Κρήτη

Ηράκλειο

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα

8_6.jpg

Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται και στηρίζει την νεανική επιχειρηματικότητα με στοχευμένες ενέργειες, πρωτοβουλίες και δράσεις, δίδοντας έμφαση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην εξειδίκευση κ.α. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι συνδιοργανωτής του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου  Επιχειρηματικότητας, Startup Europe Week Crete, που υποστηρίζεται από το Youth Entrepreneurship Club (Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας).

6_14.jpg

6_14.jpg, by gpapadakis

Το συνέδριο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων της Κρήτης  άρχισε με επιτυχία στα Χανιά στις 2/3, συνεχίστηκε στο Ρέθυμνο 3/3 και αναμένονται άλλες δυο εκδηλώσεις στον Άγιο Νικόλαο στις 9 Μαρτίου (ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στις 15:00) και στο Ηράκλειο στις 10 Μαρτίου (IBIS Central Heraklion στις 16:00). Στο συνέδριο στα Χανιά ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε συνάντηση με τους συνδιοργανωτές, μέλη του προεδρείου του συλλόγου νεανικής επιχειρηματικότητας, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την στήριξη της Περιφέρειας ενώ και ο ίδιος τους ευχαρίστησε για την επιτυχημένη συνεργασία τονίζοντας ότι, συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον στη νεανική επιχειρηματικότητα, που θα καταστήσει εφικτό οι ιδέες των νέων μας με την έρευνα των Εκπαιδευτικών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού να μεταφερθούν και να υλοποιηθούν στην πραγματική οικονομία. 

1_41.jpg

1_41.jpg, by gpapadakis

Στο συνέδριο στα Χανιά κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διευθυντής στο Creative Lab της Google Στηβ Βρανάκης ενώ παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης, και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στο συνέδριο στα Χανιά απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ στην εκδήλωση στο Ρέθυμνο την Περιφέρεια εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών-Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης. 
Ο κ. Αλεξάκης στον χαιρετισμό του παρουσίασε την προσπάθεια δημιουργίας του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων καθώς και τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος Επιχειρηματικότητας στην Κρήτη.

10_1.jpg

10_1.jpg, by gpapadakis

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις επηρεασμού και βελτίωσης των Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Στρατηγικών της ΕΕ, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποίει η περιφέρεια Κρήτης, στο Γραφείο Βρυξελλών, στις Διαπεριφερειακές Σχέσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κρήτης, στις ανταλλαγές με την Κίνα, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Συμβούλιο Απόδημων Κρητών και τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης.
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες βελτίωσης του Επιχειρηματικού κλίματος στην Κρήτη επισημαίνοντας το παράδειγμα αξιολόγησης προτάσεων των ΜΜΕ καθώς και την εφαρμοζόμενη Περιφερειακή Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης. 
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε, ότι ο σύλλογος νεανικής επιχειρηματικότητας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα και παράλληλα να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τους νέους επιχειρηματίες. Υπάρχουν-πρόσθεσε- κοινά σημεία προσέγγισης ανάμεσα στη Περιφέρεια και στον σύλλογο για την υλοποίηση πρωτοβουλιών, όπως είναι η σημερινή, καθώς η πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης ενισχύει τις συνέργειες, συνεργασίες, μεταξύ επιτυχημένων προσωπικοτήτων του εξωτερικού όπως αποδεικνύει η παρουσία του Κρητικού Στήβ Βρανάκη αλλά και επιτυχημένων τοπικών εκπροσώπων της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ως Περιφέρεια Κρήτης συνεργαζόμαστε για την δημιουργία θετικού  περιβάλλοντος που θα καταστήσει εφικτό οι ιδέες των νέων μας με την έρευνα των Εκπαιδευτικών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού να μεταφερθεί και να υλοποιηθεί στην πραγματική οικονομία. 

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)