Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αγροτικό μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων από αύριο

πραιτώρια

Με μπλόκα, αρχής γενομένης από τον κόμβο Πραιτωρίων, απαντούν οι αγρότες των Αστερουσίων, στη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και με φόντο την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο. Τα τρακτέρ θα παραταχθούν στην άκρη του δρόμου και δεν θα εμποδίζουν τη διέλευση των άλλων αυτοκινήτων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Οι βιοπαλαιστές αγρότες των Αστερουσίων βγαίνουμε μπροστά, δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια! Δε θα χαρίσουμε τον ίδρο μας, δε θα γίνουμε δούλοι στη γη μας! Μας άφησαν στο έλεος του δάκου που κατάστρεψε την παραγωγή μας, τα λάδια μας τα μετέτρεψαν σε βιομηχανικά, τα παίρνουν σε τιμές ξεφτίλας, κερδίζουν αναμειγνύοντάς τα με τα παρθένα, πήραν τα σταφύλια τσάμπα, καταστρέφουν τη ρακή, αγοράζουν γάλα και κρέας κοψοχρονιά! Οι κυβερνώντες μας κουνάνε το δάχτυλο ότι φταίμε εμείς για την καταστροφή στο λάδι, λένε παραμύθια για μύκητες και κλιματικές αλλαγές και μας βαράνε με ΜΑΤ όταν διεκδικούμε αποζημιώσεις!

Ανταποκρινόμαστε στο πανελλαδικό κάλεσμα των συναδέλφων, μέσα από τις διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, βάσει των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζοντας τις κινητοποιήσεις μας με συσκέψεις στα χωριά, συζητώντας με παραγωγούς που βιώνουν την αγωνία της χαμένης σοδιάς. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συναντηθούμε αύριο, Τετάρτη 22 του Γενάρη στον κόμβο στα Πραιτώρια, να στήσουμε το μπλόκο του αγώνα! Μόνο αν βγούμε στο δρόμο και αγωνιστούμε θα έχουμε αποτελέσματα, όπως έχει δείξει η πείρα μας!

ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ! ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γιατί αφορούν την επιβίωσή μας - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.

Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Ειδικά για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή:

Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε Δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ).

Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Όχι στην εφαρμογή των περικοπές επιδοτήσεων - ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των «αγροτοδικείων».

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Τραγωδία στην Κρήτη: Την σκότωσε το αυτοκίνητο της!

ΕΚΑΒ

Τραγωδία νωρίς το μεσημέρι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου.

Μία γυναίκα 48 ετών βρέθηκε νεκρή, μέσα σε μία λίμνη αίματος, κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η άτυχη 48χρονη, δεν είχε φροντίσει να δέσει καλά το χειρόφρενο με συνέπεια αυτό να λύσει.

Το αυτοκίνητο κινήθηκε κι έτσι η 48χρονη καταπλακώθηκε από το κινούμενο αυτοκίνητο, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Στο σημείο έφτασε και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ωστόσο για την γυναίκα ήταν ήδη αργά.