Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Μπάχαλο με τις συντάξεις και «μπαλάκι» οι αγρότες του νησιού...

Image
αγροτες
 clock 10:25 | 11/06/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Με ένα σοβαρό πρόβλημα έρχονται αντιμέτωποι αγρότες απο την Κρήτη, οι οποιοι θέλουν να καταθέσουν τα χαρτιά της συνταξιοδότησης τους.

Συμφωνα με τη διαδικασία, οι αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώσουν πάρα πολλά αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, με τα οποία θα αποδεικνύουν πως δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν.

Ξεπερνώντας το... σκόπελο της συγκέντρωσης των εγγράφων, οι αγρότες φτάνουν στο σημείο της κατάθεσης του φακέλου τους, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά. Και αν θεωρητικά το διαδικτυο και η Τεχνολογία έχει ή πρέπει να μπει στις ζωές όλων, αυτό δε φαίνεται να αποτελεί κανόνα, ειδικά για τους αγρότες της ενδοχώρας του νησιού.

Απεγνωσμένοι καθώς είναι απευθύνονται στον - μέχρι πρότινος- ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΓΑ και συγκεκριμένα στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού. Εκείνοι όμως δεν τους βοηθούν, αλλά τους λένε ότι είναι αναρμόδιοι και θα πρέπει να απευθυνθούν κάπου αλλού.

Σε κάποιες περιπτώσεις τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν οι λογιστές τους - παρα το γεγονός ότι δεν είναι στα καθήκοντα τους μέσα- βλέποντας την απόγνωση των πελατών τους. Οι αγρότες καταφεύγουν στους λογιστές, καθώς οι αιτήσεις για να κατατεθουν απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet. 

«Ποια είναι τελικά η δουλειά του ανταποκριτή; Μήπως θα έπρεπε να δοθεί οδηγία και οι ανταποκριτές να εξυπηρετούν τους αγρότες στο κομμάτι της συνταξιοδότησης τους;», διερωτάται λογιστής του Ηρακλείου, που μίλησε στο ekriti.gr

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν δε γίνει αυτή η κατάθεση είτε από κάποιο λογιστή ή από κάποιο αρμόδιο γραφείο που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων, τότε οι αγρότες δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Συμφωνα με την ίδια πηγή, το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι πως αφού έχει κατατεθεί ο φάκελος και όταν έρθει η στιγμή - βάσει του αριθμου πρωτοκόλλου- να τον εξετάσει ο υπαλληλος του ΟΓΑ, εκείνος ξαναπερνά όλα τα στοιχεία στο σύστημα! Είναι δηλαδή μια διαδικασία, που ουσιαστικά είναι σαν να ακυρώνει την προηγούμενη διαδικασία, την οποία έκανε ο αγρότης!

Καμία ευθύνη

Σημειώνεται ότι σε αυτό το θέμα, οι κατά τόπους Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, καθώς οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, υπερωριακά από τον ΟΓΑ και όχι από το Δήμο (παρότι είναι υπαλληλοι του εκάστοτε Δήμου).

Αυτό που τονίζεται από τον κ. Παύλο Μπαριτάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι πως θα πρέπει να μεριμνήσει ο ΕΦΚΑ και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να δημιουργηθουν ασφαλιστικά ΚΕΠ και να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Διαφορετικά να εκδοθεί μια οδηγία, ώστε οι ανταποκριτές του ΟΓΑ να ενημερωθούν, να διαβάσουν και να εκπαιδευτούν πάνω στη διαδικασία συνταξιοδότησης, να μάθουν να λειτουργούν τη φόρμα που συμπληρώνουν οι αγρότες (η οποία ειναι ίδια με τη φόρμα που συμπληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλέον) και να τους βοηθουν, ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται «αναίμακτα».

Γιατί σήμερα χωλαίνει το σύστημα, μιας και κανείς δεν έχει ουσιαστικά ευθύνη, oυτε ο ΟΓΑ, ούτε οι ανταποκρικές, ούτε κανείς άλλος, άλλα θύματα του προβληματος είναι οι ίδιοι οι αγρότες της Κρήτης...

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis