Κρήτη

Ηράκλειο

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου: Μεγάλες οι ευθύνες Δήμου και κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Λαϊκή Συσπείρωση

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 24/8, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Βρύσαλης, τοποθετήθηκε για τα προβλήματα των σχολείων:

«Ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στο άνοιγμα των σχολείων, μέσα στην πανδημία, δείχνει πώς η κυβέρνηση παίζει στον «τζόγο» την υγεία του λαού και κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Από κοντά και η δημοτική αρχή που, αποδεχόμενη αυτή την πολιτική, δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα της δικής της αρμοδιότητας.

Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν έκανε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν βελτίωσε υποδομές, δεν αναβάθμισε την υγειονομική επιτήρηση. Στριμώχνει μαθητές σε κοντέινερ, βιβλιοθήκες, σε προαύλια σχολείων.

Αύξησε τον αριθμό των μαθητών μέχρι και στους 25 ανά τμήμα, κινούμενη στη ρότα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Αρνείται τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, γιατί -όπως ισχυρίζεται- τα δημοσιονομικά της χώρας «δεν αντέχουν» προσλήψεις εκπαιδευτικών και νέες υποδομές. Την ίδια ώρα όμως, δίνει άφθονο ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να θωρακίσουν τα κέρδη τους!

Τα σχολεία ανοίγουν με μοναδικά «όπλα» απέναντι στην πανδημία μια μάσκα, ένα παγουρίνο και μπόλικη ατομική ευθύνη. Η γνώμη των ειδικών γίνεται «λάστιχο» και προσαρμόζεται στην πολιτική που έχει σαν κριτήριο τη σωτηρία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την υγεία του λαού. Τον Ιούνη, με μερικές δεκάδες διαπιστωμένα κρούσματα πανελλαδικά, το «επιστημονικά ενδεδειγμένο» ήταν να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, με τη μισή πληρότητα μαθητών καθημερινά. Τώρα, με κρούσματα να καταγράφονται σταθερά καθημερινά στον νομό και με τριψήφιο νούμερο πανελλαδικά, ανοίγουν με 25άρια τμήματα, αλλά… με μάσκα.

Η δημοτική αρχή προκαλεί με το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες δεν καλύφτηκαν τον Ιούνη, πολύ δε περισσότερο δεν πρόκειται να καλυφτούν τώρα με τις αυξημένες ανάγκες. Με προσλήψεις συμβασιούχων με το σταγονόμετρο, με αρκετές από αυτές περιορισμένου ωραρίου, με αναλογία περίπου 1 καθαρίστρια ανά σχολείο, σε σχολεία με πλήρη δυναμικότητα, η απαιτούμενη λόγω συνθηκών καθαριότητα, δεν πρόκειται να υπάρξει, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία προσωπικού και μαθητών.

Εμπαιγμός με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς,δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κάλυψη μόλις του ενός τρίτου των νηπίων με τις  σχεδιαζόμενες «προκάτ» αίθουσες (αν θα είναι κι αυτές έτοιμες στην ώρα τους) ή τους χώρους (;) που παραχωρήθηκαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Καλούμε τους φορείς των γονέων, των εκπαιδευτικών, όλο τον ηρακλειώτικο λαό να παλέψει για:

- Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, εκπαιδευτικών και καθαριστριών, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
- Ανώτατο όριο, 15 μαθητές ανά τμήμα.
- Σχεδιασμός, με κρατική χρηματοδότηση, ανέγερσης νέων, σύγχρονων, ασφαλών σχολικών κτιρίων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.
- Άμεση διασφάλιση των προϋποθέσεων για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου χωρίς αναβολή, με γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε να ισχύσει με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους. Κανένας αποκλεισμός (με κλήρωση ή χωρίς) από την ένταξη προνηπίων ή νηπίων σ’ αυτήν.
- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ ελέγχου για εργαζόμενους και μαθητές με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ειδική μέριμνα για εργαζόμενους και μαθητές που οι ίδιοι ή άλλα μέλη της οικογένειας τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

γηροκομείο

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Από τα συνολικά 15 γηροκομεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα 9 λειτουργούν χωρίς άδεια, όπως αποκάλυψε σήμερα στο “Ράδιο Κρήτη” ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, Δημήτρης Βιδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

“Το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει είναι οξύ, και πολλές οικογένειες προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, επιλέγοντας μία από τις διάφορες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σε κτήρια τα οποία, παλαιότερα ήταν ξενοδοχεία ή δημόσιες υπηρεσίες”, τόνισε ο κ. Βιδάκης ενώ επισήμανε ότι για να δοθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ένα γηροκομείο, τo βασικότερο όλων είναι να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει…

“Πολλοί ιδιοκτήτες λειτουργούν χωρίς άδεια. Έχουμε εφιστήσει την προσοχή των ιδιοκτητών και παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να λειτουργούν, φυσικά, παράνομα”, πρόσθεσε ο κ. Βιδάκης, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς το πρόβλημα της φιλοξενίας των ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων είναι πολύ μεγάλο στον τόπο μας.

Ωστόσο, όπως είπε, τα 9 από τα 15 γηροκομεία δε διαθέτουν άδεια!

Ο ίδιος εξήγησε ότι ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες του χώρου να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο, για να προωθηθεί αντίστοιχα στην Πολεοδομία, την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί…

Κίνδυνος να βρεθούν χωρίς στέγη αρκετοί ηλικιωμένοι
Κίνδυνος να βρεθούν χωρίς στέγη αρκετοί ηλικιωμένοι

Έτσι, τώρα, η Υπηρεσία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση παύσης λειτουργίας, με τις διαστάσεις του κοινωνικού φαινομένου να είναι τεράστιες, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς στέγη!

Για κάποια από τα γηροκομεία, έχει ήδη εκδοθεί απόφαση παύσης λειτουργίας, καθώς αν και ζητήθηκε να κλείσουν, ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν…οπότε όπως είπε, το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με αυτό το καθεστώς, πολλά χρόνια...

Πάντως, ο κ. Βιδάκης κατέληξε λέγοντας ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας είναι σαρωτικοί στα γηροκομεία του Ηρακλείου, δίνοντας έτσι κάποια υπόσταση και σε όσα από αυτά λειτουργούν χωρίς άδεια, επικαλούμενος το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εάν οι παράνομες επιχειρήσεις κλείσουν, αφού για πολλές οικογένειες αυτή είναι η μόνη λύση...

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κορωνοϊός: Θλίψη για τον 29χρονο Παύλο - Το "αντίο" του δημάρχου

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου - Συνάντηση με Περιφερειάρχη

ESPA BANNER