Κρήτη

Χανιά

Φρούριο Ιτζεδίν: Ομόφωνη απόφαση για την αναστήλωσή του

Κτίριο Ιτζεδίν

Ομόφωνο ψήφισμα για «την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν, με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και των μαζικών φορέων.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, των μαζικών φορέων και του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα (93/2021 απόφαση ΠΣ) για την αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν. 

Επιπλέον, υπήρξε δέσμευση του περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης
 

Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας µας και στην επανασύνδεση του µε τη σημερινή ζώσα πραγματικότητα.

Το παρόν αποτελεί ομόφωνο αίτημα – ψήφισμα προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες µε σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη του Φρουρίου Ιτζεδίν στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού σχεδιασμού που θα ενσωματώνει τα κτίρια στο σήμερα µε σεβασμό στις μνήμες που αυτά φέρουν και µε µία προσέγγιση που θα δικαιώνει τους διαχρονικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την ευημερία αυτού του τόπου.

Να αποκατασταθεί άμεσα µε ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες και τη νεολαία, για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης θα συνεχίσει να διεκδικεί να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση και αναστήλωση του ιστορικού χώρου των φυλακών του Ιτζεδίν, που είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, καθώς λειτούργησε ως φυλακή και έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Να μη χαθεί άλλος χρόνος και οι απαραίτητες ενέργειες να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης.

Για να μπορεί, επιτέλους, το μνημείο του Ιτζεδίν, που είναι από τα πιο σημαντικά ιστορικά - πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας, να γίνει επισκέψιμο και να μπορεί ο χώρος του να αξιοποιείται από τον χανιώτικο λαό και τους μαζικούς του φορείς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ισχυρή σεισμική δόνηση με το ...καλημέρα!

Κρήτη: Τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών - Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση από την αστυνομία

Λεβέντης - κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ για 25 ημέρες

Κρήτη

Κορωνοϊός: Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

κορωνοϊός νοσοκομείο

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ενημέρωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Πρόκειται για έναν άνδρα, ελληνικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση.

Ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που βγήκε αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου το μοριακό τεστ που έκανε βγήκε θετικό και εντοπίστηκε η Όμικρον.

Ο ίδιος και οι επαφές τους βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτιση, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα.

 Ο ασθενής, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Βουτιά θανάτου από τα 138 μέτρα, για γνωστό επιχειρηματία

Κρήτη - κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης

ESPA BANNER