Κρήτη

Λασίθι

Χαιρετισμός Πλακιωτάκη στην ημερίδα γεωπάρκου Σητείας

πλακιωτακης

Χαιρετισμός Πλακιωτάκη στην ημερίδα γεωπάρκου Σητείας:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητές φίλες και φίλοι συμπατριώτες,
Χαιρετίζω τη πρωτοβουλία σας για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, που διεξάγεται με αφορμή την ένταξη του Γεωπάρκου της Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων  ΕGN και εύχομαι, καλή επιτυχία στις εργασίες της.
Πραγματικά λυπάμαι, διότι ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα  κοντά σας, ώστε να παρακολουθήσω τους διακεκριμένους καλεσμένους σας και με τη σειρά μου, να διατυπώσω τις απόψεις μου για το τόσο σημαντικό θέμα που πραγματεύεται η ημερίδα σας.  
Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνω το θάρρος να σας εκφράσω κάποιες σκέψεις που θα μπορούσαν ίσως, να δώσουν τροφή προς συζήτηση στην ημερίδα σας.
Κυρίες και κύριοι,
Η ένταξη του Γεωπάρκου της Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων  ΕGN, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη περιοχή μας.
Αποτελεί τον καταλύτη για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής ιστορικής,  πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς του Νομού μας.   
Το Γεωπάρκο της Σητείας δημιουργεί τις βάσεις, αλλά και τις προϋποθέσεις για την πολλαπλή ανάπτυξη της Σητείας, αλλά και της Κρήτης γενικότερα.  
Δύναται να λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και να συμβάλει στην εξωστρέφεια του Νομού μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει το μέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο Νομό μας και να συμβάλλει στη τοπική και  περιφερειακή ανάπτυξη της Κρήτης.
Κυρίες και κύριοι,
Το Γεωπάρκο της Σητείας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα Γεωπάρκα της Ευρώπης.  
Χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσιους γεωλογικούς και φυσικούς πόρους, ιδιαίτερο οικοσύστημα και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Με την κατάλληλη αξιοποίησή του από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, το Γεωπάρκο της Σητείας είναι εφικτό να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού μας, μέσω προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού.
Παράλληλα, δύναται να διαμορφώσει μια περιβαλλοντική κουλτούρα στους κατοίκους του Νομού μας σε σχέση με θέματα περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές και την ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων για την αειφορία.  
Τέλος, είναι δυνατό να αποτελέσει φορέα ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα κρατήσουν τους νέους της περιοχής μας, στο τόπο τους.
Κυρίες και κύριοι,
Η ένταξη του Γεωπάρκου της Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων  ΕGN, εκτός από τα άμεσα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τη τοπική μας κοινωνία, σηματοδοτεί και κάτι περισσότερο για το Νομό μας.  
Είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, διότι στέλνει ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Επισημαίνει, ότι παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και τα σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή της Σητείας έχει όραμα για την περιοχή και συνεχίζει να δημιουργεί.  
Για το λόγο αυτό, οφείλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς που επί πολλά χρόνια εργάστηκαν συστηματικά και μεθοδικά για αυτή την τόσο σημαντική επιτυχία.

Παράλληλα, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στο φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας και να δηλώσω, ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, τόσο εντός όσο και εκτός βουλής, το έργο του για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Πάρκου.  
Εύχομαι από καρδιάς πάντα επιτυχίες στο έργο του φορέα διαχείρισης και τα μέλη του, να συνεχίσουν να δημιουργούν για το καλό του τόπου μας.  
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση,                                                                                                               

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: