Κόσμος

Πέθανε 12χρονη στο Βέλγιο από κορωνοϊό

κορωνοϊός Βέλγιο

Ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε στο Βέλγιο από την Covid-19, γνωστοποίησαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του καθημερινού απολογισμού της πανδημίας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση.

"Είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός, αλλά μας έχει αναστατώσει", δήλωσε ο δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο θάνατος ενός παιδιού εξαιτίας του κορωνοϊού στο Βέλγιο, όπου 705 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

Κοινωνία

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την πανδημία του κορωνοϊού

κορωνοϊός Ελλάδα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τους Έλληνες την περίοδο μετά την καραντίνα. Ένας στους 3 Έλληνες δεν ανησυχεί για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 83% συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, το 61% των γιατρών έχει απώλεια εισοδήματος άνω του 25%, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ανησυχία για τον κορωνοϊό στην ελληνική κοινωνία έχει μειωθεί καθώς 1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου. Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προστασίας είναι καθολική αλλά το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο.

Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι αυτά που πρέπει και το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ' όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά. Η αντίληψη για τους ιατρούς και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το 61%.

Η στάση του ιατρικού κόσμου

Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν απολύτως με τα μέτρα της Πολιτείας (83%), αλλά και με το ρυθμό άρσης τους (72%). Συνολικά, οι γιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92%, 47% πλήρως και 45% αρκετά). Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11% και 25%.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.