Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μειωμένη παραγωγή αλλά μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαγωγές σταφυλιού

επιτραπεζια σταφυλια.jpg

Στάση αναμονής για τις εξαγωγές του σταφυλιού, αλλά και αισιοδοξία μετά τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις αγορές του εξωτερικού τηρούν οι παραγωγοί του Ηρακλείου.

Το εμπορικό ενδιαφέρον είναι αρκετά υψηλό και από τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να κορυφωθεί η παραγωγή της σουλτανίνας, καθώς αυτή την περίοδο οι σταφυλοπαραγωγοί προχωρούν στις τελευταίες τους εκτιμήσεις για να αρχίσουν στη συνέχεια με ...φουλ ρυθμούς τον τρύγο και την μεταφορά του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων σε χώρες της Ευρώπης.

“Υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Φέτος είναι μία όψιμη χρονιά σε σχέση με πέρυσι και αυτό σημαίνει πως θα πάμε πίσω μία εβδομάδα με δέκα ημέρες. Εκτιμούμε πως η κορύφωση της παραγωγής θα έρθει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου”, τόνισε μιλώντας στο ekriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης.

“Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, από την Αγγλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Είχε χρόνια να συμβεί αυτό στις εξαγωγές της σουλτανίνας. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι μαζικές εξαγωγές ώστε να καλυφθούν οι αγορές που και φέτος έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και ζητούν το κρητικό σταφύλι”, σημείωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η κατάσταση στους αμπελώνες

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η κατάσταση συνολικά στους αμπελώνες, δείχνει μια μείωση της φετινής παραγωγής του επιτραπέζιου σταφυλιού, της τάξης του 50%. Οι ζημιογόνες αιτίες είναι τρείς: Ο καύσωνας, η ανεμοθύελλα που είχε πλήξει τα αμπέλια και οι βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί πριν από περίπου 15 ημέρες. “Υπάρχουν ευτυχώς και πολλά αμπέλια που έχουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι και τα οποία δεν έχουν πάθει ζημιές από τα παραπάνω φαινόμενα”, τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόεδρο των Αμπελουργών, ο τρύγος για τη σουλτανίνα ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές ωστόσο οι μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, οπότε και θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την φετινή παραγωγή.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού, παρά το μέτρο της απόσταξης κρίσης, το οποίο και υιοθέτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αξίζει να αναφερθεί πως από το Ηράκλειο έχουν υποβληθεί μόλις 12 αιτήματα από οινοποιία, για κάλυψη 7.400 τόνων...

Οι τιμές

Όσο για τις τιμές παραγωγού, οι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορέσουν να γίνουν από την επόμενη Δευτέρα. “Στις πρώιμες ποικιλίες η τιμή ξεκινά από 0,90 και φτάνει το 1,30 ευρώ. Από τις 3 Αυγούστου θα έχουμε μια εικόνα και για την υπόλοιπη παραγωγή”, ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Πέντε έργα βιοαποβλήτων ύψους 2,5 εκ. ευρώ στο Ταμείο Συνοχής

Βιοαπόβλητα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη  εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ειδικότερα στο  Ταμείο Συνοχής 5 έργα διαχείρισης βιοαποβλήτων που αφορούν στην Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων και βιοαποβλήτων, στην  προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης κλπ

Τα έργα έχουν προϋπολογισμό 2.520.147,50 ευρώ και είναι τα παρακάτω :

Δράσεις διαλογής στη πηγή βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων εκτός της περιοχής παρέμβασης της ΣΒΑΑ RECODE στο Δήμο Χανίων

Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση βιοαποβλήτων του Δήμου Πλατανιά

Προμήθεια κλαδοτεμαχιστών για τη διαχείριση βιοαποβλήτων του Δήμου Ιεράπετρας

Προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης βιοαποβλήτων στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και

Ανάπτυξη Συστήματος διαλογής στην πηγή για βιοαπόβλημα στον Δήμο Ρεθύμνης.

«Τα έργα αυτά υπηρετούν τη στρατηγική μας για την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί μας, μαζί με τις μεγάλες υποδομές για τα στερεά και υγρά απόβλητα. Φέρνουμε την Κρήτη στην πρώτη γραμμή και στην διαχείριση των βιοαποβλήτων. Εφαρμόζοντας καλές πρακτικές που θα αυξήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην καθημερινότητά μας. Όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι και πολίτες, σε μια κοινή προσπάθεια, μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Βενιζέλειο: Μεγαλύτερη αναμονή στα επείγοντα λόγω αναβάθμισης

Κορωνοϊός - Έμποροι Κρήτης: Ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Βουλή για τα κρούσματα –Tεστ σε όλη τη φρουρά