Κόσμος

Ο Τατάρ επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

ερσίν τατάρ

Τη θέση του για λύση δύο κρατών, καθώς και την άποψή του ότι «οι πραγματικότητες και οι συνθήκες στην Κύπρο έχουν αλλάξει», δήλωσε ότι ανέπτυξε στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά από την συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στην οποία είπε ότι «σίγουρα πρέπει να γίνει μια πενταμερής +1, συνάντηση».

Η συνάντηση Τατάρ – Λουτ διήρκεσε μιάμιση ώρα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δηλώνει ότι εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ πως, με τη στήριξη και την εξουσία που του έδωσε ο «λαός», στην Κύπρο έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή. Οι συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση που διαρκούν εδώ και 52 χρόνια δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, αυτό το γνωρίζει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ που είχε προσωπική εμπειρία στο Κραν Μοντάνα στη διαδικασία.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη που, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται».

Σε μια συνάντηση πενταμερή +1, όπως έχει προτείνει και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, όπου θα συμμετέχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνοκυπριακή, και επιπλέον ο ΟΗΕ, θα του δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξει τη θέση του και η όλη διαδικασία να αποκτήσει μια νέα βάση. Όλα αυτά, είπε, τα εξήγησε με λεπτομέρεια στην κ. Λουτ.

Κατά τον κ. Τατάρ ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαίωμα να ζήσει σε αυτή τη «χώρα» με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, επειδή είναι, με βάση και τις συμφωνίες του 1960, ένα από τα δύο μέρη αυτών των συμφωνιών. «Είναι ένας από τους δύο λαούς που ζουν εδώ ο τουρκοκυπριακός λαός και έχει κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από αυτές τις συμφωνίες».

Της εξήγησε, πρόσθεσε, ότι η άλλη πλευρά δεν θα κυριαρχήσει και πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα. Από το 1974, συνέχισε, η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε καλή θέληση και ευελιξία σε όλες τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων, όπως και την περίοδο του σχεδίου Ανάν αλλά και στο Κραν Μοντάνα, «χωρίς να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και μια διαδικασία στην ίδια βάση δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα από δω και πέρα. Πρέπει να αρχίσει μια νέα σελίδα, μια νέα διαδικασία. Ο τουρκοκυπριακός λαός το αξίζει αυτό γιατί είναι ο πραγματικός όμηρος».

Οι Τουρκοκύπριοι νέοι, συνέχισε, δεν μπορούν να παίξουν σε (διεθνείς) αγώνες, ενώ υπάρχουν εμπάργκο και απομόνωση – όπως υποστήριξε – και οικονομικά, και πολιτικά αλλά και στον πολιτισμό. Εμποδίζονται, πρόσθεσε, η ανάπτυξη του ψευδοκράτους αλλά και οι απευθείας πτήσεις και πρέπει να υπάρξει περισσότερη δημιουργικότητα – κατά την έκφρασή του – όσον αφορά το άνοιγμα της κοινότητας και των Τουρκοκυπρίων προς τον έξω κόσμο. «Ναι έχουμε προσδοκίες, ίσως έχει και η απέναντι πλευρά». Οι Τουρκκύπριοι, είπε, περιμένουν από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να τα σκεφτεί όλα αυτά.

Τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δείχνουν ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος, υπάρχει η γεωστρατηγική σημασία λόγω των υδρογονανθράκων και αν στην Κύπρο βρεθεί μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη, τότε υπάρξουν μια σειρά από διαδικασίες που θα αφορούν όλες αυτές τις εξελίξεις.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, πρόσθεσε, τον άκουγε, κρατούσε σημειώσεις, έκανε ερωτήσεις στις οποίες και της απάντησαν λεπτομερώς. Δεν γνωρίζει, είπε, αν η κ. Λουτ θα έχει κι άλλη συνάντηση μαζί του μετά από εκείνη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «εάν νιώσει την ανάγκη θα έρθει». Το καθήκον της, συνέχισε, είναι να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει το έδαφος για μια πενταμερή και για το σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Ελλάδα αύριο και μετά στην Τουρκία. Θα ενημερώσει, ανέφερε, τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις επαφές της και θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη μιας πενταμερούς συνάντησης. «Εγώ της είπα ότι σίγουρα πρέπει να γίνει μια πενταμερής +1, διάσκεψη, στην οποία θα τα εξηγήσουμε όλα αυτά, όπως τα εξηγήσαμε και στην ίδια. Επειδή οι πραγματικότητες στην Κύπρο και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει πολύ».

Δεν υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της ίδιας διαδικασίας, πρόσθεσε, και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η θέση της Τουρκίας, οι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων «μας έχουν φέρει σε ένα διαφορετικό σημείο». Πιστεύει, συνέχισε, ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση win win γιατί αν υπάρξει μια λύση θα επωφεληθούν από αυτή και οι Τ/κ και οι Ε/κ και η περιοχή ολόκληρη.

Στην ερώτηση εάν έδωσε το μήνυμα ότι δεν πάει σε μια πενταμερή για να συζητήσει την ομοσπονδία, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε «το είπαμε άλλωστε αυτό. Στην Κύπρο υπάρχουν νέες πραγματικότητες». Κι επανέλαβε τη θέση του για δύο κράτη που θα είναι δίπλα δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι μεταξύ των καθηκόντων της κ. Λουτ. Το καθήκον της, είπε, είναι να αναζητήσει το έδαφος για μια πενταμερή συν ένα, διάσκεψη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν βλέπουν ζεστά την επανέναρξη των συνομιλιών από το ίδιο σημείο, ούτε και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρόσθεσε ότι η κ. Λουτ που παρακολουθεί το Κυπριακό από ’90, ξέρει την περιοχή αλλά και την Κύπρο πολύ καλά, «και γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι κάποια πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Δεν είναι η Κύπρος που ήταν πριν 20 χρόνια. Ούτε η ανατολική Μεσόγειο είναι η ίδια. Εχουν αλλάξει και οι προσδοκίες»

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνεχώς οι όμηροι αυτής της κατάστασης και πως δεν είναι πραγματικά αποδεκτό να ισχύει ακόμα το ψήφισμα 186 του 1964 από τον ΟΗΕ που αναγνωρίζει στην Κύπρο μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος. Αυτό είναι η μεγαλύτερη αδικία που έγινε στους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε. «Και μπορεί να μην το λένε ανοικτά, αλλά το γνωρίζουν και οι ίδιοι αυτό».

Υποστήριξε επίσης ότι η αποδοχή των Ελληνοκύπρίων – όπως είπε – μονομερώς στην ΕΕ, παρά το ότι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, δυσκόλεψε τα πράγματα «κι αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος. Η προσπάθειά μας είναι να τα εξηγήσουμε όλα αυτά, να υπερασπιστούμε τον δίκαιο αγώνα μας και να πάμε ένα επίπεδο πιο μπροστά».

Κόσμος

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με τη δεύτερη προσπάθεια

Κυπριακή Βουλή

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής που συνεδρίασε σήμερα υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο οποίος είχε καταψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με κόμματα της αντιπολίτευσης και αφού έκανε τροποποιήσεις κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξασφάλισε 29 θετικές ψήφους έναντι 26 αρνητικών.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν ψηφίστηκε με την πρώτη ο προϋπολογισμός, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι παρόμοιο συνέβη μόνο το 1963 όταν είχαν καταψηφίσει οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν από όλες τις δομές του κράτους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) είναι αυτό που για πρώτη φορά δεν ψήφισε τους προϋπολογισμούς, απαιτώντας να δώσει το υπ. Εσωτερικών στον Γενικό Ελεγκτή φακέλους «χρυσών διαβατηρίων» για έρευνα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε επικαλούμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να κάνει την έρευνα αυτή.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 18 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), οι 3 βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Κύπρος: Iσχυρός σεισμός ανησύχησε την Μεγαλόνησο