Κρήτη

Ηράκλειο

Το Δ.Σ. Ηρακλείου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Δήμος Ηρακλείου

Για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με απόφασή του στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, και αφού έκρινε ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν έτυχε ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και θεωρώντας ότι μέσα από συγκεκριμένα άρθρα του Κεφ. Γ΄ (άρ. 27 - 35) του πλήττονται κυρίως οι μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών του Δήμου μας αλλά και όλης της Κρήτης, αποφάσισε:

Να ζητήσει τρίμηνη παράταση της διαβούλευσης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε Δήμου (γεωμορφολογικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, ιδιοκτησιακά κ.ά.).

Δεδομένης της υπό εξέλιξης διαδικασίας εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία έχει υποβάλλει αίτημα συμμετοχής ο Δήμος Ηρακλείου για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, προτείνουμε η προβλεπόμενη στο Νομοσχέδιο κατάργηση των παρεκκλίσεων των γηπέδων για την εκτός σχεδίου δόμηση να ακολουθήσει και όχι να προηγηθεί της έγκρισης των ΤΠΣ.

Το σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μεταξύ άλλων το θεσμικό πλαίσιο της δόμησης σε όλη την επικράτεια, με ρυθμίσεις οι οποίες, ορθά κατά την άποψή μας, ενισχύουν την δόμηση εντός σχεδίου και την οργανωμένη δόμηση εν γένει και αποτρέπουν την δόμηση εκτός σχεδίου (Κεφ. Γ΄: Ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τους οργανωμένους υποδοχείς, άρθρα 26-35).

Δεδομένου όμως ότι η εκτός σχεδίου δόμηση έχει εδραιωθεί στην Ελλάδα μεταπολεμικά, όχι μόνο με την ανοχή (που αφορά κυρίως στην αυθαίρετη δόμηση) αλλά και με την θεσμική υποστήριξη όλων των επιπέδων του κρατικού μηχανισμού, ο δραστικός περιορισμός της χωρίς εναλλακτικές προτάσεις που θα ρυθμίζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών οικοδομήσιμων εκτός σχεδίων γηπέδων, που καθίστανται μη οικοδομήσιμα, οφείλει, κατά την άποψή μας, να εντάσσεται στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και δεν θα προτάσσει τη λογική οριζόντιων ρυθμίσεων, οι οποίες και κατά το παρελθόν έχουν εφαρμοστεί με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του δομημένου περιαστικού περιβάλλοντος (κυρίως στους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο).

Η χώρα διαθέτει πλέον θεσμικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της οργανωμένης δόμησης στον περιαστικό χώρο, με σημαντικότερο τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία ορθά το ΥΠΕΝ φαίνεται να προωθεί δυναμικά. Κατά την άποψή μας η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του δραστικού περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης και της προωθούμενης κατάργησης των παρεκκλίσεων αρτιότητας, είναι η κατά προτεραιότητα σύνταξη ΤΠΣ σε περιοχές όπου η περιαστική γη δέχεται σοβαρές οικιστικές πιέσεις και πιέσεις εγκατάστασης ασύμβατων
χρήσεων.

Ο στόχος θα έπρεπε να είναι οι ρυθμίσεις να προκύψουν μέσα από τις επιστημονικές μελέτες των ΤΠΣ και οι περιορισμοί να τεκμηριώνονται από κριτήρια που θα τίθενται από τα ΤΠΣ με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των αυτοδιοικήσεων.

Κρήτη

Κρήτη: Τα πρώτα μηνύματα για την τιμή του ελαιολάδου

ελαιόλαδο 3

Νωρίτερα από ποτέ άρχισε φέτος η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και ειδικότερα στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης.

Οι ελαιουργοί μεταφέρουν διαφορετικές εικόνες από διάφορα σημεία της ΠΕ Ηρακλείου σε ότι αφορά στην ποιότητα του λαδιού από τις πρώτες ελαιοποιήσεις.

Πρόβλημα ποιότητας εντοπίζεται σε περιοχές που δεν έχει βρέξει ικανοποιητικά , σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιουργών Βαγγέλη Πρωτογεράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από την ελαιοσυγκομιδή του Οκτώβρη – δυστυχώς – δεν είναι καλά – αφού ο ελαιόκαρπος υστερεί σε υγρασία κάτι που έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του λαδιού και κατά συνέπεια στην τιμή του προιόντος.

Αντίθετα στην περιοχή των Πεζών οι ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές αφού από τις αρχές του μήνα έχει πέσει αρκετή βροχή (γύρω στα 90 χιλιοστά), κάτι που έχει βοηθήσει στην χαμηλή οξύτητα αλλά και στα αρώματα του ελαιολάδου.

Επίσης – όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή – ο κ. Δημήτρης Μελισσουργάκης , στην περιοχή αυτή, έχει γίνει σωστά και η δακοκτονία .Έτσι μετά τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν σταλεί, ευελπιστούν σε τιμή γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο και αυτά θα είναι το εισητήριο για να διεκδικήσουμε καλύτερη τιμή στην αγορά .

Από τις ποσότητες που αλέθονται προκύπτουν ποιοτικά λάδια που αυξάνουν τις προσδοκίες για ικανοποιητικές τιμές εκκίνησης,

Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.