Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αναχωρούν για την Αθήνα μετά από 22 μέρες στο μπλόκο

αγρότες

Για την Αθήνα προκειμένου εκεί να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, αναχωρούν απόψε οι αγρότες της Κρήτης που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων μετά από 22 μέρες στα Πραιτώρια. Το ραντεβού έχει δοθεί στις 7 το απόγευμα στο κιόσκι της ΑΝΕΚ στο λιμάνι του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Μπλόκου των Πραιτωρίων, αναφέρονται τα εξής:

Μετά από 22 μερόνυχτα στον αγώνα για επιβίωση στο μπλόκο Πραιτωρίων, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Ανεβαίνουμε στην Αθήνα, να σμίξουμε με τους συναδέλφους μας που αγωνίζονται στα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας, πλάι στους εργαζόμενους της Αθήνας, να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την κυβέρνηση.
Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους, οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών, έκπτωτοι συνδικαλιστές που δεν εκπροσωπούν κανέναν πέρα από τον εαυτό τους, τους δουλεύουν κανονικά! Καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 8 Μάρτη, όταν πια θα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης! Μάλιστα, αγκαλιά με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που καλούν σε κινητοποίηση την ίδια μέρα! 
Κατά την προσφιλή τους τακτική, δε διατυπώνουν ούτε ένα αίτημα. Προσπαθούν να κρύψουν ότι τα αιτήματά τους κινούνται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, της ΚΑΠ της ΕΕ, που στοχεύει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοαγροτών. Γι’ αυτό δεν παίρνουν θέση πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που απαντάει στα προβλήματα του μικρομεσαίου αγρότη, και δείχνει την αιτία τους: τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, που ενισχύει τα μονοπώλια, «αβαντάρει» τους μεγαλοαγρότες και καταστρέφει την πλειοψηφία, τους μικρομεσαίους.
Να πως φαίνονται οι δυο γραμμές στο κίνημα! Απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στέκεται ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, που ξύπνησε τώρα που κλιμακώνεται ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, για να υπονομεύσουν. Καλλιεργούν την αναμονή και βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, η οποία κρατάει και ορισμένους με χρέη από Ενώσεις, συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά σχήματα. Τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα είναι ο προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, μα συμφωνούν στον αφανισμό μας: δέχονται την ΚΑΠ, διεκδικούν από την κυβέρνηση μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες από επιδοτήσεις-ενισχύσεις, προγράμματα, φοροελαφρύνσεις, όπως στην αγορά της γης μας, πατώντας στο διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που ψήφισε η κυβέρνηση με δική τους απαίτηση.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να κάνουν τους εχθρούς τους στη μπάντα, να συσπειρωθούν πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Να κάνουν στη μπάντα όλους όσους στέκονται απέναντί τους, την κυβέρνηση που εμφανίζεται ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή των μνημονίων και της ΚΑΠ, τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ, εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, μεγαλοαγρότες που παραμονεύουν σαν ύαινες ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Μάταια ελπίζουν ότι θα τα παρατήσουμε. Συνεχίζουμε πιο ατσαλωμένοι, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! 

ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΤΗΣ ΑΝΕΚ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (20€ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)

ΜΠΛΟΚΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ
Πλαίσιο πάλης Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. 
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων/πηγαδιών, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000€, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.
Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.
Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000€ σε τραπεζικά βιβλιάρια, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής μια-δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.
Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.
Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Στον Κρουσώνα ο ΕΟΔΥ - Τεστ στους κατοίκους

κρουσώνας

Από τις 9:00 το πρωί τρεις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται στον Κρουσώνα προκειμένου να πραγματοποιηθούν γρήγοροι διαγνωστικoί έλεγχοι κορωνοϊού (rapid test) στους κατοίκους.

Πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου της 7ης ΔΥΠΕ, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Η προσέλευση των κατοίκων θα γίνεται με ραντεβού και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας). Στόχος είναι να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι. Οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ τους.  

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Μαρίας Ορφανάκη ο πρόεδροε της τοπικής κοινότητας, Φώτης Τριπυδάκης, λίγο μετά τις 11 το πρωί είχαν γίνει περίπου 150 τεστ και σημείωσε πως οι κάτοικοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμμετοχή.