Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: 3.000 οικογένειες στα όρια της εξαθλίωσης...

φτώχεια

Πολύ ακριβά έχει πληρώσει η κρητική κοινωνία την 7ετή οικονομική κρίση καθώς καθημερινά φαίνεται ξεκάθαρα το αποτύπωμά της ακόμη και στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Προ μηνών, είχαν προκαλέσει αίσθηση τα στοιχεία της πρακτορείου Reuters για τη φτώχεια και τους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικογένεια. Με το 25% του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργο και το 25% των παιδιών να ζει σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι γονείς αναγκάζονται να βασίζονται στους παππούδες για οικονομική βοήθεια.
Από την απόλυτη ανεξαρτησία των νέων και των νέων ζευγαριών, περάσαμε στην … αναγκαστική συγκατοίκηση για να καλύπτονται οι ανάγκες. Με κουτσουρεμένες συντάξεις ζουν πια ολόκληρες οικογένειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπάρχει μία μακρά λίστα με τα στοιχεία άνω των 1.000 οικογενειών που ζητούν βοήθεια και στηρίζονται στις δομές του ΕΚΗ για να μπορέσουν να επιβιώσουν ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους!
Η διοίκηση του ΕΚΗ με παρεμβάσεις είτε στη ΔΕΗ είτε σε τοπικούς φορείς, είτε σε συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούν να βοηθήσουν όπου παραστεί ανάγκη και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ιεράρχησης.
Οι εθελοντές προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με συνεχείς εκκλήσεις στα social media και μέσω των τοπικών δομών που λειτουργούν είτε μέσω του Δήμου είτε της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, η τάση είναι αυξητική και η εικόνα αποκαρδιωτική.
Περίπου 2.200 οικογένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάγονται στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ ωστόσο από αυτούς, περίπου οι μισοί προσφεύγουν τελικά στις υπηρεσίες του Δήμου για να παραλάβουν τρόφιμα, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ λίγα, είτε επειδή δεν έκαναν την αίτηση οι ίδιοι κι εν τέλει δεν ενδιαφέρονται, είτε επειδή απλά ντρέπονται…
Ακόμη περίπου 700 οικογένειες, με πιο χαμηλά οικονομικά κριτήρια, απευθύνονται στις υπηρεσίες του Δήμου και λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στο δημοτικό παντοπωλείο είχαμε πρόσφατα την ένταξη ακόμη 30 νέων οικογενειών. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο  λειτουργεί από το 2015 και εξυπηρετεί σε σταθερή βάση  30  δικαιούχους ανά τρίμηνο, παρέχοντάς τους δυο φορές τον μήνα τρόφιμα μακράς διάρκειας, βρεφικά είδη, είδη ατομικής υγιεινής και είδη καθαρισμού για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.
Επιπροσθέτως, παρέχει υπηρεσίες και στηρίζει πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  μετά από αξιολόγηση και παραπομπή από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν εξυπηρετηθεί εκτάκτως 57 οικογένειες.
Τα προϊόντα που παρέχονται, προέρχονται κυρίως από προσφορές φορέων και υπηρεσιών, συλλόγων, επιχειρήσεων αλλά και μεμονωμένων πολιτών.
Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα με 325 δωρεάν γεύματα που δίδονται σε παιδιά άπορων οικογενειών
Να σημειωθεί τέλος ότι σύντομα, μέσω ΕΣΠΑ, αναμένεται να συγκροτηθεί το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου καθώς οι ανάγκες των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσσός: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 στην αίθουσα Ενορίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού και ώρες 13.00 έως 17.30 . 

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Ενορία του Αγίου Νικολάου , το 1ο , 2ο κ 5ο Δημοτικά Σχολεία , το 2ο κ 7ο Νηπιαγωγεία Ν. Αλικαρνασσού και τους Συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό τους φαγητό. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο