Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ και την Εφορία Ηρακλείου

Image
 ΟΑΕΔ
 clock 13:38 | 27/09/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ και την Εφορία Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10 το πρωί, μέλη της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, νέα μέτρα στήριξης προς τους εργοδότες, όσους μέχρι σήμερα πλούτισαν από τη δουλειά μας και ταυτόχρονα νέα μέτρα κατάργησης δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών για εμάς τους εργαζόμενους. Πανηγυρίζει για το ότι κατάφερε να μεταφέρει όλα τα βάρη της νέας κρίσης στη πλάτη μας. Ότι μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει τίποτα, αντίθετα έχουν κερδίσει περισσότερα προνόμια, πακέτα στήριξης, φοροαπαλλαγές.

Όσοι δουλεύουμε ακόμα συνεχίζουμε να ζούμε με μειωμένους μισθούς, με εντατικοποίηση της δουλειάς και 10ωρα – 12ωρα, χωρίς ρεπό. Με υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του «τουριστικού προϊόντος», ενώ η δική μας υγεία κινδυνεύει και τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές αυξάνονται, παρά την προσπάθεια να τα «κουκουλώσουν». Όσοι δε δουλεύουμε προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τα ψίχουλα των 534 ευρώ που τώρα τελειώνουν για να δώσουν τη θέση τους στο πενιχρό επίδομα ανεργίας και αυτό για 3 μήνες.

Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί εντείνουν την καταστολή απέναντι σε όσους σηκώνουν κεφάλι και κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Αντί να πάρουν μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης στα σχολεία με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, αίθουσες, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις που θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες, βάζουν χέρι στο δώρο Χριστουγέννων, στα επιδόματα, στις υπερωρίες, στο δικαίωμα να διαδηλώνουμε, να απεργούμε.

 

Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα! Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δύο επιλογές. Ή θα δεχτούμε να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η ζωή μας για να γλιτώσουν τη «χασούρα» των κερδών οι εκμεταλλευτές μας ή θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Μην ξεχνάμε συνάδελφοι. Η αγωνιστική στάση δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού τους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έδωσε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία το μήνυμα ότι είμαστε όρθιοι και δυνατοί, ότι δεν κάνουμε πίσω. Ότι κερδίσαμε το διεκδικήσαμε, δε μας το χάρισαν!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση του εισοδήματος μας! Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η κοροϊδία με τη καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης των 534 ευρώ, που καταβάλλεται κάθε δύο μήνες, δημιουργώντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μας και τις οικογένειες μας.

Κανένας εφησυχασμός! Τώρα που η οργάνωση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι πιο αναγκαία από πότε, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από τη μια καλλιεργούν στάση αναμονής και εφησυχασμό στους εργαζόμενους με τα μεγάλα λόγια πριν το άνοιγμα της σεζόν περί «κινητοποιήσεων όπου δεν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η τοπική κλαδική σύμβαση», που «ξεχρεώθηκαν» με 2-3 τουφεκιές στον αέρα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μετά πήγαν περίπατο. Έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν κινητοποίηση που δεν είχαν καν προγραμματίσει, που δεν είχαν ανακοινώσει, ούτε φυσικά οργανώσει με κανένα τρόπο, αλλά θα δώσουν λένε συνέντευξη τύπου και θα καταθέσουν υπόμνημα στην Περιφέρεια, που ...πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων! Μας καλεί να κάτσουμε σπίτι μας και να αρκεστούμε στα κουπόνια σίτισης που θα μοιράσουν.

Όλο αυτό το διάστημα, στην καραντίνα, αλλά και με την έναρξη της σεζόν, όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αλλά φτάνουν πλέον στο σημείο να επικροτούν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι είναι σε θετική κατεύθυνση! Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζομένων βιώνουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους και  την αγωνία για τον χειμώνα που έρχεται, το σωματείο πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με τους εργαζομένους, για την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων και όχι των εργοδοτών!

Οι εργαζόμενοι τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε πέρα τις αυταπάτες, ακόμα πιο μαχητικά, πιο μαζικά να διεκδικήσουμε την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας μας! Είμαστε οι πολλοί που δίχως εμάς τα ξενοδοχεία θα ήταν κουφάρια. Είμαστε οι πολλοί που όταν σκεφτόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε να μπούμε στη μάχη, κανείς δεν μπορεί να μας αντιμετωπίσει. Έχουμε την δύναμη σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, κόντρα στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που μας θέλουν να τρέχουμε πίσω από τους στόχους και τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.

Κινητοποιούμαστε στον ΟΑΕΔ και στην Εφορία για να διεκδικήσουμε:

• Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

• Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε εφορία, ΔΕΚΟ, τράπεζες.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

• Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μέτρα των μνημονίων και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

• Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

• Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων, οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.

• Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.

• Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και ένταξη του κλάδου του Επισιτισμού.

• Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

• Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

 

Απαιτούμε την διασφάλιση της υγείας μας:

• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

• Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση. Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

 

Δυναμώνουμε την οργάνωση μας και την πάλη μας!

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Κανένας μόνος του!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis