Κρήτη

Ρέθυμνο

Αναβαθμίζεται ενεργειακά και αισθητικά το κτίριο του Δημαρχείου Ρεθύμνης

Σύμβαση

Τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου « Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης Δημαρχείου Ρεθύμνης» υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με τον ανάδοχο του έργου. 

Το έργο είναι προϋπολογισμού  670.000 €  και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: « «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος  και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» - Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια)

Στη διάρκεια της συνεργασίας,   του Δημάρχου Ρεθύμνης με την εκπρόσωπο του αναδόχου στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Άγγελος Μαλάς,  συζητήθηκαν διεξοδικά οι τεχνικές παράμετροι του έργου. 

 Επισημάνθηκε ότι  ο σχεδιασμός και οι προτάσεις του Δήμου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου  του Δημαρχείου Ρεθύμνου, αφενός εντάσσεται στη γενική φιλοσοφία του Δήμου περί εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος,  και, αφετέρου, υπαγορεύεται από την σημασία που αποδίδει στη διασφάλιση της λειτουργικότητας, τον εξωραϊσμό και την καλαισθησία του κεντρικότερου κτιρίου στην πόλη αλλά και στο συμβολισμό του ως φορέα φιλοξενίας της Αυτοδιοικητικής διαδρομής και δράσης του Ρεθύμνου  των τελευταίων 5 και πλέον δεκαετιών, ως δομή ανάδειξης και  προώθησης της ιστορίας του, ως  χώρο υποδοχής κι εξυπηρέτησης της ντόπιας κοινωνίας και των πολυάριθμων επισκεπτών. 

Σύμφωνα λοιπόν με το έργο που ξεκινά άμεσα θα γίνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις στο κτίριο του Δημαρχείου: 

1. Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτηρίου

2. Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα. 

3. Κατάργηση (κλείσιμο) ανοίγματος στη δυτική όψη του κτιρίου καθώς αυτό δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου και κατασκευάστηκε εκ των υστέρων αλλοιώνοντας την αρχική όψη του κτιρίου.

4. Τοποθέτηση προβόλων σκίασης σε όλα τα επίεπδα του κτιρίου και ανακλαστική μεμβράνη στα ανοίγματα του ισογείου. 

5. Ειδικά για την ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, θα γίνουν:

α) Επίστρωση ανακλαστικών μεμβρανών με ειδικό σχεδιασμό ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και να επιτυγχάνεται συνολικός συντελεστής ανακλαστικότητας μεγαλύτερος ή ίσος του 60%.

β) Η εγκατάσταση τεσσάρων εξωτερικών κατακόρυφων σκιάστρων - τεντών, σε όλο το μήκος της πρόσοψης,  τα οποία μάλιστα θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης και του νομού μας γενικότερα. (Τα πανό θα διαθέτουν ειδικό αυτόματο μηχανισμό προστασίας τους σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα)

6. Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους από ημικεντρικές μονάδες VRV στο δώμα σε θέση μη ορατή από τους παρακείμενους δρόμους.

7. Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο, υψηλής απόδοσης. .

8. Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.

9. Εγκατάσταση συστήματος κεντρικής διαχείρισης καταναλώσεων (BEMS) του κτηρίου αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των συστημάτων κλιματισμού και φωτισμού.

10. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι προφανές ότι πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου η οποία θα διασφαλιστεί με τις προαναφερόμενες, επιχειρείται συνδυαστικά και η αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου και ειδικά της πρόσοψης του μέσα από τα ειδικά πανό που θα αποτυπώνουν στιγμές από τον πολιτισμό του Ρεθύμνου.  

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Καισαρική σε μητέρα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό

έγκυος

Η πρώτη επείγουσα καισαρική τομή σε 39χρονη μητέρα που βρέθηκε θετική στον κορωνοΐό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τη μητέρα αλλά και το βρέφος να είναι καλά στην υγεία τους. 

Η μητέρα διαγνώστηκε θετική στον κορωνοΐό δυο ημέρες πριν τη γέννα. Οι γιατροί της Μαιευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου εξέτασαν τα δεδομένα και έκριναν αρχικά πως θα πρέπει να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο Αναφοράς, κάτι ωστόσο που δεν έγινε αφού η 39χρονη μητέρα έπρεπε να εισαχθεί επειγόντος στο χειρουργείο.

Όπως αναφέρει το goodnet.gr άμεσα ενεργοποιήθηκαν όλα τα διεθνή Πρωτόκολλα και με ενισχυμένο εξοπλισμό, ειδικές στολές, μάσκες και ειδικά γάντια έγινε το χειρουργείο. Η μητέρα η οποία είναι συμπωματική είναι καλά στην υγεία της όπως και το κοριτσάκι βάρους 3.700 gr το οποίο έφερε στον κόσμο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες του τοκετού, όλα πήγαν καλά για τη μητέρα και το βρέφος ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν το βρέφος είναι θετικό στον κορωνοΐό.
Η μητέρα νοσηλεύεται σε απομονωμένο δωμάτιο στην μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ενώ όπως τόνισε ο Διευθυντής της Μαιευτικής κλινικής , Μαιευτήρας- χειρούργος Παναγιώτης Αποστολάκης η διαχείριση του περιστατικού: "ήταν άψογη από όλο το προσωπικό της κλινικής γι αυτό και όλα πήγαν καλά. Είχαμε τη στήριξη της Διοίκησης και της ιατρικής υπηρεσίας , έγινε σωστή διαχείριση με όλα τα διεθνή πρωτόκολλα και έτσι έγινε με ασφάλεια η καισαρική. Αρχικά εξετάσαμε το ενδεχόμενο διακομιδής της μητέρας σε Νοσοκομείο Αναφοράς, στο μεταξύ όμως διαπιστώσαμε πως έπρεπε να εισαχθεί στο χειρουργείο για επείγουσα καισαρική. Ήταν η πρώτη καισαρική σε μητέρα με κορωνοΐό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και όλα πήγαν καλά. Η μητέρα και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους".

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Τουρισμός: Κερδίζει ... έδαφος η πολυτέλεια στις διακοπές

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του - Τον βρήκε ο πατέρας του

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Δέσμευση Μπορμπουδάκη για μέσα προστασίας στους αστυνομικούς