Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο "μενού" του Δημοτικού Συμβουλίου τα απορρίμματα

δημοτικο συμβουλιο ηρακλειου

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα στις 17:55 στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου (αίθουσα Ελευθ. Βενιζέλου) το Δημοτικό Συμβούλιο με 31 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

​Διακανονισμός οφειλών δημοτών.
Επιστροφή χρημάτων αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου «Ανέγερση νέου κοιμητηρίου στην περιοχή Άη Γιάννη (φάση Ζ’).
Σύνταξη Πράξης Αναλογισμού στην οδό Ιερωνυμάκη και Λαγκαδά.
Κατάληψη κοινοχρήστου τμήματος δρόμου και πεζοδρομίου για οικοδομικό έργο με χρήση ικριωμάτων εντός των τειχών πόλης Ηρακλείου.
Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση βλαβών σε ρυμοτομούμενη οικία επί της οδού Ούλαφ Πάλμε.
Έγκριση της κατανομής της κρατικής επιχορήγησης που αφορά στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου (Α’ δόση 2016).
Νέα κατανομή της κρατικής επιχορήγησης Δ’ 2015 που αφορά στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου.
Απολογισμός Εσόδων–Εξόδων οικονομικού έτους 2015 του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής - Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ).
Έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου.
Ορισμός επιτροπής καλής εκτέλεσης – παραλαβής για την υπηρεσία «Δημιουργία υποδομών για χάραξη διαδρομών ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη».
Έγκριση διενέργειας προμηθειών ανταλλακτικών οικονομικού έτους 2016 για την συντήρηση και επισκευή φωτοτυπικών μηχανημάτων και Fax.
Έγκριση διενέργειας φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων.
Συμμετοχή του δήμου Ηρακλείου στο πρόγραμμα PACES.
Έγκριση απομάκρυνσης επικίνδυνων δένδρων.
Τροποποίηση της αρ. 795/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έγκριση δαπάνης για την εκδήλωση της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2016» (απόφαση 22/2016 της 3ης Δημοτικής Κοινότητας).
Ετήσιος προγραμματισμός παζάρι βιβλίων.
Προγραμματισμός εκδόσεων έτους 2016 της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Έγκριση μετάβασης του Αντιδημάρχου κ. Μαμουλάκη Χαράλαμου στην Αθήνα.
Έγκριση μετάβασης του Αντιδημάρχου κ. Ρασούλη Ιωάννη στην Αθήνα.
Έγκριση και ψήφιση διάθεσης πίστωσης για την ενταλματοποίηση δαπάνης παρελθούσης χρήσης για την μετάβαση της Αντιδημάρχου κας Πλεύρη Αριστέας στην Κύπρο.
Έγκριση και ψήφιση διάθεσης πίστωσης για την ενταλματοποίηση δαπάνης παρελθούσης χρήσης για την μετάβαση του Δημάρχου κ. Λαμπρινού Βασίλη στην Κύπρο.
Έγκριση και ψήφιση διάθεσης πίστωσης για την ενταλματοποίηση δαπάνης παρελθούσης χρήσης για την μετάβαση του Δημάρχου κ. Λαμπρινού Βασίλη στην Αθήνα.
Έγκριση και ψήφιση διάθεσης πίστωσης για την ενταλματοποίηση δαπάνης παρελθούσης χρήσης για τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό Δημαρχείο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ανανέωση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών των κ.κ. Φραγκούλη Δ., Μανδαλάκη Α., Μπορμπαντωνάκη Γ.
Χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου.
Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου για τις στεγάσεις ανάγκες (μεταστέγαση ) του 8ου νηπιαγωγείου Νέας Αλικαρνασσού.
Συνέχιση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (στην Εθνικής Αντιστάσεως 158 και Ίμβρου).
Συνέχιση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ακίνητο επί της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου).
Συνέχιση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (επί των οδών Χορτατσών και Κυδωνίας).
 

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης