Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αντιδρούν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Δράση καθαριότητα από συνεργείο του δήμου Ηρακλείου.

"Ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, και στον Δήμο Ηρακλειου η Δημοτική Αρχή έτρεξε κατοστάρι χωρίς εμπόδια,για να κάνει τον περιβόητο «Αναπτυξιακό οργανισμό Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Α.Ε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στην Καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου. 

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 

Στις 20/7/2021 πέρασε από οικονομική επιτροπή το θέμα.
(Ο ορισμός των εκπροσώπων στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ανώτερου υπό σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού )του νόμου Θεοδωρικάκου ( Ν.4674/2020) που ψηφίστηκε την στιγμή που η χώρα ήταν στο κατώφλι της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Ο νόμος αυτό που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 53Α’/11-3-20 , με όσα προβλέπει και « παρέχει» , όχι μόνο δεν καταπολεμά αλλά ενισχύει την αδιαφάνεια,τη ρουσφετολογία , την πλήρη « απονεύρωση» του Δημοτικού Συμβουλίου από αρμοδιότητες κ.α,αναθέτοντας τα πάντα σ΄αυτούς τους παντελώς ανεξέλεγκτους « Αναπτυξιακούς Οργανισμούς».

Οι συγκεκριμένοι « Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» θα λειτουργούν ουσιαστικά ως μεσάζοντες.Δίχως κατάλληλο προσωπικό ,ότι τους ανατίθεται από τους δήμους,θα το αναθέτουν απευθείας σε τρίτους (ιδιώτες) να το εκτελέσουν.

Θα λειτουργούν δε ως Ανώνυμες Εταιρίες αλλά στο τέλος τα χρέη που θα συσσωρεύουν θα τα φορτωθούν οι δήμοι,οι οποίοι όμως στις πράξεις τους δεν θα έχουν κανένα λόγο. Ούτε καν θα μπορούν να αντιδράσουν ή να αποτρέψουν.

Το μετοχικό κεφάλαιο του εν λόγω Αναπτυξιακού ΗΡΑΚΛΕΙΟ Α.Ε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης,είναι το ποσό των 500.000,00€ !

Ας θυμηθούμε τι λέει ο νόμος 4412 καθώς υπάρχει και το  ΑΑΕ/ΟΤΑ σε μετεξέλιξη σε ΑΟΤΑ
«Οι Αναπτυξιακές εξαιρούνται από το άρθρο 12 του Ν.4412.Τα άρθρα 1,2,12 του συγκεκριμένου νόμου δεν μπορούν να τροποποιηθούν «ποτέ , όσο η Ελλάδα είναι στην ΕΕ».
– Οι συμβάσεις αναθέσεων προς αυτές,που θα υπογράφουν οι δήμοι, περιέχουν αμοιβή από τους ΟΤΑ υπό μορφή κόστους εκτέλεσης σύμβασης.
– Το τέχνασμα της απόκρυψης άμεσης αμοιβής των Αναπτυξιακών από τους δήμους ,αποσκοπεί στο να «νομιμοποιούνται» οι σχετικές αποφάσεις των ΟΤΑ για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης, των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου .
– Για να καταστούν «νόμιμες» πρέπει να φαίνεται ότι δεν υφίσταται χρηματοδότηση από τους ΟΤΑ προς αυτές.
Τι ισχύει
– Με το Ν. 4412 προσαρμόσθηκε η Ελληνικής Νομοθεσία προς το Ευρωπαικό Δικαστήριο , χωρίς εξαιρέσεις
– Στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4483/17 αναφέρεται ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των ΟΤΑ δεν ανήκουν στους φορείς του δημόσιου τομέα.
Δεν επιχορηγούνται έμμεσα ή άμεσα από τους ΟΤΑ. Λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια .Αποτελώντας , όπως ορίζει ο Ν. 4412 , Οικονομικοί Φορείς και όχι Αναθέτουσες Αρχές .
– Ταυτόχρονα οι προσλήψεις προσωπικού τους,συνεχίζουν να υπάγονται στο ΑΣΕΠ , αφού δεν υπάρχει άλλη νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί την ισχύουσα « περί προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων».
– – Με το άρθρο 179 του Ν.4555/18 που τροποποιήθηκε το άρθρο 100 του Ν. 3852/10, ορίζεται πως μόνο οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα , σύμφωνα με την παρ 6 του άρθρου 1 του Ν.1256/82, όπως ισχύει,μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ΟΤΑ.
– Ή εναλλακτικά,εκείνες που υπόκεινται σ΄έλεγχο ασκούμενο από τους ΟΤΑ και το ΔΣ τους να διορίζεται σε περισσότερο από το ήμισυ από το δήμο ή τον κρατικό φορέα που υπάγεται.
– Σύμφωνα με την Οδηγία 7789/7-2-19 της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων , προκύπτει ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί πληρούν δυο από τα τρία αυτά κριτήρια.Επειδή δεν χρηματοδοτούνται από το δήμο, η διοίκηση τους, δεν υπόκειται σ΄έλεγχο αλλά διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕ, αυτοί οι Οργανισμοί δεν είναι Δημόσιες –Δημοτικές Αρχές και Αναθέτουσες Αρχές , με βάση τον ν. 4412».

Τα τελευταίο σημαίνει ότι αυτοί οι « Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» δεν έχουν δικαίωμα ανάθεσης . Δηλαδή , μπορούν σ΄ότι τους ανατίθεται,να λειτουργούν ως «μεσάζοντες» και να το αναθέτουν αυτοί με τη σειρά τους σε κάποιον τρίτο.Αλλά να διαθέτουν και να το εκτελούν με δικό τους προσωπικό,που θα έχει προσληφθεί με ΑΣΕΠ.
Ο συλλογος εργαζόμενων καθαριότητας και εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλειου είναι κάθετος με τέτοιας μορφής τεχνάσματα και τερτίπια και θα είναι απέναντι σε κάθε κίνηση του εν λόγο αναπτυξιακού οργανισμού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Άλλον έναν άνθρωπο θρηνεί το νησί

Ηράκλειο: Νέο σοβαρό τροχαίο με νεαρό δικυκλιστή

 

Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Σε ύφεση η φωτιά στον Πλατανιά

Πυροσβεστική

Σε ύφεση, βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι σε πλαγιά και σε δύσβατο σημείο στην ορεινή περιοχή Πλακάλωνα του Δήμου Πλατανιά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 24 πυροσβέστες, δέκα οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησε το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στα Χανιά.

Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά παραμένουν δυνάμεις υπό τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χανιά: Συνέδριο για τη διατήρηση των φυτών της Μεσογείου

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα πτώση στα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη: Γόρδιος Δεσμός για τους δήμους η γραφειοκρατία του ΕΦΚΑ

ESPA BANNER