Κόσμος

Οργή Τουρκίας κατά Γαλλίας για την «πόρτα» του Μακρόν στους ιμάμηδες

ερντογάν μακρόν

Πυρ και μανία είναι η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το Παρίσι θα απαγορεύσει τους ιμάμηδες από τις μουσουλμανικές χώρες να πηγαίνουν στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση των Παρισίων προειδοποίησε την γείτονα ότι δεν μπορεί να «τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις» σε γαλλικό έδαφος.

Το σχέδιο Μακρόν

Ο ένοικος των Ηλυσίων υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά το σχετικό πρόγραμμα που επιτρέπει στις μουσουλμανικές χώρες να στείλουν ιμάμηδες και καθηγητές στη Γαλλία με στόχο να διδάξουν την γλώσσα και τον πολιτισμό τους χωρίς να ελέγχονται από το γαλλικό κράτος.

Σε ομιλία του στην πόλη Μουλχάουζ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η επιρροή των ξένων ιμάμηδων οδηγεί ορισμένους στο να αποστασιοποιούνται από τη Δημοκρατία και επομένως δεν σέβονται τους νόμους της».

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ειδική μνεία στην Τουρκία καθώς , αντίθετα με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Η Τουρκία σήμερα μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμία ξένη χώρα να ενισχύσει πολιτιστικές, θρησκευτικές ή σχετικές με ζητήματα ταυτότητα, αποσχιστικές τάσεις στη Δημοκρατία μας», πρόσθεσε ο Μακρόν . Ξεκαθάρισε επίσης πως «Δεν μπορούμε να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτα».

Σήμερα υπάρχουν 151 Τούρκοι ιμάμηδες στη Γαλλία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Βουλής να κάνει λόγο για «ισλαμοφοβικές» δηλώσεις.

«Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον αγώνα κατά του ισλαμικού αυτονομισμού είναι παράδειγμα σκληρής ισλομοφοβίας», έγραψε στο Twitter o Μουστάφα Σεντόπ και πρόσθεσε:

«Η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό και εγκληματικό παρελθόν της , αντί να εφεύρει έναν φανταστικό εχθρό όπως τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό». Δεν σταμάτησε όμως εκεί:

«Οι εξηγήσεις του κυρίου Μακρόν, προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας που διαταράσσει την ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη και προκαλεί το χάος στον μουσουλμανικό κόσμο προμηθεύοντας με όπλα τον Χαφτάρ, καθώς ανακοίνωνε πως θα πολεμήσει ενάντια στην ισλαμική αυτονόμηση, είναι σημάδι μιας πρωτόγονης ισλαμοφοβίας», ανέφερε στο tweet το οποίο δημοσίευσε στα γαλλικά.

Κόσμος

Έχει γεννήσει... 44 παιδιά (βίντεο)

μητερα 44 παιδιών

Μια γυναίκα από την Ουγκάντα, θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς έχει φέρει στον κόσμο, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 44 παιδιά!

Ο λόγος για τη Μαριάμ Ναμπατάνζι, η οποία γέννησε τα πρώτα της παιδιά που ήταν δίδυμα, όταν ήταν μόλις 13 ετών και αφού ο σύζυγός της την έχει παρατήσει, μεγαλώνει μόνη της, τον τεράστιο «λόχο» της.

Μέχρι τη στιγμή που ήταν μόλις 36, η Μαριάμ είχε γεννήσει άλλα 42 μωρά, τα οποία πρέπει να μεγαλώσει μόνη της αφού ο σύζυγός της βγήκε στην τεράστια οικογένεια. Η μητέρα, έχει στην ουσία τα διπλάσια παιδιά από μια πολύτεκνη οικογένεια στη Βρετανία, η οποία πριν από λίγο καιρό καλωσόρισε το 22 παιδί της.
Η 41χρονη πλέον γυναίκα, έχει πει ότι πάσχει από μια σπάνια γενετική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι συνέχισε να έχει πολλές γεννήσεις - παρά το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς όταν ήταν μόλις 23 ετών.

Η Μαριάμ έχει τρία τετράδυμα, τέσσερα τρίδυμα και έξι δίδυμα και με έναν απίστευτο τρόπο, καταφέρνει να τα φροντίζει και να τα ταΐζει όλα μόνη της.

Η γόνιμη μαμά ήταν μόλις 12 ετών όταν παντρεύτηκε τον άντρα της, ο οποίος ήταν 40, την περνούσε δηλαδή 28 χρόνια. Μόλις ένα χρόνο αργότερα γέννησε τα πρώτα της παιδιά, τα δίδυμα.

