Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτική

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Τεράστια και πάλι τα κενά στα σχολεία»

Σχολείο

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για τα κενά στα σχολεία, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι:

«Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τα σχολεία της χώρας μας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αντιμετωπίζουν πάλι ένα σοβαρότατο πρόβλημα: πάνω από 20.000 υπολογίζονται τα κενά που πρέπει να καλυφθούν φέτος ενώ δυστυχώς, το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπά για τους μαθητές μας, με τεράστια κενά και στα σχολεία της Κρήτης. Λίγες ημέρες έμειναν και μόνο στο νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, τα κενά των εκπαιδευτικών αγγίζουν τα 1.000!!  
Ειδικότερα,  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου τα λειτουργικά κενά, όπως υπολογίζονται, είναι 300 δάσκαλοι, 160 νηπιαγωγοί, 45 εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, 45 γυμναστές, 55 εικαστικοί, 35 θεατρολόγοι, 38 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, 28 Μουσικής, ενώ σημαντικά κενά υπάρχουν και στην παράλληλη στήριξη τα οποία υπολογίζονται σε 239 δασκάλους και 20 νηπιαγωγούς. Αν προσθέσουμε και τα κενά που υπάρχουν στα Ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και τις τάξεις υποδοχής, εκτιμάται ότι ο αριθμός των 1.000 ξεπερνιέται κατά πολύ! Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του ν. Ηρακλείου τα κενά σε εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων εκτιμώνται σε περίπου 400.
Οι δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις και προβλήματα είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Κι αυτό γιατί αφενός δείχνουν άγνοια των σημαντικών κενών που έχουν καταγραφεί στα σχολεία μέχρι σήμερα και αφετέρου διότι η περσινή εμπειρία, με την ολιγωρία και την ανικανότητα του Υπουργείου, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. αφού τότε, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού, στα σχολεία του Ηρακλείου υπήρξαν κενά που δεν καλύφθηκαν μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Το Υπουργείο Παιδείας εθελοτυφλεί μπροστά στα κρίσιμα προβλήματα που συσσωρεύονται στα σχολεία και εξακολουθεί να ολιγωρεί, χωρίς να ενεργεί τα δέοντα για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που η αβλεψία της έχει δημιουργήσει.»
 
 

Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Περιοδεία κλιμακίου στο Κ.Υ Μοιρών

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών περιόδευσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ζαχαριουδάκη Γιάννη. Στην περιοδεία, συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλους της Ο.Γ.Ε.).

Με αφορμή - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - το απαράδεκτο και καταδικαστέο από σύσσωμη την τοπική κοινωνία των Μοιρών περιστατικό βίας σε βάρος των εργαζόμενων, που ασκούσαν τα καθήκοντα τους στη βραδινή βάρδια της Δευτέρας, το κλιμάκιο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν εν μέσω πανδημίας και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Σαν να μη φτάνει  η χρόνια απαξίωση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν στην εξάντληση και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων, τέτοιου είδους περιστατικά βίας (ήδη 2 περιστατικά, μαζί με το πιο πρόσφατο, μέσα σε 20 ημέρες όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι).

Ειδικότερα, το ΚΥ Μοιρών είναι μία δομή ΠΦΥ που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο για διάφορες νόσους, ενώ λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο covid-19. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, για να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο καθήκον της προστασίας της υγείας του λαού.

Η απάντηση για τα παραπάνω είναι το να δυναμώσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων, των σωματείων και των μαζικών φορέων της περιοχής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κόντρα στο «τάισμα» των ιδιωτικών μεγαλοκλινικών με κρατικό χρήμα. Η άμεση κάλυψη των κενών στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, και όλων των περιφερειακών αγροτικών Ιατρείων και του Πολυδύναμου Τυμπακίου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό. Να λυθεί το ζήτημα των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Το δημοτικό συμβούλιο Φαιστού να πάρει θέση για το περιστατικό και συνολικά για τις δημόσιες δομές υγείας του Δήμου. Να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές και άλλες ευθύνες για το περιστατικό βίας, αλλά κύρια, οι πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση του Κ.Υ. και την έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε εργασιακούς κινδύνους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες μπαίνουν στην "πρίζα" από τον ΑΔΜΗΕ

Δήμος Ηρακλείου: Προχωρούν οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων