Κόσμος

Μαρόκο: Αποστολή έκτακτης ιατρικής βοήθειας στην Τυνησία

Μαρόκο

Το Μαρόκο ανακοίνωσε την αποστολή "έκτακτης ιατρικής βοήθειας" στην Τυνησία, η οποία μαστίζεται από αναζωπύρωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Η βοήθεια περιλαμβάνει "δύο πλήρεις και αυτόνομες μονάδες ανάνηψης, συνολικής δυνατότητας 100 κλινών" αλλά και "100 αναπνευστήρες και δύο γεννήτριες οξυγόνου δυνατότητας παραγωγής 33 κυβικών μέτρων την ώρα έκαστη", διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από βασιλική οδηγία που δόθηκε μετά την "επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Τυνησία (...) αδελφή χώρα στο Μάγρεμπ", προσθέτει.

Εδώ και δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία της Τυνησίας αντιμετωπίζουν σημαντική συρροή ασθενών εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου διαστάσεων νέου κύματος της COVID-19 που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Τυνησία έχει "το πιο υψηλό" ποσοστό θνητότητας που συνδέεται με την COVID-19 στην περιοχή, προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η χώρα, η οποία είχε καταγράψει μόλις περίπου πενήντα νεκρούς από την COVID-19 από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2020, μετρά πλέον περισσότερους από 16.000, καταγράφοντας τις τελευταίες μέρες ρεκόρ 194, 189 ή 144 νέων θανάτων ημερησίως.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

«Εξοικονομώ»: Προτεραιότητα στα νοικοκυριά που έχουν άτομα με αναπηρία

Κρήτη: Έχει πάρει εξιτήριο και δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER