Κόσμος

Ο Μλάντιτς άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του για γενοκτονία

μλάντιτς

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επέστρεψε σήμερα στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, το 2017, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς εκτίει ποινή ισοβίων αφού βρέθηκε ένοχος ότι επέβλεψε τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Σρεμπρένιτσα και τις επιθέσεις και τους φόνους αμάχων στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της βοσνιακής πρωτεύουσας Σαράγεβο.

Οι δικαστές στη δίκη αποφάνθηκαν πως ήταν υπεύθυνος για σφαγές Μουσουλμάνων της Βοσνίας και για εκστρατείες «εθνικών εκκαθαρίσεων» στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας Μείζονος Σερβίας από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τον σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην πολιτικό της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ήταν ο διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε από το 1992 έως το 1995.

Κατά την έναρξη σήμερα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας, η προδρεύουσα δικαστής Πρίσκα Νιάμπε δήλωσε πως ο Μλάντιτς προβάλλει εννέα λόγους στους οποίους στηρίζει την έφεσή του και ζητεί αθώωση ή επανάληψη της δίκης.

«Η εισαγγελία απαντά πως η έφεση του κ. Μλάντιτς θα πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της», δήλωσε η δικαστής στις εναρκτήριες επισημάνεις της.

Ο 77χρονος Μλάντιτς εμφανίσθηκε φορώντας μάσκα, την οποία αφαίρεσε έπειτα από λίγα λεπτά. Η διαδικασία μεταδίδεται μέσω βίντεο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι δικηγόροι του Μλάντιτς είχαν επιδιώξει να αναβληθεί η εκδίκαση της έφεσης, λέγοντας πως η υγεία του πελάτη τους είναι κακή.

Ο Μλάντιτς καταδικάσθηκε για 10 από τις 11 κατηγορίες για τις οποίες δικαζόταν και οι εισαγγελείς επιδιώκουν μια πρόσθετη καταδίκη του για γενοκτονία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η καταδίκη του Μλάντιτς πρέπει να διατηρηθεί και πως θα πρέπει να καταδικασθεί και για την 11η κατηγορία, γενοκτονία εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών το 1992 σε πέντε δήμους της Βοσνίας.

Η έφεση του Μλάντιτς εκδικάζεται σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, το οποίο δημιουργήθηκε για να εξετάσει τις εφέσεις και τις υπόλοιπες υποθέσεις του Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο έκλεισε το 2017.

Στον Μλάντιτς θα επιτραπεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο για 10 λεπτά αύριο, Τετάρτη. Οι δικαστές δεν έχουν ορίσει ακόμη ημερομηνία για την απόφαση, η οποία είναι πιθανό να εκδοθεί κάποια στιγμή το 2021.

Κόσμος

Ρωσία: Αρκούδα επιτίθεται σε έγκυο θηριοδαμαστή (βίντεο)

αρκουδα

Τρομακτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε παράσταση τσίρκου στην Οριόλ της Ρωσίας, όταν μια αρσενική αρκούδα επιτέθηκε σε έγκυο θηριοδαμαστή με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση κι  άλλων ατόμων για να γλιτώσει η γυναίκα.

Θεατές δήλωσαν πως το ζώο ήταν νευρικό ακόμα και όταν βρισκόταν στο κλουβί του πριν την έναρξη της παράστασης.

Η αρκούδα πλέον δεν συμμετέχει στις παραστάσεις του τσίρκου, καθώς στο παρελθόν είχε επιτεθεί και σε άλλο άτομο.

Ευτυχώς, η γυναίκα υπέστη μόνο αμυχές και μελανιές από την επίθεση του ζώου. Πάντως η έγκυος γυναίκα δεν έχασε στιγμή το χιούμορ της.

«Πιθανότατα ζήλεψε γιατί είμαι έγκυος. Ευτυχώς έχω μόνο δύο γρατζουνιές και μια μελανιά στο πόδι. Παρόλα αυτά θα συζητήσω για το περιστατικό με πιο έμπειρους συναδέλφους μου. Όλα είναι καλά, πάντως, και με το ζώο και με το έμβρυο» δήλωσε η έγκυος θηριοδαμαστής λίγο μετά την επίθεση που υπέστη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφρική: Άγριοι χιμπατζήδες χτυπήθηκαν για πρώτη φορά από λέπρα

Λα Πάλμα: Ασταμάτητη η λάβα από το ηφαίστειο απειλεί σπίτια

Αυστραλία: Τα κοάλα στην ουρά για να... εμβολιαστούν

 

ESPA BANNER