Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Δήμος Γόρτυνας για την αποκομιδή των απορριμμάτων

απορρίμματα

Τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Γόρτυνας:

Ο Δήμος Γόρτυνας καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της Καθαριότητας και ειδικότερα της αποκομιδής των απορριμμάτων, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε αντίξοες συνθήκες, κόντρα στα τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην έλλειψη προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά και ενάντια στις αυξημένες ανάγκες και τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει, ως αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι Δήμοι της χώρας, λόγω του Covid-19.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Καθαριότητας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αν και δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο επιθυμητό από όλους μας σημείο. Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, η δημοτική αρχή έδωσε λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα για τα οποία δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα τα προηγούμενα χρόνια και ανέλαβε πρωτοβουλίες που, πολύ σύντομα, θα αλλάξουν ριζικά το πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο μας:

• Σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), κατατέθηκε πρόταση συνολικού ύψους 730.905 ευρώ για την δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης (278.305 ευρώ για την διαμόρφωση του χώρου στην Αγία Βαρβάρα και 452.600 ευρώ για την αγορά τράκτορα και των αναγκαίων κοντέινερ). Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταθέσει πρόταση για την δημιουργία σταθμού μεταμόρφωσης σε χώρο που δεν ανήκε στον Δήμο, με αποτέλεσμα, μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες, η πρόταση αυτή να μην προχωρήσει.

• Ο σχεδιασμός του Δήμου Γόρτυνας για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων περιλαμβάνει και την δημιουργία «Πράσινων Σημείων», για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών – και πάλι σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ. 

• Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προμήθεια ενός εξειδικευμένου οχήματος με μεταλλικούς κάδους, 7 κυβικών, για την αποκομιδή αντικειμένων μεγάλου όγκου σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, καθώς και η πρόταση ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αγορά ενός μεγάλου απορριμματοφόρου. 

• Αποπληρώνονται κανονικά παλαιές, συσσωρευμένες οφειλές προς τον ΕΣΔΑΚ, που είχε αφήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. 

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί η σκληρή δουλειά των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου μας, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους. Τους ευχαριστούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τους βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται τακτική συντήρηση των οχημάτων Καθαριότητας, ενώ τοποθετήθηκαν και κάμερες οπισθοπορίας στα απορριμματοφόρα, για την ασφάλεια και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού της Υπηρεσίας (αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργαζομένων). 

Θέλουμε, τέλος, να ζητήσουμε την κατανόηση και την συνδρομή όλων των δημοτών, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Παρακαλούμε τους δημότες μας να δείξουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρούνται, όσο το δυνατόν, καθαροί οι δημόσιοι χώροι και να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να μην επιβαρύνεται περισσότερο η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, τις ημέρες που παρατηρούνται δυσκολίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων (γεμάτοι κάδοι, ογκώδη αντικείμενα, αργίες κλπ.). 

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά όλους και η συμβολή κάθε δημότη, με την τήρηση των κανόνων που όλοι γνωρίζουμε, είναι καθοριστική. 

Κρήτη

Χανιά

Ενενήντα χρόνια ιστορίας για τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων

ορειβατικός σύλλογος χανίων

Ενενήντα χρόνια παρουσίας και συνεχούς δράσης συμπληρώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων με τον φετινό εορτασμό να συμπίπτει και με τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του ορειβατικού καταφυγίου του συλλόγου στην τοποθεσία Καλλέργη, πάνω από το οροπέδιο Ομαλού.

   Η πολύχρονη, δημιουργική πορεία του συλλόγου αποτυπώνεται μέσα από έκθεση αφίσας με θέμα τις ορειβατικές εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης.

    Όπως δηλώνει  ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σταύρος Μπαδογιάννης, «για μας που βρισκόμαστε στο σύλλογο, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή. Ενενήντα χρόνια δράσης αποτυπώνονται μέσα από μια σημαντική συλλογή από αφίσες που δίνουν τη δυνατότητα στους παλαιότερους να κάνουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και στους νεώτερους να μάθουν».

   Μέσα από 90 επιλεγμένες αφίσες που φιλοξενούνται στην έκθεση περιγράφεται ένα μικρό, μόνο, μέρος της δράσης του συλλόγου.

   Όπως λέει ο κ. Μπαδογιάννης, «μόνο τα τελευταία 20 χρόνια ο σύλλογος έχει οργανώσει 75 εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Είναι Κυριακές που κάνουμε 2-3 εκδηλώσεις».

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της πόλης.

   Αριθμεί 630 μέλη, εκ των οποίων τα 220 συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις εξορμήσεις του Συλλόγου που διαθέτει πολλά τμήματα.

   Το τμήμα ορειβασίας, το τμήμα σπηλαιολογίας και το τμήμα αναρρίχησης στο οποίο συμμετέχουν και πολλά παιδιά, είναι αυτά που ξεχωρίζουν.

ορειβατικός σύλλογος χανίων
ορειβατικός σύλλογος χανίων

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ψηφιοποιηθεί.

   Φιλοξενείται εδώ και χρόνια σε οίκημα επί της οδού Τζανακάκη όπου υπάρχει και κλειστή πίστα αναρρίχησης, ενώ έχει αποκτήσει το «δικό» του σπίτι, ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Γιαμπουδάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπαδογιάννης, «πιστεύουμε ότι σύντομα θα προχωρήσει η ανακαίνιση του κτηρίου. Έχουμε την βοήθεια της περιφέρειας, ενώ με τη συνδρομή και του δήμου σε πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το κτήριο στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και μία πίστα αναρρίχησης».

   Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1930 ως τμήμα τότε, του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου..

Το Τμήμα Χανίων ήταν ένα από τα δέκα που απετέλεσαν την Ομοσπονδία της Ελληνικής Ορειβασίας στα τέλη του 1931, (τότε ονομαζόταν Κεντρικό Συμβούλιο). Σήμερα η Ομοσπονδία έχει στη δύναμη της περίπου 80 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.