Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αγανάκτηση από τα Σωματεία για τα εργατικά ατυχήματα

Image
ekav2.jpg
 clock 16:30 | 15/06/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων ημέρων τα σωματεία εργαζομένων και το ΠΑΜΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας και 
την παρέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.Οι ανακοινώσεις των σωματείων αναλυτικά:

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους Νομού τα δύο νέα εργατικά ατυχήματα που έγιναν χθες, το ένα στην Ανακύκλωση, όπου μηχάνημα έπιασε το χέρι εργαζόμενου, και το άλλο σε διανομέα σε αυτοκινητιστικό. Αυτά τα ατυχήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο “ατυχημάτων”, όπως αυτό σε εργοτάξιο του κέντρου που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε οικοδόμο.

Για όλα αυτά η εργοδοσία φέρει ακέραια την ευθύνη αφού πιέζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας με τα ελάχιστα μέτρα προστασίας για να κρατάει χαμηλά το κόστος και ψηλά την κερδοφορία. Και από αυτά τα περιστατικά αποδεικνύεται ότι η εργοδοσία γενικότερα είναι αυτή που έχει την πραγματική εξουσία και κάνει ότι θέλει. Αξιοποιεί το αντεργατικό οπλοστάσιο και τις πλάτες που της κάνει Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρεια.

Μάλιστα αποθρασύνεται σε τέτοιο βαθμό που ούτε καν αυτή την αντεργατική νομοθεσία δεν τηρεί. Χαρακτηριστικά, στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, το εργατικό ατύχημα έγινε κάτω από συνθήκες για τις οποίες δημόσια είχαν καταγγείλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η σωματειακή επιτροπή, ενώ είχαν επισημανθεί και από την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας δύο εβδομάδες πριν και η εργοδοσία από εγκληματικό δόλο δεν διόρθωσε.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αρνούνται να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς μέτρα ασφάλειας. Να καταγγέλλουν στα σωματεία τους την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που τυχόν κάνει η εργοδοσία για να επιβάλλει την εργασία χωρίς μέτρα προστασίας. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να οργανώσουν την πάλη προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες κι όχι τις ανάγκες των εργοδοτών και το πώς αυτοί θα θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας αλλά και από το αίμα μας.

Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εντείνουν τους ελέγχους και να προσλάβουν προσωπικό, έτσι ώστε να μπει επιτέλους ένα φρένο στην εργοδοσία, που μπροστά στην δίψα της για το κέρδος βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.

Ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των εργατών της ανακύκλωσης και του σωματείου μας.
Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, με το συνάδελφο μας που από θαύμα δεν έχασε το χέρι του, καθώς μαγκώθηκε σε μηχάνημα εν λειτουργία, έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο.
     Την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ως εργολάβος, με την επωνυμία Waste Solutions. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της τεχνικής επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες του σωματείου μας και κατέγραψε σοβαρές παραλήψεις.
     Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι «τυχαία» δεν λειτουργούσαν – είχαν απενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ασφαλείας που σταματούν τη λειτουργία των μηχανημάτων εφόσον υπάρχει άνθρωπος εντός της μηχανής. Οι εργαζόμενοι εν γνώσει της εταιρείας και με εντολή της εργοδοσίας πραγματοποιούσαν εργασίες με τις μηχανές εν λειτουργία, για να μη χάνεται ούτε λεπτό παραγωγής, ούτε λεπτό του ευρώ από τις τσέπες του εργολάβου.
     Η εγκληματική ευθύνη της εταιρίας δεν είναι ξεκομμένη. Εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό επίθεσης, που θέλει να ξεζουμίζει τους εργάτες για να βγάλει όσο περισσότερο κέρδος γίνεται.  
o    Είναι η ίδια εταιρία που ήρθε πριν δύο χρόνια να πετάξει με το «έτσι θέλω» τους εργάτες τις ανακύκλωσης και να πάρει νέους με χαμηλότερους μισθούς. 
o    Είναι η ίδια που αναγκάστηκε μετά από τον πολύμηνο αγώνα των εργατών, να συρθεί σε μία συμφωνία προκειμένου να ανοίξει το εργοστάσιο. 
o    Είναι η ίδια που εδώ και ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τήρησαν αυτή τη συμφωνία στο ακέραιο και εργάστηκαν μια επιπλέον ώρα ημερησίως, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ από το «πρίμ παραγωγικότητας» που αντιστοιχεί στο 12,5% του μισθού τους και αναλογεί στη μία ώρα εργασία επιπλέον.  
o    Είναι η ίδια εταιρία που «τιμώρησε» με εργασίες στον ήλιο ολόκληρη την ημέρα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επειδή τόλμησαν να υποδείξουν στον έλεγχο της Τεχνικής Επιθεώρησης βλάβες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.
 
