Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: «Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα κ. Βρούτση;»

Σωκράτης Βαρδάκης

Τις καταγγελίες των καθαριστριών που παρέχουν έργο αυτή τη κρίσιμη περίοδο στις σχολικές μονάδες, σχετικά με την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), με την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων με την παροχή εργασίας που δεν προβλέπεται στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, καθώς και το αίτημα για μονιμοποίηση, μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία με κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων στην καθαριότητα, που τις τελευταίες μέρες έχουν επωμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και εκείνοι που απασχολούνται στις εκπαιδευτικές μονάδες.

      Ωστόσο, οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, εργάζονται 10 μήνες ετησίως και αμείβονται με μέσο μισθό 200-400 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει Μ.Α.Π. για το τρέχον σχολικό έτος, ούτε και πρόσθετα Μ.Α.Π. εξαιτίας της πανδημίας και επιπλέον καλούνται με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων να εργάζονται επιπλέον ώρες ημερησίως, που δεν προβλέπονται στην σύμβαση που υπέγραψαν την αρχή της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας τα ίδια χρήματα με πριν την πανδημία.

«Θα πρέπει να σταματήσει η Κυβέρνηση να επιδεικνύει ‘εικονική στοργή’ στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να πανηγυρίζει για την επιστροφή στην υποτιθέμενη κανονικότητα, στηριζόμενη στις πλάτες απλών εργαζομένων, χωρίς να έχει μεριμνήσει όχι μόνο για την εργασιακή τους αποκατάσταση, αλλά ούτε και για την οικονομική τους. Οι καταγγελίες των εκπροσώπων των καθαριστριών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τα αρμόδια Υπουργεία, όχι μόνο για την τρέχουσα, αλλά και για την επόμενη σχολική περίοδο», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Δύσκολη υπόθεση η αποκατάσταση της σκουριασμένης γέφυρας στο Παγκρήτιο (φωτο)

Εμφανής η φθορά στη γέφυρα

Απογοητευτική είναι η εικόνα από τη γέφυρα στο Παγκρήτιο Στάδιο, η οποία είναι παραδομένη στη φθορά.

Σκουριασμένη στο σύνολό της, η γέφυρα που κατασκευάστηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζει αδικαιολόγητα κακή εικόνα για τα μόλις 16 χρόνια "ζωής" της.

Η γέφυρα κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μάλιστα είχαν τοποθετηθεί πλέγματα για να εμποδίζουν τη διέλευση και στις δύο άκρες της, όμως το ένα αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα οι περιπατητές να μπαίνουν κανονικά, και να βγαίνουν από το πλάι, όπως βλέπετε στη φωτογραφία

Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι
Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι

Η αποκατάστασή της αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Όπως είπε στο ekriti ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η δημοτική αρχή και τη βούληση έχει και τα χρήματα διαθέτει για την αποκατάστασή της, όμως το θέμα "κολλάει" στη γραφειοκρατία, καθώς η γέφυρα κατασκευάστηκε επί ΟΑΝΑΚ χωρίς περιβαλλοντική έγκριση.

Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας
Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας

Όταν ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, η απάντηση ήταν αρνητική, εξαιτίας της απουσίας περιβαλλοντικής άδειας σε μία περιοχή "ευαίσθητη", καθώς η γέφυρα είναι στον αιγιαλό, συνδέοντας τις δύο όχθες του ρέματος.

Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές

"Εχουμε όλη την καλή διάθεση να αποκαταστήσουμε τη γέφυρα και να την παραδώσουμε ασφαλή στους πολίτες, αρκεί να μας το επιτρέψουν", δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να επανατοποθετηθεί το πλέγμα στην είσοδο της γέφυρας αλλά και απαγορευτική πινακίδα ότι απαγορεύεται η διέλευση στους πεζούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.