Τώρα, αυτή και όλα τα παιδιά της δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να ζήσουν σε τρομερά περιορισμένες συνθήκες σε μόλις τέσσερα μικροσκοπικά σπίτια από τσιμέντο και τούβλα, περιτριγυρισμένοι από φυτείες καφέ.

Ένας γιατρός προειδοποίησε τη μητέρα ότι ο έλεγχος των γεννήσεων, όπως παίρνοντας αντισυλληπτικό χάπι, θα μπορούσε να της προκαλέσει προβλήματά, επειδή είχε ασυνήθιστα μεγάλες ωοθήκες. Έτσι, μετά τα δίδυμα, τα μωρά συνέχισαν να έρχονται.

 

Οι οικογένειες της Ουγκάντα είναι συχνά μεγάλες, με γυναίκες που έχουν 5,6 παιδιά κατά μέσο όρο. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Αφρική, αλλά ακόμη και με αυτά τα πρότυπα, η οικογένεια της Mariam είναι τεράστια.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, η Μαριάμ είχε 25 παιδιά και ζήτησε απεγνωσμένα τη βοήθεια του γιατρού της. Αλλά για άλλη μια φορά η ιατρική συμβουλή ήταν ότι έπρεπε να συνεχίσει να μείνει έγκυος επειδή ο αριθμός των ωοθηκών της ήταν πολύ υψηλός.

Η τελευταία εγκυμοσύνη της Μαριάμ πριν από τρία χρόνια κατέληξε σε τραγωδία όταν γέννησε τα έκτα δίδυμά της. Ένα από τα μωρά πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού και στη συνέχεια ο σύζυγός της, ο οποίος συχνά έφευγε για εβδομάδες, την άφησε για πάντα.

Το όνομά του είναι πλέον καταραμένο στην οικογένειά της. Η Μαριάμ είπε: «Έχω μεγαλώσει με δάκρυα, ο άντρας μου με πέρασε από πολλά βάσανα. Όλος ο χρόνος μου πέρασε για τη φροντίδα των παιδιών μου και την προσπάθεια να κερδίσω χρήματα».

Αλλά και μετά από αυτήν τη γέννηση η μητέρα πήρε επιτέλους την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν για να σταματήσει να έχει περισσότερα μωρά. Ο Δρ Charles Kiggundu, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Mulago στην Καμπάλα της Ουγκάντα, δήλωσε: «Η περίπτωσή της είναι γενετική προδιάθεση για υπερ-ωορρηξία, η οποία απελευθερώνει πολλαπλά ωάρια σε έναν κύκλο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα απόκτησης πολλών παιδιών. Είναι γενετικό».

Η Μαριάμ, η οποία ίσως είναι η πιο καρπερή γυναίκα στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι οι γιατροί είχαν αναλάβει δράση για να απομακρύνουν τον κίνδυνο να μείνει ξανά έγκυος. Όπως είπε, «ο γιατρός έχει κόψει τη μήτρα μου από μέσα».

Τίποτα δεν θα εμποδίσει την αφοσιωμένη μητέρα να κάνει ό, τι μπορεί για να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα παιδιά της. Εργάζεται ως κομμώτρια, διακοσμήτρια εκδηλώσεων και συλλέγει και πωλεί παλιοσίδερα. Η Μαριάμ παρασκευάζει το δικό της τοπικό τζιν για να το πουλήσει και φτιάχνει βότανα.

Και είναι αποφασισμένη ότι τα παιδιά της θα έχουν το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους, με τα περισσότερα χρήματά της να πηγαίνουν σε τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, ρούχα και σχολικά έξοδα.

Στους τοίχους του μικροσκοπικού της σπιτιού, η περήφανη μητέρα, έχει κρεμάσει φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα παιδιά της που αποφοιτούν από το σχολείο. Παρά τις προσπάθειες της Μαριάμ, ένα από τα παιδιά της, η Ivan Kibuka, έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο για να τη βοηθήσει στο μεγάλωμα των παιδιών και τη φροντίδα της οικογένειας.

Η 23χρονη είπε: «Η μαμά είναι συντριμμένη, η δουλειά της την συνθλίβει, βοηθάμε όπου μπορούμε, όπως στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο, αλλά εξακολουθεί να φέρει όλο το βάρος για την οικογένεια».