Κρήτη

Ηράκλειο

Λυγερός: Απολυταρχική η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής

ενεργοί πολίτες γενική συνέλευση

"Με θέσεις, γνώση και πολιτική  οι Ενεργοί Πολίτες είναι  παρόντες. Δεν είναι δεδομένοι για κανένα. Πορεύονται με  βάση το πρόγραμμα τους, την βούληση και το συμφέρον των Δημοτών και του Δήμου, παρά το αυταρχικό περιβάλλον που τείνει να κυριαρχήσει εντός κι εκτός Δήμου".

Αυτό τόνισε με έμφαση μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες Ηλίας Λυγερός κατά την Γενική Συνέλευση της παράταξης στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ο Ηλίας Λυγερός άσκησε δριμεία κριτική στην Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι οι επιλογές της  μέχρι σήμερα είναι  συμμαχίες που δημιούργησαν μια μειοψηφική αρχή στην εκτελεστική εξουσία του Δήμου,  το πλαίσιο της οποίας, πέρα από την εμφανή διανομή θέσεων εξουσίας, δεν έχει δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

"Η ακολουθούμενη  πολιτική, είπε, και ο  απολυταρχικός τρόπος συμπεριφοράς που επιλέγει και προσπαθεί να επιβάλει, αποκαλύπτει μια Δημοτική Αρχή, η οποία υλοποιεί με ιδιαίτερη θέρμη την πολιτική της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση, ώστε πρέπει τώρα πλέον να πούμε ότι ο Λαμπρινός έφερε και καθιέρωσε την ΝΔ στη δημοτική εξουσία της πόλης μας ". Ο Ηλίας Λυγερός, στάθηκε ιδιαίτερα στην αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή σε πολλές κατηγορίες δαπανών , με κυρίαρχη την μεταφορά αρμοδιοτήτων σε επιχειρήσεις και την αποστροφή για κάθε απολογισμό και διαχειριστικό έλεγχο στα έργα και τις ημέρες της.

Η Γενική Συνέλευση των Ενεργών Πολιτών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ
Η Γενική Συνέλευση των Ενεργών Πολιτών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Με βάση αυτήν την αυταρχική συμπεριφορά σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή, στήνει ένα σύστημα εξουσίας που προωθεί συμφέροντα, με σύμμαχο ένα καλά οργανωμένο  επηρεασμού – παραπλάνησης - παραπληροφόρησης για να επηρεάζει και να καθοδηγεί την κοινή γνώμη. Ωστόσο,  δεν μπορεί να αποκρύψει την ζοφερή πραγματικότητα, όπου η καθημερινότητα του Δημότη βαλτώνει, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, το οραματικό απουσιάζει και τα έργα είναι  στάσιμα χωρίς πρόοδο.

Εξ αυτού φαίνεται είπε ο Ηλίας Λυγερός, ότι ο βηματισμός της Δημοτικής αρχής,  θα είναι δύσκολος με σοβαρές επιπτώσεις και για τους δημότες αλλά την πόλη και τον Δήμο συνολικά.  

 

Κρήτη

Κρήτη: Τεράστια απειλή η ερημοποίηση - Χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης

ερημοποιηση

Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή  και για την Κρήτη - και ειδικότερα το νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της - η οποία ανήκει στην ξηροθερμική ζώνη με λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες.

Την διάσταση του φαινομένου έδωσε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής κατά της ερημοποίησης, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου κ. Ελένη Μπριασούλη – Καπετανάκη.

Όπως είπε η ερημοποίηση δεν κάτι νέο, αφού έχει ξεκινήσει εδώ και 3.000 χρόνια με αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς στον πλανήτη, ενώ από επιστημονικής πλευράς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η κλιματική κρίση έχει να κάνει με ανθρώπινες ενέργειες.

Υψηλού κινδύνου θεωρείται η Νοτιοανατολική Κρήτη, ενώ οι προβλέψεις που υπάρχουν και που μέχρι τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Στη Ν.Α Κρήτη τα σημάδια είναι εμφανή, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις βλέπουμε σκέτα βράχια χωρίς καθόλου χώμα.

 Έχουμε περιοχές ήδη που έχουν υποστεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, τα Αστερούσια και η περιοχή της Σητείας, που επιβαρύνονται και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι η ερημοποίηση λαμβάνει χώρα όταν από τις εντατικές καλλιέργειες εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, όταν αφαιρούνται τα δέντρα και τα φυτά που συγκρατούν το χώμα, ενώ η διάβρωση του αέρα και του νερού, επιδεινώνει την κατάσταση, απομακρύνοντας το φυτικό έδαφος.

Επίσης και η ανάπτυξη του τουρισμού συμβάλει στην εξάντληση των υδατικών πόρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα  ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, ενώ σύμφωνα με την κ. Μπριασούλη χρειάζονται ειδικά σχέδια διαχείρισης των περιοχών που πλήττονται.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο λόγω της ερημοποίησης χάνονται στην Μεσόγειο εκτάσεις στο μέγεθος μεγάλων νησιών του Αιγαίου.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση και να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να μείνουν στη γη τους και να τη ζωντανέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Δήμος Ηρακλείου: Εργασίες και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Κομνηνών στον Πόρο

 

 

 

 

ESPA BANNER