Κρήτη

Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Αγωνία και για την τοπική επιχειρηματικότητα

Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Κορυφώνεται η αγωνία σε μερίδα σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς ακόμη δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για κρατική αρωγή για όλους τους σεισμοπαθείς προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, στο ίδιο καθεστώς αναμονής δεν βρίσκονται μόνον ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και επιχειρηματίες των οποίων τα ακίνητα που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Οι τοπικοί φορείς κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στο Αρκαλοχώρι χτυπά η καρδιά της τοπικής οικονομίας και ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται εκτός εργασίας, άρα και χωρίς οικονομικούς πόρους.

Όπως μεταφέρουν στο ekriti.gr  τοπικοί παράγοντες οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου η εμπορική και επιχειρηματική ζωή να επιστρέψει στους προ του σεισμού ρυθμούς και για τί όχι με περισσότερη “φόρα” ακριβώς σε ... πείσμα του Εγκέλαδου που έφερε τα πάνω κάτω στις σεισμόπληκες περιοχές.

Εν τω μεταξύ ς το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι θα βρεθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδεύοντας την Υφυπουργό, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Στη συνέχεια, στις 3.15 μ.μ., στο Επιχειρησιακό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του κ. Αυγενάκη με τον Υφυπουργό πάρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου και της Δημοτικής Αρχής, για την πορεία των ενισχύσεων των πληγέντων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr και τις πρωτοβουλίες για στοχευμένη ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.

ΜΖ

Κρήτη: Βρήκαν τους απατεώνες που ξεγέλασαν τον 38χρονο

Σεισμοί - Χουλιάρας Τρία εξάρια σε 23 ημέρες - Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή

Κρήτη: Μεταφορικό ισοδύναμο μόνο για ευπαθείς ομάδες

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER