Κρήτη

Λασίθι

Χωρίς πρωτοβάθμια υγεία ο Άγιος Νικόλαος - Κανένα ενδιαφέρον για οικογενειακούς γιατρούς

γιατρός

Κανένας γιατρός από το νομό Λασιθίου δεν κατέθεσε το ενδιαφέρον του για τις 16 θέσεις των οικογενειακών γιατρών που προκηρύχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η Πρωτοβάθμια Υγεία στην περιοχή, καθώς όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα, δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας στο νομό Λασιθίου!

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Γ. Μανουσάκης, νοσηλευτής και πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ:

"Όπως έγινε γνωστό, κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρθηκε στο νομό Λασιθίου για τις 16 θέσεις των οικογενειακών γιατρών που είχαν προκηρυχθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι προφανώς αποτέλεσμα  των μη ευνοϊκών συνθηκών συνεργασίας της προκήρυξης, κάτι που είχε επισημανθεί εγκαίρως από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και της Κρήτης, αλλά δεν απασχόλησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
 Μετά και από αυτή την εξέλιξη και  τη μη λειτουργία ΤΟΜΥ στο νομό Λασιθίου, η περιοχή του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να είναι ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, εξέλιξη που επιβαρύνει την κίνηση και λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου στο οποίο πέφτει όλο το βάρος ΚΑΙ της πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή εκτος από τη δευτεροβάθμια. Αυτό καταγράφεται και στα σχετικά στατιστικά κίνησης για το ΓΝΑΝ. 
Όμως παρά τα παραπάνω, το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου συνεχίζει να είναι ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ Νοσοκομείο της Κρήτης και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα της Ελλάδας. 
Αυτό έχει αρνητικη επίπτωση, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους ασθενείς, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. 
Δυστυχώς η κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές απλά παρακολουθούν αυτή την αρνητική κατάσταση χωρίς να κάνουν κάτι για να τη διορθώσουν. 
Το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου βρίσκεται πλέον σε απόγνωση για την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη προσωπικού, παρά το ότι το Νοσοκομείο έχει διπλό ρόλο, αφού ανταποκρίνεται και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας του πληθυσμού. 
Δυστυχώς όμως όλες οι εκκλήσεις και οι κραυγές αγωνίες πέφτουν στο κενό, αφού κανείς από την πλευρά της κυβέρνησης και των κυβερνητικών κομμάτων δεν δείχνει να ασχολείται με το σοβαρό αυτό θέμα.".

 

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)