Κρήτη

Ηράκλειο

Νέο πρόγραμμα για τους άστεγους από τον Δήμο Ηρακλείου

astegos.jpg

Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ), ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα νέο πλέγμα δράσεων για την στήριξη των αστέγων της πόλης. 

Το σχετικό σχέδιο με την επωνυμία «ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ», θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους». Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο δικαιούχος φορέας.

Το σχέδιο πρόκειται να υποστηρίξει με τις δράσεις του 60 αστέγους (25 μεμονωμένα άτομα και 35 άτομα - μέλη οικογενειών). Οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν, στους ωφελούμενους περιλαμβάνουν:
Στέγαση (κάλυψη ενοικίου)
Κάλυψη δαπανών οικοσκευής και δαπανών κοινής ωφελείας       `
Κάλυψη δαπανών εργασιακής ένταξης (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικές εισφορές ή/και υποστήριξη στη σύσταση κοινωνικής επιχείρησης)
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη - Συμβουλευτική – Ενημέρωση – Πληροφόρηση
Διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.

Βασικός στόχος του σχεδίου,  είναι η μείωση του φαινομένου της έλλειψης στέγης στο Ηράκλειο, μέσα από την στήριξη, πρακτική και ψυχολογική, στους αστέγους.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι άστεγοι που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου,  είτε έχουν καταγραφεί από το Κέντρο ως άστεγοι.
Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, Containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία).
Γυναίκες που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου και στον Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας, που λειτουργεί στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου.
Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας (Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Ηρακλείου, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Ηρακλείου, Στέγη Ανηλίκων), έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
Άτομα που εξυπηρετούνται από τον Τομέα Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Το πρόγραμμα  θα ενεργοποιηθεί όταν από την στιγμή που θα υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο Εργασίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), και τη ΔΗΚΕΗ, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα.  Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους έχουν διάρκεια δεκαοκτώ (18) μηνών. 
Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή αιτημάτων για ένταξη στο πρόγραμμα,  των αστέγων που έχουν καταγραφεί ή και παραπέμπονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και άλλων τοπικών υπηρεσιών και δομών.
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά, μπορούν να απευθύνονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, ήτοι στα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», καθώς και στο Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά και ΚΕΜ στο Δήμο Ηρακλείου, από όπου θα λάβουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τη διαδικασία και τη δυνατότητα υποβολής αίτησης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες:
2813-409990 & 2813-409112.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δεύτερο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Ηράκλειο για δωρεάν rapid test

εοδυ πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας δεν θα είναι το μοναδικό σημείο, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο υπέυθυνος του ΕΟΔΥ για την Π.Ε Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης, από αύριο Τρίτη 20 Απριλίου 2021, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία, από συνεργείο του ΕΟΔΥ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, και θα λειτουργεί 10.00-14.00, Κυριακή με Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός των μαθητών Λυκείου και τν εκπαιδευτικών, από σήμερα self test οφείλουν να κάνουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η επαλήθευση τυχόν θετικών τεστ, είναι επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις, κολονάκια και... αγανάκτιση στη Λεωφόρο Κνωσού (βίντεο-φωτο)

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή για τα υδρόμετρα - Σπείρα... επαγγελματιών "χτυπά" ανελέητα

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς - Σταθερές οι εισαγωγές σε ΜΕΘ