Δεν είναι μονάχα η εταιρία βέβαια που ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση. 
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου που γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση και με τη στάση του πρακτικά στηρίζει το αντεργατικό πογκρόμ της εταιρίας.  
Η ΕΕΑΑ παρά το γεγονός ότι της παραχωρήθηκε δωρεάν το οικόπεδο του δήμου που στεγάζει το εργοστάσιο και έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις, κρατά σιγή ιχθύος για τα προαναφερθέντα θέματα, ενώ τα γνωρίζει, καθώς εκπρόσωπός της συστεγάζεται στο εργοστάσιο.  
Από το κάδρο των ευθυνών δεν θα μπορούσε να λείπει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς το δικό τους αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο χρησιμοποιούν οι προαναφερθέντες για να διατηρούν αυτή την σάπια κατάσταση.
  
Κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επιθυμούν! 
Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε !  
Εμείς που παράγουμε τον πλούτο, εμείς αγωνιζόμαστε για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας. 
 
Σωματείο εργαζομένων με δίκυκλα οχήματα

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των δεκάδων εργατικών ατυχημάτων, με αφορμή το πρόσφατο Εργατικό ατύχημα με θύμα ένα συνάδελφο μας οδηγό δικύκλου,  εργαζόμενο σε επιχείρηση διανομής πάγου.  Τα τροχαία στην εστίαση αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των ατυχημάτων. Ο κλάδος των διανομών είναι το βασίλειο της αυθαιρεσίας και της απόλυτης αναίρεσης όποιας προστασίας έχει απομείνει στην εργατική νομοθεσία.  
Είμαστε  εργαζόμενοι –οδηγοί δικύκλων, διανομείς και ταχυμεταφορείς. Μεταφέρουμε  σε δύο ρόδες τα πάντα, πίτσες, καφέδες, σουβλάκια, φακέλους. Απαρτίζουμε  ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Εργαζόμαστε καθημερινά  με καύσωνα ή καταρρακτώδη βροχή, νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων εργάζονται κάτω από  αντίξοες συνθήκες χωρίς να τους παρέχεται  κανένα μέσο προστασίας από την επιχείρηση για την οποίαν εργάζεται (κράνος, μπουφάν, γάντια, μπότες, επιγονατίδες κ.λπ.). Πολλοί συνάδελφοι μας πλήττονται από τη μάστιγα της Ανεργίας αφού για την συγκεκριμένη απασχόληση οι εργοδότες επιλέγουν άτομα νεαρά σε ηλικία, με μειωμένη απασχόληση, με μερικός ασφαλισμένη και πολλές φορές ανασφάλιστη εργασία.   
Το Σωματείο Εργαζομένων Οδηγών με δίκυκλο όχημα Ν. Ηρακλείου μαζί με τη Διοίκηση του  Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές και να προχωρήσουν ακόμα και σε κινητοποιήσεις.
Δεν  είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης ευκαιρίας.
Απαιτούμε πλήρη ασφαλιστική ασφαλιστική κάλυψη και αξιοπρεπείς μισθούς.
Απαιτούμε άμεσα εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis