Κόσμος

Λαβρόφ: Μια επίθεση στη Συρία θα προκαλέσει προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη

5dda2fa50b73581339bf0794344b5679.jpg

«Τυχόν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα προκαλέσει προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη» προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε δε «σκηνοθετημένη» την επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, από την οποία φαίνεται ότι βρήκαν το θάνατο δεκάδες άνθρωποι. «Σκηνοθετήθηκε με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών» δήλωσε χαρακτηριστικά o ρώσος ΥΠΕΞ.

O κ. Λαβρόφ άφησε αιχμές κατά της Δύσης, λέγοντας ότι «τελεσίγραφα κατά της συριακής κυβέρνησης δεν συνεισφέρουν στο διάλογο». 

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του πολέμου», δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλη Νεμπένζια.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Η νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας

κορωνοϊός

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή Άλφα, λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την Άλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική… Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».

Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Καπραβέλος: Εκκληση στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις παρελάσεις με κόσμο

Κορωνοϊός: Αρνητής παραμένει... άταφος επειδή οι συγγενείς του δεν έχουν πειστεί ότι πέθανε από τον ιό!

Ελλάδα: Ιστορικά υψηλή επίδοση στον δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ESPA BANNER