Κόσμος

Βρετανία-κορωνοϊός: 250.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαιναν αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Βρετανια κορωνοϊός

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας, κάτι που θα επέτρεπε τη χαλάρωση των περιορισμών της κυκλοφορίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ το Σάββατο.

Ο αριθμός των νεκρών στα βρετανικά νοσοκομεία έφθασε σχεδόν τους 9.000, με 980 περισσότερους θανάτους που αναφέρθηκαν την Παρασκευή, αριθμός που ξεπέρασε την πιο θανατηφόρα μέρα μέχρι τώρα στην Ιταλία, τη χώρα που πλήττεται χειρότερα από τον ιό.

Μεταξύ αυτών που έχουν μολυνθεί είναι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναρρώνει στο νοσοκομείο αφού πέρασε τρεις νύχτες στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Το γραφείο του δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, αν και η ανάρρωσή του ήταν ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Περιορισμός πανδημίας

Η Βρετανία επέβαλε τα περιοριστικά μέτρα πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και η κυβέρνηση υπόκειται σε αυξανόμενη πίεση για να αναλυθεί πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις, με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι και πολλές επιχειρήσεις να μη μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι η Βρετανία έπρεπε να περάσει την αιχμή της πανδημίας πριν από την πραγματοποίηση αλλαγών και ο Χάνκοκ είπε ότι παρόλο που ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο είχε αρχίσει να εξομαλύνεται, δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να έχουν εμπιστοσύνη ότι πέρασαν τα χειρότερα.

«Η κρίση μας λέει ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν έχουμε δει αρκετή ισοπέδωση για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι η κορυφή θα μπορούσε να εξακολουθεί να είναι μερικές εβδομάδες μακριά, αλλά ο Χάνκοκ είπε «κανείς δεν ξέρει» πότε θα είναι.

«Υπάρχουν πολλές προτάσεις. Η δουλειά τους είναι να κάνουν τις καλύτερες εκτιμήσεις και να μας συμβουλεύσουν και έχουμε ένα ολόκληρο σύνολο από διαφορετικές συμβουλές από διάφορους επιστήμονες», είπε.

Το ποσοστό θνησιμότητας αναμένεται επίσης να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά λένε ότι ελπίζουν ότι η καραντίνα θα σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα είναι κάτω από 20.000.

Η ανταπόκριση της κυβέρνησης

Αρχικά, ο Τζόνσον έλαβε πιο μετριοπαθή μέτρα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όταν ξέσπασε η πανδημία, άλλαξε όμως η τακτική όταν προβλέψεις ανέφεραν ότι 250.000 άνθρωποι θα πέθαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση υπέστη σφοδρή κριτική για την αρχική απάντησή της και την έλλειψη ετοιμότητας και υπήρξαν επικρίσεις το Σάββατο από γιατρούς και νοσηλευτές που ανέφεραν ότι έπρεπε να θεραπεύουν ασθενείς χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας όπως μάσκες και γάντια.

Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους μετά τη θετική δοκιμή για COVID-19 είναι 19 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων 11 γιατρών.

Η βρετανική ιατρική ένωση, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς, δήλωσε ότι οι ιατροί αντιμετώπισαν μια «σπασμωδική» απόφαση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να θεραπεύσουν τους ασθενείς χωρίς την κατάλληλη προστασία και έτσι να τεθούν σε κίνδυνο.

πηγή: in.gr

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών (Βίντεο)

εμβολιασμός

Τις «χαμένες» εμβολιαστικά ημέρες του Αυγούστου επιχειρεί να καλύψει η κυβέρνηση με τις κινητές μονάδες που θα αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επικοινωνήσει με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Χαλκιδική, επιχειρώντας να δει εάν υπάρχει εμβολιαστικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους, οι οποίοι αμέλησαν μέχρι σήμερα να κάνουν το εμβόλιο.

Όπου εκδηλωθεί η πρόθεση από αρκετούς εργαζόμενους, οι μονάδες θα βρίσκονται εκεί, με προσωπικό που θα «απελευθερωθεί» από τα εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία παρατηρείται χαμηλό ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 347 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 2.760 τα νέα κρούσματα - 17 θάνατοι - 172 οι διασωληνωμένοι

Self test - κορωνοϊός: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα