Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο παγετός έχει κάνει την εμφάνιση του στις υπαίθριες καλλιέργειες

παγετος.jpg

Μετά το πρόσφατο κύμα χιονιά και εν αναμονή των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη, οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές που τυχόν έχουν πάθει οι καλλιέργειες τους από τον παγετό.
Σε περιοχές όπου υπάρχουν υπαίθριες καλλιέργειες, όπως σε αυτή τη Μεσαράς, έχουν καταγραφεί ζημιές ήδη, ενώ προς το παρόν, γλυτώνουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Τυμπακίου για παράδειγμα δεν έχουν υπάρξει ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλη Ορφανουδάκη, παρά μόνο ζημιές περιορισμένης έκτασης.
Μάλιστα ήδη υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά του ΕΛΓΑ μέσω των Δήμων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν εγκριθεί από τον ΕΛΓΑ αναγγελίες για δηλώσεις ζημιάς από παγετό.

Οι δηλώσεις αφορούν τις καλλιέργειες κηπευτικών και μπορούν να κατατεθούν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ για να γίνει αυτό οι αγρότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη δήλωση: Ταυτότητα αιτούντος, ΑΦΜ και βιβλιάριο λογαριασμού τράπεζας.
 Την ίδια ώρα βέβαια, οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να είναι έγκυρη η αίτηση που θα καταθέσουν στον ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχουν καλύψει όλες τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να έχουν δηλώσει την ασφαλιστική τους δραστηριότητα. Πρέπει να έχουν κάνει τις σχετικές δηλώσεις καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ.

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ουρές επί του ΒΟΑΚ - Κλειστός ο κόμβος Αλικαρνασσού λόγω έργων (φωτο)

"Κολλημένοι" στην εθνική, λόγω έργων

Ουρές αυτοκινήτων δημιουργήθηκαν επί του ΒΟΑΚ λόγω των εργων ασφαλτόστρωσης που ξεκίνησαν σήμερα στην έξοδο από Ρέθυμνο προς τη Λ. Καζαντζίδη - ΒΙΠΕ. Παρά την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, ότι ο κόμβος θα είναι κλειστός, πολλοί οδηγοί προτίμησαν την εθνική οδό, όπως κάθε μέρα, για να πάνε στη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν.

 

Κλειστή είναι και η είσοδος στο ΒΟΑΚ από Λεωφόρο Καζαντζίδη – ΒΙ.ΠΕ. προς Άγιο Νικόλαο (νότιοι κλάδοι).

Η κυκλοφορία θα γίνεται από τους κοντινούς κόμβους Μπεντεβή (Παπαναστασίου) και Αεροδρομίου

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οδηγός χρειάστηκε 32 λεπτά για να διασχίσει το τμήμα Παπαναστασίου - Νέα Αλικαρνασσός, και άλλος, 55 λεπτά από Φοινικιά μέχρι αεροδρόμιο! 

Τα έργα θα διαρκέσουν δέκα ημέρες.

Τα παράπονα επικεντρώνονται στο ότι τα έργα θα μπορούσαν να γίνουν εν μέσω καραντίνας, όταν η κίνηση ήταν πολύ χαμηλή και όχι τώρα.