Κρήτη

Λασίθι

Με επιτυχία το 2ο Εργαστήριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στον Αγ. Νικόλαο

1_29.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Εργαστήριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό κτήριο της Π.Ε. Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.  Η δράση οργανώθηκε από το Εργαστήριο Φύλου του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.  Κύριος εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Στέλιος Τσιουδάκης, στέλεχος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Επιμορφωτής Ενηλίκων, ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και η Ολυμπία Καρέτσου-Κουτουλάκη , Συντ. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ενηλίκων.  Την έναρξη του σεμιναρίου χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης ενώ στις εργασίες συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρουλάκης. 

Δυναμική συμβολή στην επιτυχία του εργαστηρίου είχε ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης με την κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των μελών του. Παρούσες στο εργαστήριο ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Πιτσικάκη και η Αντιπρόεδρος Εβελίνα Μπάκιντα. 

Οι θεματικές που καλύφτηκαν στο σεμινάριο αφορούσαν οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, βασικές αρχές λειτουργίας και νομικές μορφές επιχειρήσεων, βασικά εργαλεία λογιστικής, επικοινωνία, μάρκετινγκ και αξιολόγηση δεξιοτήτων, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές γυναικείας επιχειρηματικότητας της περιοχής. 

Το Εργαστήριο έδωσε στις συμμετέχουσες πέρα από πρακτικές γνώσεις και εκπαιδευτικό υλικό την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προτάσεων και κυρίως για περαιτέρω επιχειρηματική δικτύωση. Επίσης τέθηκαν οι βάσεις για γόνιμες μελλοντικές συνεργασίες και δράσεις μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, των γυναικών επιχειρηματιών και του Εργαστηρίου Φύλου. 

Αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Κρήτης. 

Την Προγραμματική Σύμβαση, «Δράσεις Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια Κρήτης 2018-2020» υποστηρίζουν, το Αυτοτελές Τμήμα Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης, το Εργαστήριο Φύλου του Τμήματος Κοινωνιολογίας και το Τμήμα Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας & Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.   

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ξανθός από Ρέθυμνο: Να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

ανδρέας ξανθός

«Tην ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να επιτελέσει τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη χώρα», επεσήμανε από τον 'Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Δήμο Αγίου Βασιλείου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη όπου και ενημερώθηκε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο, σχετικά με τη μείωση εσόδων -ειδικά στους τουριστικούς Δήμους- καθώς και για την ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου η ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης είναι επιτακτική προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι Δήμοι και να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μέριμνας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός πρότεινε στον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου να επεξεργαστεί και να υποβάλλει για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, την ιδέα της στήριξης των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου και της συνέργειας τους με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρο Υγείας Σπηλίου), με στόχο ένα δίκτυο ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, που θα απευθύνεται πρωτίστως σε ηλικιωμένους ανθρώπους που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στη συνάντηση Α. Ξανθού και Ι. Ταταράκη παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά τα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο.