Κρήτη

Ηράκλειο

Συναυλία του Κουαρτέτου «EVENOS» απόψε στο Ηράκλειο

evenos2.jpg

Το κουαρτέτο Evenos ιδρύθηκε το 2013 από τέσσερις νέους μουσικούς αποφοίτους ανωτάτων μουσικών Ακαδημιών της Γερμανίας (Έσσεν και Κολωνίας)και έχει έδρα του την Γερμανία.Από τότε το σύνολο έχει διακριθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο: στο διεθνή διαγωνισμό στην Βαρκελώνη «Paper de Musica», το 2015, τον οποίο ακολούθησε σειρά συναυλιών σε όλη την Ισπανία και στο διαγωνισμό του ιδρύματος Köhler Osbahr, στο Duisburg της Γερμανίας, το 2016.

Στο πλαίσιοπρογράμματοςανάδειξηςανερχόμενωνκαλλιτεχνώνεμφανίστηκεζωντανάτο 2014στηΓερμανική Ραδιοφωνία.Έχει συμμετάσχει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς, όπως: ο ClaudioBohorquez, GarrethLubbe, JulianArp, EwaKupiec κ.α..

Το κουαρτέτο είναι τα τελευταία δύο χρόνια υπότροφο του ιδρύματος VillaMusica του κρατιδίου RheinlandPfalz της Γερμανίας.Από το 2015 τα μέλη του κουαρτέτου συμμετέχουν μόνιμα στη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα «KlangVerwaltung»,  περιοδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, στη βόρεια και νότια Αμερική και στην Ασία.

Επίσης αυτή την περίοδο τα μέλη του κουαρτέτου ολοκληρώνουν τις ανώτατες σπουδές «Konzertexamen» μουσικής δωματίου ως σταθερό κουαρτέτο, με επιβλέποντα  καθηγητή τον διακεκριμένο βιολιστή Andreas Reiner (πρώτο βιολί του διάσημου κουαρτέτου εγχόρδων Rosamunde) στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Έσσεν.

Το σχήμα εμφανίζεται συχνά σε όλη την Γερμανία αποσπώντας θερμότατες κριτικές. Το Μάρτη του 2017 το κουαρτέτο συνεργάστηκε με τον Γιάννη Χαρούλη στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του καλλιτέχνη. Συμμετείχε επίσης στο διεθνές φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Σερβίας.Το καλοκαίρι του 2017 το κουαρτέτο θα συμμετάσχει στο διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Stelenbosch της Νότιας Αφρικής.

Ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου είναι ο κρητικής καταγωγής Γιάννης Πετράκης, διπλωματούχος βιολιού από το δημοτικό ωδείο του Ρεθύμνου, ήδη σε ηλικία 18 χρονών, ο οποίος από τότε βρίσκεται στην Γερμανία, όπου έχει ολοκληρώσει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής στο σολιστικό, παιδαγωγικό, ορχηστρικό και τμήμα μουσικής δωματίου.

Ο Γιάννης Πετράκης, με καταγωγή από το Ρέθυμνο και την Βιάννο, είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης», γιος του ιδρυτή της Σάββα Πετράκη, και σημειώνει εντονότατη πολιτιστική δράση στο νησί μας.
 
 
 
ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Φέτος το κουαρτέτο περιοδεύει για τρίτη  φορά στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ενώ παράλληλα συνεχίζει την εκπαιδευτική του δράση,διοργανώνοντας σε συνεργασία με την Δη.Κ.Ε.Η. σεμινάριο μουσικής δωματίου και ορχήστρας για νέους μουσικούς,στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, από 20-23 Απριλίου.

Στο σεμινάριο νέοι μαθητές εγχόρδων οργάνων από όλη την Κρήτη θα διδαχτούν σε σύνολα μουσικής δωματίου, τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων,κομμάτια από την μπαρόκ έως και τη σύγχρονη εποχή, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί ορχήστρα εγχόρδων υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων μουσικών.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία των συμμετεχόντων με τη σύμπραξη του κουαρτέτου, στην αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής Ηρακλείου στις 23 Απριλίουμε ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι Δωρεάν.

Τα μέλη του κουαρτέτου είναι οι:
Βιολιά:Ivan Knezevic (Σερβία),
Γιάννης Πετράκης (Ελλάδα)
Βιόλα:Οδυσσέας Λάβαρης (Ελλάδα)
Τσέλο:Mathieu Jocque (Βέλγιο)
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ρεπερτόριο συναυλιών
Α‘ Μέρος
DimitriSchostakovich: Κουαρτέτο εγχόρδων Αριθμός 3 σε Φα ματζόρε
Allegretto
Moderatoconmoto
Allegro non troppo
Adagio –
Moderato
Β` Μέρος
FranzSchubert:Κουαρτέτο εγχόρδων Αριθμός 15 “Ο Θάνατος και η κόρη” σε Ρε μινόρε.
Allegro
Andante conmoto
Scherzo. Allegromolto
Presto
 
Ηράκλειο
Τετάρτη 19 Απριλίου, Συναυλία του Κουαρτέτου «EVENOS», ώρα 9 μ.μ., στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

 Οργάνωση: Δη.Κ.Ε.Η..
 Στην εμφάνιση του κουαρτέτου στο Ηράκλειο θα συμμετάσχει φιλικά ο Γιάννης Χαρούλης, με τρία τραγούδια από την πρόσφατη συνεργασία του με το κουαρτέτο στο Βερολίνο .
Εισιτήρια: 10€ και 5€ για μαθητές και φοιτητές
Ρέθυμνο
21 Απριλίου, 9 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνου( Γιαλιτζέ Τζαμί)
Εισιτήρια: 5€ προπώληση (βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης),  6€ στην είσοδο.
 Οργάνωση: Σύνδεσμος διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
23 Απριλίου,20.00, συναυλία συμμετεχόντων του σεμιναρίου με τη σύμπραξη του κουαρτέτου, στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
Ελεύθερη είσοδοςΟργάνωση: Δη.Κ.Ε.Η..
 
Χανιά
24 Απριλίου, 9 μ.μ., στο ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου)
Ελεύθερη είσοδος. Οργάνωση :ΚΕΠΠΕΔΗΧ
 
 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Χανιά

Κρήτη: Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμού έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης

Με αιχμή το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Κρήτη την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Ειδικότερα, σε Ηράκλειο και Χανιά, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Μαΐου. Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι καλούνται να συγκεντρωθούν πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10:30 το πρωί, ενώ στο Ηράκλειο τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί.

Στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη και στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, θα συμμετέχουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μεσαράς "Η Φαιστός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης: Τι περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

Εργασιακά: Ανατροπές στο 8ωρο, αύξηση υπερωριών χωρίς αμοιβή

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Νέο εμβολιαστικό κέντρο επιταχύνει την διαδικασία