Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

απορριμματα

 Συνάντηση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη,  πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, με τον Πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.
 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο ρόλος της Αποκεντρωμένης στο νέο γίγνεσθαι έπειτα από την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», τα θέματα αλλαγών στους ΦοΔΣΑ της χώρας, όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και οι δράσεις αλλά και οι παρεμβάσεις που υλοποιεί στις Π.Ε. των Δήμων – μελών του (Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου).
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Δήμο Ηρακλείου, το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Δημοτικής Αρχής και συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, το οποίο αναβαθμίζει περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά τη συγκεκριμένη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συνεργάζεται στενά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε θέματα σχεδιασμού, υλοποίησης έργων και εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη, όπως και με τα στελέχη των Υπηρεσιών της, έχουμε μια στενή συνεργασία και μας έχουν βοηθήσει σε πολλά από τα έργα και τις παρεμβάσεις που κάνουμε στις περιοχές ευθύνης μας. Δεν έχω δε την παραμικρή αμφιβολία, ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με αποκλειστικό και μόνο γνώμονα την πρόοδο στο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της εδραίωσης συνθηκών κυκλικής οικονομίας και της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τόπου μας».
 
Από την πλευρά της η Συντονίστρια ανέφερε: «Ο νόμος για της Αυτοδιοίκηση “Κλεισθένης” αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας οι οποίες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα θέματα όπως είναι τα περιβαλλοντικά. Συζητήσαμε, σε φιλικό κλίμα, με το Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Μαμουλάκη για τις αλλαγές που
 
 
 
προβλέπονται στο νόμο για τους ΦοΔΣΑ και τον διαβεβαιώσαμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιθυμεί να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δημιουργία δυνατοτήτων αξιοποίησης
κάθε πρωτοβουλίας και να ενισχύσει την προοπτική επιτυχούς και βιώσιμα αποτελεσματικού σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας.»
 
 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

άγιος μύρωνας

Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στον Αγιο Μύρωνα Ηρακλείου, με επιβεβαιωμένα πολλά, κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου τελέστηκε κανονικά η Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων, και πιστών από το Ηράκλειο και την αμέσως επόμενη ημέρα, βρέθηκε θετικός ο ιερέας, ο οποίος έκτοτε, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Το ekriti επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη ο οποίος δήλωσε ότι μετά το κρούσμα στον ιερέα έγινε απολύμανση του ιερού ναού, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, καθώς και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή τους ψάλτες και τους επιτρόπους.

Σημερα Τρίτη (3/8) το πρωί στον Αγιο Μύρωνα θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τις 09.00 έως τις 13.00, προκειμένου να γίνουν rapid test στους κατοίκους και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ερωτηματικό τι θα γινει με το πανηγύρι

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το τί θα γίνει με το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στις 8 Αυγούστου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα εφαρμόσει τις όποιες οδηγίες των ειδικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έδωσε άδεια για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης με πάγκους και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, στις 7 και 8 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Κρήτη - τουρισμός: Πώς "έκλεισε" ο Ιούλιος - Τα μηνύματα για τον Αύγουστο