Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθωρισμός πυροδοτεί παγκόσμιο κύμα διαμαρτυριών για υψηλότερους μισθούς και βοήθεια

Image
διαδήλωση - ακρίβεια
 clock 08:47 | 26/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Αυξάνεται το κόστος των τροφίμων. Στα ύψη τα καύσιμαΜισθοί που δεν συμβαδίζουν. Ο πληθωρισμός λεηλατεί τα πορτοφόλια των ανθρώπων, πυροδοτώντας ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Μόνο αυτή την εβδομάδα έγιναν διαδηλώσεις από την πολιτική αντιπολίτευση στο Πακιστάν, νοσοκόμες στη Ζιμπάμπουε , συνδικαλισμένους εργάτες στο Βέλγιο, σιδηροδρόμους στη Βρετανία, ιθαγενείς στον Ισημερινό, εκατοντάδες πιλότους των ΗΠΑ και ορισμένους ευρωπαίους εργαζόμενους στις αεροπορικές εταιρείες. 

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα κήρυξε οικονομική κατάρρευση την Τετάρτη μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τον πληθωρισμό αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της ενέργειας και τις τιμές των λιπασμάτων , των δημητριακών και των μαγειρικών ελαίων καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να καλλιεργήσουν και να εξάγουν καλλιέργειες σε μια από τις βασικές γεωργικές περιοχές του κόσμου.

Καθώς οι τιμές αυξάνονται, ο πληθωρισμός απειλεί να επιδεινώσει τις ανισότητες και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος τους και εκείνων που είναι σε θέση να συνεχίσουν τις δαπάνες.

«Δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο Matt Grainger, επικεφαλής της πολιτικής για την ανισότητα στην οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam. «Πόσοι από τους πλουσιότερους ξέρουν πόσο κοστίζει ένα καρβέλι ψωμί; Δεν το κάνουν, απλώς απορροφούν τις τιμές».

Η Oxfam καλεί την Ομάδα των 7 κορυφαίων βιομηχανικών χωρών, που πραγματοποιούν την ετήσια σύνοδο κορυφής αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία, να παράσχει ελάφρυνση χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να φορολογήσει τις εταιρείες για τα υπερκέρδη.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια αυτόνομη κρίση. Έρχεται πίσω από μια τρομερή πανδημία που τροφοδότησε αυξημένη ανισότητα παγκοσμίως», είπε ο Grainger. «Πιστεύω ότι θα δούμε όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες».

Image
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας με επικεφαλής νοσηλευτές συμμετέχουν σε μια διαδήλωση για τους μισθούς στο νοσοκομείο Parerenyatwa στη Χαράρε, στις 21 Ιουνίου 2022

(Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τον πληθωρισμό)

Οι διαδηλώσεις έχουν τραβήξει την προσοχή των κυβερνήσεων, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην άνοδο των τιμών καταναλωτή με μέτρα στήριξης όπως οι διευρυμένες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και οι περικοπές στους φόρους των καυσίμων. Συχνά, αυτό προσφέρει μικρή ανακούφιση επειδή οι αγορές ενέργειας είναι ασταθείς. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, οι απεργοί εργαζόμενοι πίεσαν τους εργοδότες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες για την αύξηση των μισθών για να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες τιμέ .

Ο Έντι Ντέμπσεϊ, ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών της Βρετανίας, η οποία οδήγησε τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχεδόν αδιέξοδο με απεργίες αυτή την εβδομάδα, είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις για αυξήσεις μισθών σε άλλους τομείς.

«Είναι καιρός η Βρετανία να αυξήσει τους μισθούς της. Οι μισθοί μειώνονται εδώ και 30 χρόνια και τα εταιρικά κέρδη ξεπερνούν την οροφή», είπε ο Dempsey.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες φορτηγατζήδες στη Νότια Κορέα τερμάτισαν μια οκταήμερη απεργία που προκάλεσε καθυστερήσεις στις αποστολές καθώς ζήτησαν εγγυήσεις κατώτατου μισθού εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των καυσίμων. Μήνες νωρίτερα, περίπου 10.000 χιλιόμετρα (6.200 μίλια) μακριά, οι φορτηγατζήδες στην Ισπανία έκαναν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές των καυσίμων.

Η κυβέρνηση του Περού επέβαλε μια σύντομη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις διαδηλώσεις κατά των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων που έγιναν βίαιες τον Απρίλιο. Οι φορτηγατζήδες και άλλοι εργαζόμενοι στις μεταφορές είχαν επίσης απεργήσει και είχαν αποκλείσει βασικούς αυτοκινητόδρομους.

Image
Ακρίβεια - διαδηλώσεις

(Για τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη, έχει γίνει πιο ακριβό να μετακινούνται στη δουλειά και να βάζουν φαγητό στο τραπέζι)

Οι διαδηλώσεις για το κόστος ζωής ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα τον περασμένο μήνα. Οικογένειες της μεσαίας τάξης λένε ότι αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα λόγω της οικονομικής κρίσης του νησιωτικού έθνους, κάτι που τους ωθεί να σκεφτούν να φύγουν από τη χώρα εντελώς.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή για τους πρόσφυγες και τους φτωχούς σε περιοχές συγκρούσεων όπως το Αφγανιστάν , την Υεμένη , την Μιανμάρ και την Αϊτή , όπου οι μάχες έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βασίζονται σε οργανώσεις βοήθειας, οι οποίοι αγωνίζονται να συγκεντρώσουν χρήματα .

«Πόσο για το νεφρό μου;» είναι η ερώτηση που τίθεται περισσότερο σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κένυας. Το Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta υπενθύμισε στους ανθρώπους στο Facebook αυτή την εβδομάδα ότι η πώληση ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη.

Για τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη, έχει γίνει πιο ακριβό να μετακινούνται στη δουλειά και να βάζουν φαγητό στο τραπέζι.

«Αυξήστε τους μισθούς μας. Τώρα!" φώναζαν χιλιάδες συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

«Ήρθα εδώ για να υπερασπιστώ την αγοραστική δύναμη των πολιτών γιατί η διαδήλωση είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αλλαγή», είπε η διαδηλώτρια Ζενεβιέβ Κορντιέ. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Ακόμη και με δύο μισθούς... δουλεύουμε και οι δύο και δεν μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό».

Σε ορισμένες χώρες, ένας συνδυασμός κυβερνητικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στηρίζει την οικονομική αναταραχή, ιδιαίτερα σε πολιτικά αδιέξοδες χώρες όπωςΛίβανος και Ιράκ .

Οι διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν μια αίσθηση αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας. 

Πώς έγινε αυτό στην Αφρική:

 Οι επαγγελματίες υγείας στη Ζιμπάμπουε προχώρησαν σε απεργία αυτή την εβδομάδα, αφού απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση μισθού 100%. Οι νοσηλευτές λένε ότι η προσφορά δεν πλησιάζει την εκτίναξη του πληθωρισμού 130%.

— Οι Κενυάτες διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους και στο διαδίκτυο καθώς η τιμή των τροφίμων εκτοξεύτηκε κατά 12% τον περασμένο χρόνο.

— Ένα από τα πιο ισχυρά εργατικά συνδικάτα της Τυνησίας πραγματοποίησε πανεθνική απεργία στον δημόσιο τομέα την περασμένη εβδομάδα. Η βορειοαφρικανική χώρα αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

— Εκατοντάδες ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν αυτόν τον μήνα για το αυξανόμενο κόστος ζωής στη Μπουρκίνα Φάσο. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ λέει ότι η τιμή του καλαμποκιού και του κεχριού έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 60% από πέρυσι, φτάνοντας έως και το 122% σε ορισμένες επαρχίες.

«Όσον αφορά αυτό το κόστος ζωής που συνεχώς αυξάνεται, καταλάβαμε ότι οι αρχές πρόδωσαν τον λαό», δήλωσε ο Issaka Porgo, πρόεδρος του συνασπισμού της κοινωνίας των πολιτών πίσω από τη διαμαρτυρία στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Οι διαδηλωτές καταδικάζουν τη στρατιωτική χούντα, η οποία ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο τον Ιανουάριο, επειδή έδωσε στους εαυτούς τους αύξηση μισθών ενώ ο πληθυσμός αντιμετωπίζει αυξανόμενες τιμές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 6% στις προηγμένες οικονομίες και σχεδόν 9% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατά 40%, σε 3,6%, φέτος και το επόμενο έτος. Το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν πακέτα στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να αποφύγουν την πρόκληση ύφεσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: «Τρομοκρατική ενέργεια και «έγκλημα μίσους» η φονική επίθεση

Βρέθηκε το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο – Σε βάθος σχεδόν 7 χλμ. κάτω από τον Ειρηνικό

Κρήτη: "Καίνε" τα καύσιμα τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων - Συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis