Κρήτη

Αθλητικά

Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης στο Ηράκλειο

1_3.jpg

Στο Ηράκλειο θα διεξαχθεί το 25ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σχολικού Μπάσκετ από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου 2019 με την συμμετοχή 800 αθλητών από 31 χώρες από όλο τον κόσμο.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την ΕΚΑΣΚ, το Δήμο Αρχανών
Αστερουσίων το Δήμο Χερσονήσου και την ΕΠΦΑΝΗ.

Πάνω από 30 χώρες από όλες σχεδόν τις περιοχές του πλανήτη στέλνουν τις σχολικές ομάδες που πρώτευσαν στο εσωτερικό τους πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, για να διεκδικήσουν το παγκόσμιο τίτλο.

Σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο
Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων Γιώργος Τερζάκης, οι Δήμαρχοι Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός
Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF) Ρένος Πιτάλης, η Πρόεδρος Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου Μαρία Καλουδιώτη, η εκπρόσωπος επιστημών φυσικής αγωγής Ροδούλα Σπετσωτάκη αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα των αγώνων που θα προβάλλουν την Κρήτη σε ολόκληρο τον
κόσμο. Αναλυτικά σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:
 
Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Μια σπουδαία αθλητική διοργάνωση, διεθνούς εμβέλειας, που θα στρέψει τα φώτα του παγκόσμιου αθλητισμού στο νησί μας, καθώς το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης αποτελεί μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις στον χώρο του σχολικού αθλητισμού.

Με τη συμμετοχή νέων αθλητών από όλον τον κόσμο, η συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση αναβαθμίζει την Κρήτη στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια διεκδίκησης των αγώνων και συμμετέχει ενεργά
στην άρτια και άριστη προετοιμασία τους, συγχαρητήρια στους 800 αθλητές-μαθητές από 31 χώρες που θα συμμετέχουν στους αγώνες, τα εύσημα σε όλους όσους συμβάλλουν, στους εκατοντάδες εθελοντές για την πραγματοποίηση πρωταθλήματος».

Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης: «Ένα μεγάλο αθλητικό μαθητικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια. Το Ηράκλειο και η Κρήτη αποτελούν τα τελευταία χρόνια αθλητικό προορισμό, ευχαριστούμε όλους τους συνδιοργανωτές και τους εθελοντές για την μεγάλη αυτή προσπάθεια που θα στεφθεί με επιτυχία».

Γιώργος Τερζάκης Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Αγώνων: «Η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, εκπαιδευτικών-γυμναστών, εθελοντών διασφαλίζουν την επιτυχία των αγώνων με πανελλαδικό και διεθνή χαρακτήρα. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξουν τους αγώνες που έχουν αθλητικό και παιδαγωγικό στόχο».

Κώστας Βαρδαβάς Αντιδήμαρχος Ηρακλείου: «Η Κρήτη, το Ηράκλειο, είναι αθλητικός προορισμός, πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή του σχολικού αθλητισμού. Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι με την καλή συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, αθλητικών φορέων μπορούμε και υλοποιούμε μεγάλους στόχους. Ευχαριστίες σε όλους όσους συμβάλλουν για την επιτυχία των σχολικών αγώνων».

Γιάννης Μαστοράκης Δήμαρχος Χερσονήσου: «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη μεγάλη, διεθνή αθλητική διοργάνωση. Ο Δήμος μας, καλωσορίζει για το σημαντικό αθλητικό γεγονός τους εκατοντάδες μαθητές που θα φιλοξενηθούν στις άρτιες ξενοδοχειακές υποδομές που διαθέτει η Χερσόνησος».

Μανόλης Κοκοσάλης Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων: «Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε στη Κρήτη τους διεθνείς σχολικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διοργάνωση, συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει».

Νίκος Συριγωνάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού:
«Πρόκειται για μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση που θα προβάλλει την Κρήτη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Συγχαρητήρια σε όλους για τους μαθητικούς αγώνες, και στους εθελοντές, με την συνεργασία καταφέρνουμε να κάνουμε σημαντικά γεγονότα κάνοντας την Κρήτη αθλητικό προορισμό».

Ρένος Πιτάλης Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
Σχολικού Αθλητισμού (ISF
): Με χαρά συνδιοργανώνουμε ως ομοσπονδία τους αγώνες στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Οι αγώνες διεξάγονται στο Κρήτη για τρείς κύριους λόγους: για τις καλές ξενοδοχειακές μονάδες, τις καλές μεταφορές, τις καλές αθλητικές υποδομές που υπάρχουν στο νησί. Το πρωτάθλημα θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία».

Μαρία Καλουδιώτη Πρόεδρος Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου:
«Ευχαριστίες σε όλους τους συνδιοργανωτές για την προετοιμασία των αγώνων, ειδικά στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον κ. Τερζάκη για την επιμονή του να φέρει στο Ηράκλειο τους αγώνες. Το Ηράκλειο μπορεί να γίνει αθλητικός προορισμός».

Ροδούλα Σπετσωτάκη εκπρόσωπος επιστημών φυσικής αγωγής: «Πρόκειται για
εντυπωσιακούς αγώνες συγχαίρουμε τους εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς για τις δράσεις που θα υλοποιήσουν στη διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος».

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε και η μασκότ των αγώνων, που είναι ο μυθικός γρύπας που σχεδίασε η εικαστικός Άννα Χιλιετζάκη.

Η Τελετή Έναρξης θα γίνει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 19:30 στο Κεντρικό Κλειστό Γήπεδο - 2 Αοράκια.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
Η ημέρα των Εθνών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2019από τις 16:00 έως τις 20:00 στην Πλατεία Ιδης (Σταυρό της Πόλης)

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Οι τελικοί αγώνες, οι απονομές και η τελετή λήξης θα γίνει την Παρασκευή 19 Απριλίου από τις 16:00 έως τις 21:00

Tο πρόγραμμα των αγώνων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.greece-wscb2019.gr/?page_id=400&lang=el

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση