Κρήτη

Ηράκλειο

Κρητικά και άλλα

Ηράκλειο: Παρουσία Καραμανλή η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για τις υποδομές

νεα δημοκρατια υποδομες.jpg

Εκδήλωση με θέμα «Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές» πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο με κεντρικούς ομιλητές τον Κώστα Καραμανλή, τομεάρχη Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ και βουλευτή Σερρών και τον Λευτέρη Αυγενάκη, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου.  

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, «η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυσή της έχει κάποιες απαράβατες θεμελιώδεις αρχές: Δεν τάζει πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν λέει μεγάλα λόγια, αλλά προτιμά τα μεγάλα έργα. Πάνω σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή είναι οικοδομημένο και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις υποδομές». Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επενδύσεις στις υποδομές και τα έργα ανάπτυξης επιδρούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση τόσο του εθνικού, όσο και του τοπικού ΑΕΠ.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, και τόνισε πως η ΝΔ δεν προτίθεται να αλλάξει - αλλά να βελτιώσει - το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Άλλο τόσο εστιάστηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Μητρώου Υποδομών για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρηση των δημοσίων έργων, στην ανάγκη επίβλεψη των δημοσίων έργων και από τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα τον τύπο του έργου και τη διαθεσιμότητα του Δημοσίου, στην εισαγωγή ενός «Βαθμολογίου» έργων, το οποίο θα αναρτάται στο ΕΣΗΔΗΣ και στο γεγονός ότι κανένα έργο δεν θα εγκρίνεται αν δεν συνοδεύεται από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ανεξάρτητου φορέα.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε ένα νέο εργαλείο: τις «Προτάσεις Καινοτομίας», που θα μπορούσαν όπως τόνισε, να εφαρμοστούν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον από το αεροδρόμιο του Καστελίου.  

Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε ότι για τη ΝΔ, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης αποτελούν προτεραιότητα: «Η Κρήτη δικαιούται ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο, σύγχρονα και λειτουργικά έργα υποδομής. Εμείς οι Κρητικοί, το δικαιούμαστε και το αξίζουμε. Αξίζουμε καλύτερα» υπογράμμισε.  

Ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ σημείωσε ότι το πρόγραμμα του κόμματος για τις υποδομές, βάζει την Κρήτη στο επίκεντρο των μεγάλων έργων υποδομής «και το κάνει, όχι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις και γενικόλογες υποσχέσεις, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, σαφείς διαδικασίες και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα». 

Σε ότι αφορά το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, «δεσμευόμαστε ότι, μέχρι να ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα έχει την απαραίτητη συντήρηση και τις κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεσμευόμαστε για την προώθηση μικρών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την λειτουργία, θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση του αεροδρομίου, ώστε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών. Επίσης, δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Δεσμευόμαστε για την αξιοποίηση του χώρου, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης μας». Αντίστοιχα, για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, δεσμεύθηκε ότι «θα συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη και άρτια ολοκλήρωση του έργου και, κυρίως, για την ουσιαστική συμμετοχή του στην ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού μας».  

Ο κ. Αυγενάκης, σε ότι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης είπε ότι είναι ένα έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ, κι εμείς στη ΝΔ μιλάμε για τον άξονα Κίσσαμος-Σητεία, είναι κομβικής σημασίας έργο υποδομής, είναι απαραίτητη η έναρξη του έργου άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας και θέμα ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Δεσμευόμαστε ότι το τμήμα Χανιά-Αγ. Νικόλαος θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 4ετίας και με εκτιμώμενο κόστος 900-1.300 εκ. ευρώ. Δεσμευόμαστε για ενιαία δημοπράτηση για ολόκληρη τη φάση 1 (Χανιά-Αγ. Νικόλαος) με τη μέθοδο της παραχώρησης. Δεσμευόμαστε για τη Φάση 2 (Κίσσαμος-Χανιά και Αγ. Νικόλαος-Σητεία) συνολικού κόστους 500-600 εκ. ευρώ».

Σε ότι έχει να κάνει με το δρόμο Ηράκλειο-Μεσαρά, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Οι εξελίξεις του έργου μας στενοχωρούν. Όχι, δεν θέλαμε να πούμε 'σας τα λέγαμε'. Όχι δεν θέλαμε να δικαιωθούμε τώρα, θέλαμε να προλάβουμε τα χειρότερα. Θέλαμε να προλάβουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Αυτό που προέχει είναι να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες εργασίες και, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να αποτραπεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη».

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Για την εξαίρεση του κόστους του μεγάλου έργου της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Ηρακλείου, από το χρηματοδοτικό πλαφόν του «Αντώνης Τρίτσης» δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το έργο της αντικατάστασης περίπου 150 χιλιομέτρων δικτύου υδρεύσεως, το οποίο έχει προϋπολογισμό 15,2 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στον «Φιλόδημο Ι», ως εμβληματικό, θα εξαιρεθεί από το πλαφόν των 25 εκατομμυρίων που προβλέπεται για τον Δήμο Ηρακλείου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με δεδομένη την ένταξη εμβληματικών έργων του Δήμου Ηρακλείου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δείξει την απαιτούμενη ευελιξία προς τον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» και πρόσθετων εμβληματικών έργων, όπως αυτό της Αστικής Αναζωογόνησης.

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ερυθραίας, και η διαμόρφωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο, Παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Ηρακλείου και αποτελούν την αναπτυξιακή του στρατηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι τα 15,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από τον “Φιλόδημο Ι” για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, δεν θα συνυπολογιστούν στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα πρόσθετα έργα, όπως το εμβληματικό της Αστικής Αναζωογόνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Πάρκο Ερυθραίας. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει έτσι κι αλλιώς την ετοιμότητα και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή του, πάντα προς όφελος της πόλης και των δημοτών».

Οι συναντήσεις του Δημάρχου την Πέμπτη 22 Απριλίου

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και επί σειρά ετών αρμόδια για θέματα Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου Στέφανο Βλαστό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αίτημα παραχώρησης στο Δήμο Ηρακλείου των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων στο κέντρο της πόλης (πρώην Τροχαίας και πρώην Αστυνομικού Τμήματος Α΄ και Β΄) καθώς και δυο οικοπέδων στην περιοχή του Μασταμπά, που προορίζονται για την ανέγερση νηπιαγωγείου .

Ο κ. Βλαστός τόνισε ότι κάτι τέτοιο (η απευθείας παραχώρησή των κτιρίων στον Δήμο δηλαδή) δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει την ΕΤΑΔ ενώ ο στόχος της Εταιρείας είναι να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή τους με διαγωνιστική διαδικασία. Για τα οικόπεδα, επιφυλάχτηκε να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι αξιολογεί ιδιαίτερα την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων στον Δήμο και ότι δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού, Παύλο Κουρή και τους έθεσε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού του Κόλπου του Δερματά από «τουριστικό λιμένα».

Ο κ. Κουρής και η κα Λοϊζου δεσμεύτηκαν ότι το Υπουργείο θα αποστείλει άμεσα μια σχετική βεβαίωση, με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του ακόμα και πριν την τυπική ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού, πράγμα το οποίο και συνέβη, αφού την Παρασκευή 23 Απριλίου η βεβαίωση παρελήφθη από τον Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση