Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις - Αγωνία στην Κρήτη

Image
brexit-1068x688.jpg
 clock 11:16 | 30/03/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

 Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με θέμα το μέλλον των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα κάθε χώρας.

Η περίοδος 2014-2020 κατά την οποία η Ελλάδα στα πλαίσια της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα λάβει ως το τέλος συνολικά 20 δις ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου.
Από αυτά τα 14 δις ευρώ αφορούν τις άμεσες επιδοτήσεις και τα άλλα 6 δις ευρώ αφορούν  τα επενδυτικά προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών  να καταλήγει και στην Κρήτη.

Αναμφίβολα λοιπόν, οι αγρότες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα αγωνιούν για τα χρήματα που θα λαμβάνουν τα επόμενα χρόνια.

 

agrotes_1.jpg

agrotes_1.jpg, by andreas

Από τώρα λοιπόν, έχει ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για το τι θα συμβεί και τι θα ισχύσει την ερχόμενη περίοδο 2021- 2027 με τα σενάρια να είναι αρκετά, εκ των οποίων τα περισσότερα δυσοίωνα, μιας και είναι πιθανό το  «ψαλίδι» στις αγροτικές επιδοτήσεις, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό – σε μια τέτοια περίπτωση-  το πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα».
 
Τα «κλειδιά» για την απόφαση
 
«Κλειδί» για τις όποιες εξελίξεις, σύμφωνα με τον Νίκο Μπουνάκη,  Διευθύνοντα Σύμβουλο της  PROACTIVE Α.Ε. είναι το σκεπτικό, με βάση το οποίο θα παρθεί η τελική απόφαση για το ποσό που τελικά θα διατίθεται μέσω της νέας ΚΑΠ.
Σήμερα η ΚΑΠ απορροφά το 45% των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ποσό πάρα πολύ σημαντικό, απόδειξη της βαρύτητας που δίνεται στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των τροφίμων.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Μπουνάκης τρεις λόγοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο: Πρώτα από όλα η αποχώρηση της Αγγλίας από την Ε.Ε. καθώς είναι από τις χώρες με θετικό ισοζύγιο, η οποία εισφέρει πολλά χρήματα, στον ευρωπαϊκό κορβανά. Είναι μια χώρα, η οποία ανήκει στην ίδια κατηγορία με άλλα ισχυρά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία κτλ και η αποχώρηση της θα φέρει αναταράξεις στην ΚΑΠ.

 

1697aed99a1be9b9847b7b57b802f97a.jpg

1697aed99a1be9b9847b7b57b802f97a.jpg, by andreas

Έπειτα η παρουσία των χωρών του ανατολικού μπλοκ που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από την χρηματοδότηση μέσω της ΚΑΠ. Οι χώρες αυτές που εισήλθαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. ζητούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τους τομέα.

Και τρίτον είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει στρέψει την προσοχή της και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Ασφάλειας, της Ενέργειας κα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον των επιδοτήσεων και το ποσό που θα δίνεται στη χώρα μας από το 2021 και για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη και ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι και αυτό της μείωσης  των κονδυλίων μέσω ΚΑΠ προς την Ελλάδα.  Γίνεται συζήτηση για την αύξηση της ευρωπαϊκής φορολογίας, ώστε να εξισορροπήσει η κατάσταση και να μην έχουμε μείωση των κονδυλίων, αλλά όλα είναι ρευστά.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως χώρα, ανεξαρτήτως απόφασης είναι να προετοιμαστούμε και επιτέλους να αξιοποιήσουμε ως το δυνατόν καλύτερα τους πόρους που έχουμε στη διάθεση μας από την ΚΑΠ.

Να επενδύσουμε σε τέτοιους τομείς στην αγροτική μας ανάπτυξη, ώστε όσο περνά ο καιρός, το αγροτικό εισόδημα να διαμορφώνεται περισσότερο από την αγορά και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής Οικονομίας και λιγότερο από τις επιδοτήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι στο μέλλον μειωμένες.
Πρέπει να λειτουργήσουμε proactively. Να λειτουργήσουμε πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα και «χτυπήσει» κόκκινο», καταλήγει ο Νίκος Μπουνάκης.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis