Κρήτη

Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Πυροσβέστες και αστυνομικοί σε ρόλο... νοσηλευτή

Πυροσβέστης κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο

 

 

του Γιώργου Ι. Παπαδάκη

Από ένστολοι... καταλήγουν και πάλι ένστολοι ωστόσο η νέα τους στολή, αυτή του... "νοσηλευτή", ουδεμία σχέση έχει με αυτό που καλούνται να κάνουν εν ώρα υπηρεσίας.
Πυροσβέστες και Αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" έχουν επωμιστεί νέα βάρη με αφορμή βεβαίως τους ελέγχους που γίνονται στους τουρίστες που φτάνουν στο αεροδρόμιο.

Όπως καταγγέλλουν... σχεδόν κανένα από τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ δεν τηρείται.
Συνωστισμός, μεγάλες ουρές, εκτιθέμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες που εμπλέκονται στους ελέγχους, πιέσεις και απειλές προς τους πυροσβέστες για τιμωρίες προκειμένου να ανακαλέσουν τις καταγγελίες τους, συνθέτουν το... όμορφο σκηνικό που έχει στηθεί στο "Νίκος Καζαντζάκης".
Το σοβαρό αυτό θέμα έχει ήδη γνωστοποιηθεί από τους ίδιους τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς με ανακοινώσεις και από τα δύο Σώματα Ασφαλείας ωστόσο όπως λένε, τίποτα δεν θα γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση.

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από πυροσβέστες και αστυνομικούς
Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από πυροσβέστες και αστυνομικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, την Κυριακή κι ενώ οι πυροσβέστες έκαναν υγειονομικούς ελέγχους στους τουρίστες, χτύπησε συναγερμός για κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο με συνέπεια να παρατήσουν τον έλεγχο, να επιβιβαστούν στο όχημά τους τους και να τρέξουν για το συμβάν. Κι αυτό γιατί οι πυροσβέστες που κάνουν τον έλεγχο ταυτόχρονα είναι και πλήρωμα σε όχημα και στη συνέχεια είναι αναγκασμένοι να επιστρέφουν στο σταθμό του αεροδρομίου με τους υπόλοιπους πυροσβέστες.

Η κραυγή αγωνία τόσο από τους πυροσβέστες όσο και από τους αστυνομικούς σχετίζεται και με την αγωνία για την ίδια τους την οικογένεια. Πολλοί εξ αυτών έχουν στην οικογένειά τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε τα εξής: Κατανοητές και δικαιολογημένες οι αντιδράσεις πυροσβεστών και αστυνομικών. Δεν είναι η δουλειά τους. Ο σχεδιασμός ήταν πρόχειρος, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Δεχόμαστε πολλά παράπονα από τουρίστες για ουρές και καθυστερήσεις. Ελπίζω η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι για τις αντιδράσεις των Πυροσβεστών και των αστυνομικών, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει κοινή παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα.

 

Υγεία

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα, ταχύτερα και φθηνότερα μοριακά τεστ σάλιου

κορωνοϊός τεστ

Η διενέργεια μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, θα διευκολυνθεί στο άμεσο μέλλον από την ανάπτυξη νέων, γρήγορων και φθηνών, μοριακών τεστ με βάση τη λήψη σάλιου και όχι δειγμάτων από το βάθος του φάρυγγα και της μύτης, όπως μέχρι τώρα.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Σαντάλ Βόγκελς, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», ανέπτυξαν ένα απλό τεστ σάλιου, με την ονομασία SalivaDirect, με στόχο να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ανάγκη για εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) στις περισσότερες χώρες.

Σε σχέση με τα υπάρχοντα μοριακά τεστ PCR, το τεστ σάλιου είναι λιγότερο επεμβατικό, δεν είναι ανάγκη να γίνει από εκπαιδευμένο επαγγελματία του τομέα υγείας και αποφεύγει τη χρήση χημικών. Τα πειράματα του νέου τεστ έδειξαν ότι ανίχνευσε 32 από τα 34 δείγματα που είχαν βγει θετικά στα μοριακά τεστ μύτης και φάρυγγα, καθώς επίσης 30 από τα 33 αρνητικά δείγματα.

Το κόστος του τεστ σάλιου εκτιμάται σε 1,3 έως 4,4 δολάρια (ανά… φτύσιμο) και οι δημιουργοί του έχουν ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επείγουσα άδεια έγκρισης για την κυκλοφορία του.

Παράλληλα, επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Ο' Κόνορ της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν μία άλλη εκδοχή ενός φθηνού και γρήγορου τεστ σάλιου για τον κορωνοϊό, που έχει αποτελέσματα σε λίγες ώρες.

Μέσα στον Ιούλιο έκαναν και τη σχετική προδημοσίευση στο merdRxiv. Το τεστ, με την ονομασία RT-LAMP, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί για κλινική διάγνωση, χρησιμοποιεί μία διαφορετική, πιο εύκολη μέθοδο, καθώς και διαφορετικές χημικές ουσίες σε σχέση με τα υπάρχοντα οριακά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), προκειμένου να εντοπίσει τον ιό στο δείγμα.