Κόσμος

Πρίγκιπας Χάρι: Λυπάμαι για το Megxit

Πρίγκιπας Χάρι.jpg

Τη λύπη του για την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα εξέφρασε ο δούκας του Σάσεξ Χάρι σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

«Μου προξενεί μεγάλη λύπη το ότι τα πράγματα έφτασαν εδώ. Η απόφαση που πήρα για να αποσυρθούμε η γυναίκα μου κι εγώ δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Ήταν τόσοι πολλοί μήνες συζητήσεων μετά από τόσα πολλά χρόνια προκλήσεων. Και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά όσον αφορά αυτό πραγματικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή», είπε ο πρίγκιπας Χάρι.

Συμπλήρωσε ότι θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν εγκαταλείπει τις υποχρεώσεις του ή τις οργανώσεις που στηρίζει. «Η ελπίδα μας ήταν να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και τους στρατιωτικούς μου ρόλους, αλλά χωρίς δημόσια χρηματοδότηση. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατό».

Μιλούσε σε εκδήλωση της οργάνωσης αρωγής Sentebale που ίδρυσε ο ίδιος για να τιμήσει τη δουλειά της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα σε υποστήριξη φορέων του ιού HIV και του AIDS.

«Όταν έχασα τη μαμά μου πριν από 23 χρόνια, με πήρατε υπό τη σκέπη σας. Με έχετε φροντίσει για τόσο πολύ, αλλά τα ΜΜΕ είναι μια ισχυρή δύναμη και η ελπίδα μου είναι μια μέρα η συλλογική υποστήριξη του ενός για τον άλλο να μπορέσει να είναι πιο ισχυρή, διότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς μόνο. Ήταν προνόμιο να σας υπηρετώ κα θα συνεχίσουμε να διάγουμε μια ζωή υπηρεσίας», συμπλήρωσε ο δούκας του Σάσεξ.

 

 

Κόσμος

Κουβέιτ: Ενθρονίσθηκε ο νέος εμίρης της χώρας

Νέος Εμίρης Κουβέιτ

Το Κουβέιτ ενθρόνισε τον νέο εμίρη του, τον σεΐχη Ναουάφ αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σορό του ετεροθαλούς αδελφού του, του σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος απεβίωσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 91 ετών, αφού βασίλευσε για 14 χρόνια σ' αυτή την πλούσια πετρελαϊκή χώρα του Κόλπου.

Ο νέος εμίρης, ηλικίας 83 ετών, ορκίσθηκε στο κοινοβούλιο ενώ στο Κουβέιτ αρχίζει μια περίοδος εθνικού πένθους 40 ημερών. Μέχρι τώρα ήταν πρίγκιπας διάδοχος.

«Η πολύτιμη εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός του Κουβέιτ θα διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού», δήλωσε μετά την ορκωμοσία ο νέος εμίρης, φανερά συγκινημένος.

Η σορός του σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής του σύγχρονου Κουβέιτ, αναμένεται να φθάσει στη χώρα αργά σήμερα. Απεβίωσε χθες στη Μινεσότα (βόρειες ΗΠΑ) όπου από τον Ιούλιο ακολουθούσε θεραπεία στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα, η συμμετοχή στην κηδεία «θα περιορισθεί στους οικείους του εμίρη», ένα μέτρο που έχει πιθανόν στόχο να αποφευχθεί η συρροή μεγάλου πλήθους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.