Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Μόνοι τους θα κάνουν τη δακοκτονία οι ελαιοκαλλιεργητές

Δακοκτονία

Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2016 και σε συνέχεια προηγούμενου δελτίο τύπου της 13/6/2016, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο διαγωνισμός για την 56388/1-4-2016 διακήρυξη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην εύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εργολάβο ψεκασμού πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Συγκεκριμένα, από τις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία προσφορά για τις Δημοτικές Ενότητες Κισσάμου, Ιναχωρίου και Πελεκάνου, για τις Δημοτικές Κοινότητες Χανίων και Σούδας και τις Τοπικές Κοινότητες Απτέρων, Τσικαλαριών και Περιβολίων,  ενώ απορρίφθηκαν οι κατατεθείσες προσφορές  για τους Δήμους Πλατανιά και Σφακίων, για τις Τ.Κ. Σούγιας, Ροδοβανίου, Καντάνου και Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, τις Τ.Κ. Σταλού και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων και τις Τ.Κ. Ραμνής, Στύλου, Γαβαλοχωρίου, Κάϊνας, Κεφαλά, Παϊδοχωρίου και Φρε του Δήμου Αποκορώνου. 

Από την  Δ/νση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Παρόλα αυτά όμως στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας (πρώιμες περιοχές), θα πρέπει να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός το αργότερο εντός της τρέχουσας εβδομάδας, διάστημα στο οποίο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων. Αν ο πρώτος ψεκασμός καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές όσων εκ των περιοχών αυτών βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, όπως προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του δάκου ιδιωτικά, με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι. 

Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται σήμερα με την ανάδειξη προσωρινών μειοδοτών και ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει άμεσα.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση φέτος είναι δύσκολη καθώς η καρποφορία είναι σε γενικές γραμμές χαμηλή ενώ ο ήπιος χειμώνας ευνόησε την ανάπτυξη υψηλών δακοπληθυσμών. Παρόλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία και άσκοπη χρήση εντομοκτόνων. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). 

Η ενημέρωση σχετικά με την πορεία του προγράμματος και τις οδηγίες προς τους ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών στις οποίες δεν υπάρχει ακόμη εργολάβος θα συνεχιστεί με επόμενα δελτία τύπου.  Τηλ. επικοινωνίας 281346570, 2821346541-43-23, 2822022005

Κρήτη

Ηράκλειο

17χρονος απο τροχαίο στο ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί θα επιχειρήσουν την "αφύπνισή" του

ανήλικος μηχανάκι

"Σταθερή" κρίνεται η κατάσταση της υγείας του 17χρονου αγοριού που χθες έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπου και διασωληνώθηκε. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ekriti.gr ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, η ομάδα γιατρών που παρακολουθεί τον ανήλικο είναι πολύ πιθανόν- κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας- να επιχειρήσει τη διαδικασία "αφύπνισής του". 

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα στις Γωνιές Πεδιάδος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται. 

 

φώτο αρχείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ο Δήμαρχος για την ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα και τις έντονες αντιδράσεις

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση

Σητεία - κορωνοϊός: Ραντεβού στο συντριβάνι... για rapid test