Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μάχη με τις φλόγες, απεγκλωβισμοί και ...αστυνομικοί στη θάλασσα (Φωτογραφίες)

Οι φλόγες καίνε δίπλα σε σπίτια και επιχειρήσεις!

Τραγική ήταν η κατάσταση στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στην Αγία Πελαγία, με ανθρώπους να κινδυνεύουν να καούν κυριολεκτικά!

Η πυρκαγιά που ξέφυγε από τον έλεγχο των πυροσβεστών απείλησε ζωές, σπίτια και επιχειρήσεις, έως ότου καταφέρουν τελικά οι δυνάμεις να την ελέγξουν. Καθοριστική ήταν η συμβολή του ελικοπτέρου, καθώς οι ρίψεις από αέρος (όταν αυτές ξεκίνησαν...) περιόρισαν το πύρινο μέτωπο.

Λάθος εκτίμηση - επιχειρησιακά κενά

Αρχικά, η πυρκαγιά ήταν σε ένα περιορισμένο σημείο (ένα οικόπεδο) όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκτελούνταν εργασίες - κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ηλεκτροσυγκόλληση - παρά το γεγονός ότι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου απαγορεύονται αυτού του τύπου οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο... Είναι δεδομένο από την εξέλιξη των γεγονότων πως επιχειρησιακά η φωτιά και ο κίνδυνος επέκτασής της δεν εκτιμήθηκε σωστά.

Επίσης, υπήρχε σύγχυση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου σε σχέση με την άμεση προσέγγιση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο όπου η φωτιά άρχισε να επεκτείνεται, με συνέπεια το μέτωπο να "ανοίξει" επικίνδυνα, απειλώντας σπίτια και τουριστικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στην περιοχή, μπήκαν από λάθος κόμβο στην Αγία Πελαγία, με συνέπεια να βρεθούν σε λάθος σημείο και να καθυστερήσουν στην κατάσβεση.

πυρκαγιά που ξέφυγε από τον έλεγχο των πυροσβεστών απείλησε ζωές, σπίτια και επιχειρήσεις, έως ότου καταφέρουν τελικά οι δυνάμεις να την ελέγξουν.
πυρκαγιά που ξέφυγε από τον έλεγχο των πυροσβεστών απείλησε ζωές, σπίτια και επιχειρήσεις, έως ότου καταφέρουν τελικά οι δυνάμεις να την ελέγξουν.

Μάχη με τις φλόγες και αγωνία...

Η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ στο σημείο άρχισαν να φτάνουν περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις από Ανώγεια, Γαράζο και Χερσόνησο, ενώ η Τροχαία ΒΟΑΚ (που ρύθμιζε την κυκλοφορία επί της εθνικής οδού και στους κόμβους για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα οδικής ασφάλειας) και η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, διαθέτοντας προσωπικό που όπως θα δούμε παρακάτω, είχε ενεργή συμμετοχή στον απεγκλωβισμό ανθρώπων που κινδύνεψαν να καούν!

Με την φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη, ειδοποιήθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου να απογειωθεί για να συνδράμει στην κατάσβεση. Μέχρι το ελικόπτερο να απογειωθεί και να επιχειρήσει στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, η κατάσταση άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι φλόγες "έγλειψαν" στην κυριολεξία τα σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες και καλλιέργειες, ενώ οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των τουριστικών καταλυμάτων στην ευρύτερη περιοχή, άπλωσαν λάστιχα και ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης για να συνδράμουν και αυτοί στην κατάσβεση.

Η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ στο σημείο άρχισαν να φτάνουν περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ στο σημείο άρχισαν να φτάνουν περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αστυνομικοί στη θάλασσα μετά από ...απεγκλωβισμό ανθρώπων!

Με την κατάσταση να γίνεται δραματική, δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς να προσεγγίσουν μία κατοικία, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών (πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσά τους ήταν και ηλικιωμένοι) καθώς η φωτιά πλησίασε απειλητικά! Το όχημα της αστυνομίας έφτασε στο σημείο, οι αστυνομικοί από το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Ηρακλείου έβαλαν τον κόσμο μέσα στο περιπολικό, μόνο που οι ίδιοι δεν χωρούσαν να μπουν για να επιστρέψουν σε ασφαλές σημείο! Την ώρα που η φωτιά ήταν κοντά τους και μη έχοντας άλλο δρόμο διαφυγής, τρεις αστυνομικοί έπεσαν στην θάλασσα και κολύμπησαν μέχρι την διπλανή παραλία όπου και βγήκαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων!

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο πάνω από τα σπίτια της Αγίας Πελαγίας.
Το πυροσβεστικό ελικόπτερο πάνω από τα σπίτια της Αγίας Πελαγίας.

Κατάσβεση και ετοιμότητα για τυχόν αναζωπυρώσεις

Η φωτιά, με την συνδρομή του ελικοπτέρου και τις ρίψεις από αέρος που έγιναν, σε συνδυασμό με την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τα επίγεια τμήματα ελέγχθηκε, αφού κατέκαψε μια μεγάλη έκταση, χωρίς ευτυχώς να καταστρέψει σπίτια και τουριστικές επιχειρήσεις που απειλήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα με πηγές από την πυροσβεστική, οχήματα της υπηρεσίας και πυροσβέστες θα παραμείνουν στην περιοχή υπό τον φόβο αναζωπύρωσης. Παράλληλα, με ειδικά μηχανήματα ανοίχθηκαν δίοδοι σε σημεία όπου η πρόσβαση ήταν δύσκολη, ενώ άνοιξαν προσωρινά οι υπό κατασκευή ράμπες για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. θα αναζητήσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, εστιάζοντας στον οικοπεδικό χώρο που - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - ξεκίνησε η φωτιά. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχουν υπάρξει ήδη δύο συλλήψεις!

Καθοριστική ήταν η συμβολή του ελικοπτέρου, καθώς οι ρίψεις από αέρος περιόρισαν το πύρινο μέτωπο.
Καθοριστική ήταν η συμβολή του ελικοπτέρου, καθώς οι ρίψεις από αέρος περιόρισαν το πύρινο μέτωπο.

Προβληματισμός και Πολιτική Προστασία

Πάντως, σε ένα από τα σοβαρότερα συμβάντα που κλήθηκε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική τη φετινή περίοδο, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν από την διαχείριση και την εκτίμηση της κατάστασης σε αρχικό - κυρίως - στάδιο. Επίσης, οι αρμόδιοι φορείς και ο Δήμος Μαλεβιζίου στα διοικητικά όρια του οποίου εντάσσεται η Αγία Πελαγία, θα πρέπει να δουν ξανά τα σοβαρα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας που προκύπτουν. Είναι αδιανόητο σε μια τουριστική περιοχή όπως αυτή, να προκύπτουν ζητήματα πρόσβασης και άμεσης ανταπόκρισης των εμπλεκόμενων δυνάμεων και φορέων, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μιας κρίσης...

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η παράταξη Κουράκη απαντά στην αντιδήμαρχο για τις προκηρύξεις

Λότζια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης "Ηράκλειο 3.7.5", με φόντο τις προκυρήξεις για εργασία στο Δήμο Ηρακλείου και τα όσα απάντησε νωρίτερα η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη.

Η παράταξη σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

"Στα όσα η δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου έσπευσαν να απαντήσουν, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, στο θέμα των παράνομων και καταχρηστικών προσλήψεων που πεισματικά προωθεί,  η κίνηση  «Ηράκλειο 3.7.5»  αναφέρει τα εξής:

Οι όροι των προκηρύξεων αυτών  είναι παράνομοι και  καταχρηστικοί. Αντίκεινται στο Σύνταγμα, στην Εργατική Νομοθεσία και στις διεθνείς εργατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας.

Τέτοιους όρους, όσο κι αν προσπαθεί να νομιμοποιήσει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, δεν πρόκειται να το πετύχει, γιατί απλά δεν υπάρχει σε κανένας νομικός, εργατικός, αυτοδιοικητικός, κοινωνικός ή ανθρωπιστικός κώδικας που να το δικαιολογεί".

Ανταπάντηση από τη Λότζια

Λίγο αργότερα, η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση - απάντηση ανέφερε τα εξής:

"Σε απάντηση της - άλλα λόγια να αγαπιόμαστε – νέας ανακοίνωσης του «Ηράκλειο 3.7.5» και σχετικά με το κατά πόσον οι όροι των προκηρύξεων (στις οποίες έχουμε αναφερθεί ήδη) είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν και οι δεκάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Κρήτη που έκαναν χρήση παρόμοιων όρων στις δικές τους προκηρύξεις, τι γνώμη έχουν. Μεταξύ των οποίων άλλωστε συμπεριλαμβάνονται και έγκριτοι νομικοί. Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ό,τι είχε να πει επί του θέματος, το είπε ήδη".  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στη "μάχη" του εμβολιασμού και 8 Κέντρα Υγείας

Κρήτη: Πέθανε επιχειρηματίας λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο

Κρήτη: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις