Κόσμος

Στο Παρίσι κήπος που φέρει το όνομα της σκλάβας της Γουαδελούπης

Δήμαρχος Παρισιού

Η Σολιτύντ, ηρωίδα της αντίστασης των σκλάβων στη Γουαδελούπη του 19ου αιώνα, έχει από σήμερα έναν κήπο με το όνομά της στο Παρίσι και σύντομα η γαλλική πρωτεύουσα θα την τιμήσει ανεγείροντας ένα άγαλμα προς τιμή της.

«Σύντομα, ένα άγαλμα αυτής της ηρωίδας, το πρώτο για μια μαύρη γυναίκα, θα ανεγερθεί στο Παρίσι», ανέφερε η δήμαρχος της πόλης, η Αν Ιντανγκό, μετά τα εγκαίνια του κήπου, στα βόρεια της πόλης.

Η Σολιτύντ γεννήθηκε το 1772. Η μητέρα της ήταν Αφρικανή σκλάβα και ο πατέρας της ένας λευκός ναυτικός. Ήταν μια από τις πολλές γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά των γαλλικών στρατευμάτων στη Γουαδελούπη.

Τον Μάιο του 1802, Γάλλοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί, στις Αντίλλες, κατ’ εντολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για να αποκαταστήσουν τη δουλεία η οποία είχε καταργηθεί το 1794. Η Σολιτύντ, αν και ήταν έγκυος, συμμετείχε στις μάχες, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στις 29 Νοεμβρίου 1802, μία ημέρα αφού γέννησε το παιδί της.

Η γυναίκα αυτή «με το θάρρος της και τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, άνοιξε τον δρόμο, μαζί με άλλες, για την οριστική κατάργηση της δουλείας στη Γαλλία», τόνισε η Ινταλγκό στην ομιλία της στα εγκαίνια του κήπου.

Με αφορμή τις πρόσφατες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό, ξεκίνησε στη Γαλλία μια συζήτηση για τα μνημεία που συνδέονται με την αποικιοκρατία και τον τρόπο που μεταχειρίστηκε η χώρα τους μαύρους. Στις Αντίλλες, ακτιβιστές κατά της αποικιοκρατίας γκρέμισαν αγάλματα –μεταξύ άλλων και ένα της Ιωσηφίνας, της συζύγου του Ναπολέοντα που επανέφερε τη δουλεία– και ζήτησαν να προβληθούν περισσότερο οι προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στην απελευθέρωση των μαύρων σκλάβων.

Κόσμος

Ελβετία: Σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Ελβετία - Κορωνοϊός

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελβετία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας ανέφερε ότι καταγράφηκαν 5.596 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με 3.008 χθες.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία και στο μικρό γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 91.763 και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 11 και έφθασε τα 1.856.