Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στρατηγική επανόδου σε κανονικούς ρυθμούς αναζητά η Γερμανία

Image
κορωνοϊός γερμανία
 clock 22:48 | 13/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Εβδομάδα αποφάσεων σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ξεκίνησε σήμερα για την Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, αρχίζει αύριο την διαβούλευση σχετικά με τον χρόνο έναρξης της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την - μερική, έστω - άρση των περιορισμών. Ο δημόσιος διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται ιδιαίτερα έντονος.

Στην τελευταία δημόσια παρέμβασή της, την προηγούμενη Πέμπτη, η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελέσει η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina», η οποία, όπως είχε υπογραμμίσει η κυρία Μέρκελ, εκπονήθηκε όχι μόνο από γιατρούς και βιολόγους, αλλά και από ψυχολόγους, νομικούς και κοινωνιολόγους, προκειμένου να ληφθούν υπ' όψιν όλες οι παράμετροι της ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 26 επιστήμονες της Leopoldina, σε 19 σελίδες, προβλέπουν πρακτικά μέτρα για την σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας, «ζυγίζοντας» ιατρικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά και νομικά δεδομένα. Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνονται είναι η αυστηρή τήρηση όρων ασφαλείας και κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας. Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν τις προτάσεις τους σε λεπτομέρειες, αλλά αφήνουν μάλλον ασαφή τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής τους. «Σύντομα», είναι ο όρος που χρησιμοποιούν και η κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να συνεκτιμήσει τους υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους, αλλά και τα μέσα που διαθέτει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Der Spiegel», τις αποφάσεις θα λάβει η πολιτική ηγεσία, «θα πρέπει όμως πρώτα να έχει λύσει ένα πρακτικό ζήτημα. Τις μάσκες που θα χρειαστούν. Και δεν πρόκειται για εκατομμύρια, αλλά για δισεκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. Δικαίως, αφού στην έκθεση αναφέρεται ότι «όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα και να την φορούν οπουδήποτε δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση», όπως στα σούπερ μάρκετ ή στα γραφεία και σίγουρα στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς.

Οι επιστήμονες - ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Επιτροπής των «Σοφών» της οικονομίας Λαρς Φελντ, η καθηγήτρια Ηθικής Κλαούντια Βίσμαν και ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Ράινχαρντ Μέρκελ - τονίζουν ότι «είναι σημαντικό να αναπτυχθούν κριτήρια και στρατηγικές για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, πέρα από τους έντονους περιορισμούς των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και επικεφαλής του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Γκέραλντ Χάουγκ, «στόχος ήταν να υιοθετήσουμε μια ήρεμη και ισορροπημένη στάση σε ένα περιβάλλον αναστάτωσης, αλλά να δείξουμε στους πολίτες και μια αισιόδοξη προοπτική - η κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας και ο βασικός κανόνας είναι να συνεχίσουν να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής».

Οι ακαδημαϊκοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «η βέλτιστη προστασία της υγείας και η όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη της μέχρι τώρα ευρέως ακινητοποιημένης κοινωνικής ζωής δεν είναι κατ' ανάγκη αντικρουόμενες, αλλά αλληλοεξαρτώμενες έννοιες» και τονίζουν ότι τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν στην αρχική φάση της πανδημίας ήταν επιβεβλημένα, ακόμη και χωρίς πλήρη επιστημονικά στοιχεία.

Τώρα όμως, όπως τονίζει η Ακαδημία, πρέπει να διερευνηθεί η μόλυνση και η κατάσταση της ανοσίας του πληθυσμού και να υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πόσοι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν θεραπευτεί. Προτείνει μάλιστα η πανδημία να παρακολουθείται, εάν είναι δυνατόν, σε «πραγματικό χρόνο» και οι προβλέψεις να αφορούν μία έως δύο εβδομάδες, προκειμένου να εκτιμάται εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει διαχειρίσιμος ή εάν χρειάζεται αναπροσαρμογή των μέτρων. Σε αυτό το σημείο οι ακαδημαϊκοί ασκούν μάλιστα κριτική για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ήδη αυτή η δυνατότητα και ειδικά ψηφιακά και σε εθνικό επίπεδο και εκτιμούν ως εξαιρετικά χρήσιμες τις εφαρμογές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, κυρίως στην προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων. Η χρήση των εφαρμογών θα βοηθούσε στην παρακολούθηση του ποιος είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ώστε να τεθεί σε καραντίνα, εξηγούν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis