Κόσμος

Ο Μλάντιτς άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του για γενοκτονία

μλάντιτς

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε σήμερα στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, το 2017, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς εκτίει ποινή ισοβίων αφού βρέθηκε ένοχος ότι επέβλεψε τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα και τις επιθέσεις και τους φόνους αμάχων στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας Σαράγεβο.

Οι δικαστές στη δίκη αποφάνθηκαν πως ήταν υπεύθυνος για σφαγές Μουσουλμάνων της Βοσνίας και για εκστρατείες «εθνικών εκκαθαρίσεων» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας Μείζονος Σερβίας από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην πολιτικό της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε από το 1992 έως το 1995.

Κατά την έναρξη σήμερα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας, η προδρεύουσα δικαστής Πρίσκα Νιάμπε δήλωσε πως ο Μλάντιτς προβάλλει εννέα λόγους στους οποίους στηρίζει την έφεσή του και ζητεί αθώωση ή επανάληψη της δίκης.

«Η εισαγγελία απαντά πως η έφεση του κ. Μλάντιτς θα πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της», δήλωσε η δικαστής στις εναρκτήριες επισημάνεις της.

Ο 77χρονος Μλάντιτς εμφανίσθηκε φορώντας μάσκα, την οποία αφαίρεσε έπειτα από λίγα λεπτά. Η διαδικασία μεταδίδεται μέσω βίντεο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δικηγόροι του Μλάντιτς είχαν επιδιώξει να αναβληθεί η εκδίκαση της έφεσης, λέγοντας πως η υγεία του πελάτη τους είναι κακή.

Ο Μλάντιτς καταδικάσθηκε για 10 από τις 11 κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν και οι εισαγγελείς επιδιώκουν μια πρόσθετη καταδίκη του για γενοκτονία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η καταδίκη του Μλάντιτς πρέπει να διατηρηθεί και πως θα πρέπει να καταδικασθεί και για την 11η κατηγορία, γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών το 1992 σε πέντε δήμους της Βοσνίας.

Η έφεση του Μλάντιτς εκδικάζεται σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξετάσει τις εφέσεις και τις υπόλοιπες υποθέσεις του Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο έκλεισε το 2017.

Στον Μλάντιτς θα επιτραπεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο για 10 λεπτά αύριο, Τετάρτη. Οι δικαστές δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για την απόφαση, η οποία είναι πιθανό να εκδοθεί κάποια στιγμή το 2021.

Κόσμος

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε δώσει νέες εγκρίσεις για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

μερκελ ερντογαν

Κατά περίπτωση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραμέτρους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας λαμβάνονται οι αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επανέλαβε δε τη λύπη του για την «συνέχιση των προκλήσεων» από την πλευρά της 'Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση περί επιστολής προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά από τη Γερμανία την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εμπιστευτική αλληλογραφία του υπουργού με τους ομολόγους του και περιορίστηκε να περιγράψει τη γενική πρακτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων.

«Αποφασίζουμε κατά περίπτωση και μάλιστα έπειτα από προσεκτική εξέταση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και εξήγησε ότι ειδικά για την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί νέων εγκρίσεων είναι πολύ χαμηλοί, ενώ «δεν έχει δοθεί καμία νέα έγκριση για κρίσιμες εξαγωγές όπλων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ο κ. Μπούργκερ προσέθεσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάζει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο των εξαγωγών, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.

«Λυπούμαστε για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια λύση στα διαφιλονικούμενα θέματα είναι εφικτή μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα περί αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενη συνολική αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ περιορίστηκε να παραπέμψει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο απόσπασμα των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για συμφωνία της ΕΕ να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».