Κρήτη

Ηράκλειο

Επιμελητήριο: Επιστολή προς τον ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

μανώλης αλιφιεράκης

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλιφιεράκης, το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ένα πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ωστόσο, δεδομένης της απουσίας πλαισίου και ταυτόχρονα του ασφυκτικού περιθωρίου που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου γίνεται αποδέκτης αποριών και επισημάνσεων από τα μέλη του για επιμέρους αλλά ουσιαστικά ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ζητεί από τον Υπουργό Οικονομικών να διευκρινιστούν τα εξής:

 1.Πως ορίζεται το μέρος της ενίσχυσης  που δεν θα επιστραφεί δεδομένου ότι είναι ενίσχυση (χρηματοδότηση/δάνειο) επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει; (γνωρίζουμε μόνο ότι συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης)

2.Δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή εντάσσεται στο καθεστώς demininis πως θα προσδιοριστεί το ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης; (αφορά ιδιαίτερα επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι κοντά στο ανώτατο όριο  το τιθέμενο από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1407/2013)

  3.Ο κύριος περιορισμός που αφορά το όριο των από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, προσμετράται με ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ); (Δηλαδή αφορά σε ισοδύναμο πλήρους & ετήσιας απασχόλησης τουλάχιστον μιας (1) θέσης);

4.Σχετικά με τη ρήτρα μη απολύσεων πότε ορίζεται η λήξη του χρόνου της εν λόγω δέσμευσης (ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020 αλλά ως πότε);

 5.Υπάρχουν συγκεκριμένες (άλλες) δεσμεύσεις πχ ρήτρες για την πρώιμη αποπληρωμή και υπάρχει δυνατότητα μια επιχείρηση να υπαναχωρήσει εν μέσω της διαδικασίας αν διαπιστώσει ότι δεν τη συμφέρει η ένταξη στο μέτρο αυτής της «Ενίσχυσης» ;

Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θεωρεί σκόπιμο να δοθεί ικανή παράταση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς,  για τον προσδιορισμό των εσόδων από τις επιχειρήσεις απαιτείται να έχει συμπληρωθεί δήλωση Ε3 ή να συνταχθούν οικονομικές καταστάσεις,  κάτι που είναι δύσκολο στο στενό περιθώριο που δίδεται από την ΚΥΑ. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Όλοι θα θυμούνται τον χαμογελαστό Γιώργο που "έφυγε" νωρίς

Γιώργος Μπουζέτος

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Τρίπολη Αρκαδίας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μπουζέτου, του 23χρονου φοιτητή που χθες ανασύρθηκε νεκρός από τη θαλάσσια περιοχή στο Αγιοφάραγγο, νότια του Ηρακλείου.

Ο άτυχος 23χρονος από την Τρίπολη που ήταν φοιτητής στο τμήμα υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε πάει για μπάνιο στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, φαίνεται ότι παρασύρθηκε από το ρεύμα με συνέπεια να χάσεις τις αισθήσεις του. 

Στη συνέχεια, όταν ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ένας τόσο νέος άνθρωπος έφυγε τόσο γρήγορα και ξαφνικά από τη ζωή.

Στο Πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε, όλοι θα έχουν να θυμούνται ένα παιδί χαμογελαστό, όπως λένε.