Κόσμος

Πρίγκιπας Χάρι: Λυπάμαι για το Megxit

Πρίγκιπας Χάρι.jpg

Τη λύπη του για την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα εξέφρασε ο δούκας του Σάσεξ Χάρι σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

«Μου προξενεί μεγάλη λύπη το ότι τα πράγματα έφτασαν εδώ. Η απόφαση που πήρα για να αποσυρθούμε η γυναίκα μου κι εγώ δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Ήταν τόσοι πολλοί μήνες συζητήσεων μετά από τόσα πολλά χρόνια προκλήσεων. Και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά όσον αφορά αυτό πραγματικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή», είπε ο πρίγκιπας Χάρι.

Συμπλήρωσε ότι θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν εγκαταλείπει τις υποχρεώσεις του ή τις οργανώσεις που στηρίζει. «Η ελπίδα μας ήταν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και τους στρατιωτικούς μου ρόλους, αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατό».

Μιλούσε σε εκδήλωση της οργάνωσης αρωγής Sentebale που ίδρυσε ο ίδιος για να τιμήσει τη δουλειά της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα σε υποστήριξη φορέων του ιού HIV και του AIDS.

«Όταν έχασα τη μαμά μου πριν από 23 χρόνια, με πήρατε υπό τη σκέπη σας. Με έχετε φροντίσει για τόσο πολύ, αλλά τα ΜΜΕ είναι μια ισχυρή δύναμη και η ελπίδα μου είναι μια μέρα η συλλογική υποστήριξη του ενός για τον άλλο να μπορέσει να είναι πιο ισχυρή, διότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς μόνο. Ήταν προνόμιο να σας υπηρετώ κα θα συνεχίσουμε να διάγουμε μια ζωή υπηρεσίας», συμπλήρωσε ο δούκας του Σάσεξ.

 

 

Κόσμος

Νεκρή 8χρονη από τη σπάνια ασθένεια των πρόωρων γηρατειών

κοριτσάκι

Το νεαρότερο θύμα της προγηρίας, μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που επηρεάζει μόλις 160 ανθρώπους στον πλανήτη, έγινε ένα κοριτσάκι 8 χρονών από την Ουκρανία, του οποίου η βιολογική ηλικία πλησίαζε τα 80 χρόνια.

Πρόκειται για το σύνδρομο Hutchinson-Gilford ή αλλιώς προγηρία το οποίο προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος. Σύμφωνα με επιστήμονες προσβάλλει μόλις 1 στα 20 εκατομμύρια νεογέννητα στον πλανήτη

Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας της πρόωρης γήρανσης. 

Όπως έλεγε η μητέρα της σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε όταν η Άννα ήταν 3 χρόνων, το κοριτσάκι περπάτησε όταν ήταν 10 μηνών. Στους 11 μήνες την ακολουθούσε σε όλο το σπίτι αλλά φοβόταν το φως, οπότε έβγαινε έξω από αυτό, όταν σκοτείνιαζε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από προγηρία πεθαίνουν συνήθως από εγκεφαλικά. Η Άννα υπέφερε από πολλαπλά εγκεφαλικά, τα οποία επηρέασαν την κίνηση των χεριών και των ποδιών της.