Μπροστά σε μια φυτεία έκπληξη βρέθηκε η Δίωξη Ναρκωτικών στο Ρέθυμνο καθώς εντόπισε στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Βασιλείου καλλιέργεια του εξωτικού παραισθησιογόνου κακτοειδούς φυτού San Pedro.
Πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική και εντοπίζεται δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Την πρώτη φορά το είχαν εντοπίσει οι Αρχές στο Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης το 2008 αλλά επρόκειτο για εισαγωγή μόλις 18 φυτών.
Τώρα η Αστυνομία εντόπισε στον Άγιο Βασίλειο φυτεία με 234 τέτοιους κάκτους -που το ύψος τους έφθανε τα 2,5 μέτρα- και 12 κάκτους ,επίσης παραισθησιογόνους ,του είδους πεγιότ συλλαμβάνοντας μάλιστα και τρία άτομα ως ως καλλιεργητές τους.
Ειδικότερα συνελήφθησαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, ένας 57χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ολλανδίας, ένας 32χρονος υπήκοος Πολωνίας και μια 50χρονη υπήκοος Γερμανίας, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της κατοχής, καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ναρκωτικοί αυτοί κάκτοι αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται είτε ως ρόφημα είτε απλά τους μασάει κανείς, με τη δράση τους να διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες.
Στο σπίτι του 57χρονου εκτός απο τα φυτά βρέθηκαν και 395 γραμμάρια αποξηραμένου παραισθησιογόνου κάκτου. Επίσης χρηματικό ποσό τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Επιπλέον, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσαν ο 32χρονος Πολωνός και η 50χρονη Γερμανίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 19,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.