Κόσμος

Τουρκία: Αντιδράσεις για την επίσκεψη του πρόεδρου του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κρατούμενοι_Τουρκία.jpg

Επίσκεψη στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Ρομπερτ Σπάνο προκαλώντας τις επικρίσεις των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας των παραβιάσεων για τις οποίες κατηγορείται η Άγκυρα.

Ο Σπάνο συνομίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκουλ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιταλοϊσλανδός νομικός, που ανέλαβε την προεδρία του ΕΔΑΔ τον Μάιο, πρόκειται να λάβει τιμητικό διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η απονομή της διάκρισης αυτής στον Σπάνο έχει προκαλέσει επικρίσεις καθώς χιλιάδες πανεπιστημιακοί έχουν γίνει στόχος διώξεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Δεν είμαι βέβαιος σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικό να γίνεται κανείς τιμητικό μέλος ενός πανεπιστημίου το οποίο έχει εκδιώξει αδίκως και έχει ωθήσει στην ανεργία και τη φτώχεια εκατοντάδες ακαδημαϊκούς», σχολίασε ο Μεχμέτ Αλτάν, Τούρκος συγγραφέας και πανεπιστημιακός, σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ.

Ο Αλτάν κρατήθηκε επί σχεδόν δύο χρόνια με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στο πραξικόπημα και δεν μπόρεσε να ανακτήσει τη θέση του στο πανεπιστήμιο, παρά την αθώωσή του.

Τι ζήτησαν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εξάλλου από τον Σπάνο να μην «επικυρώσει» με την επίσκεψή του την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να τιμωρούν τους αντιφρονούντες.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθύμισε στον Σπάνο την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία «της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία».

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις από το 1959 όταν δημιουργήθηκε το ΕΔΑΔ, έχοντας 3.645 καταδίκες από το δικαστήριο.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές και αντιφρονούντες έχουν συλληφθεί, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Αυτή την περίοδο 92 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, σύμφωνα με την Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία.

«Μια επίσκεψη υπό αυτές τις συνθήκες (…) σημαίνει ότι ανέχεστε τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία», τόνισε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε χθεσινή επιστολή της προς τον Σπάνο.

Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης

Κόσμος

Γαλλία-AUKUS: Ανακαλούνται για διαβουλεύσεις οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Η Γαλλία  προχώρησε σε αυτην την κίνηση μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (AUKUS) για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είχε δηλώσει: "Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια".

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος EUMED 9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

ESPA BANNER