Κόσμος

Κορωνοϊός: Σε γενική καραντίνα 15 χωριά στα Κατεχόμενα

κατεχόμενα

Δέκα πέντε χωριά της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας από τις 2 το μεσημέρι τέθηκαν σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως ανακοινώθηκε στο ψευδοκράτος από το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» μετά τον εντοπισμό 13 – μέχρι στιγμής – κρουσμάτων σε τρία χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για τα χωριά: Λεονάρισο, Πλατανισσός, Κοιλάνεμος, Αγιος Ανδρόνικος, Βασίλι, Λυθράγκωμη, Βαθύλακας, Νέτα, Άγιος Συμεών, Μελάναγρα, Κοροβεία, Γαληνόπορνη, Αγία Τριάδα, Γιαλούσα, Ριζάρπασο.

Η απόφαση ισχύει για 7 ημέρες και άδεια σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται από την λεγόμενη «επαρχιακή διοίκηση». Στα χωριά ζουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κάποιος που να έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι ήδη κάνουν ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά για να κάνουν καλύτερη έρευνα εφαρμόζουν αυτό το μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται μόνο οι βαριά άρρωστοι. Η περιοχή θα ελέγχεται στις εισόδους και εξόδους από την «αστυνομία», προσθέτει γράφοντας ότι βρίσκονται σε συντονισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή αυτή, τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο μεταξύ, η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Καρπασίας αλλά και στα κατεχόμενα γενικά, έχει προκαλέσει και πολιτικές παρεμβάσεις με πολιτικούς αρχηγούς και πρόσωπα να ζητούν άμεσα τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης κρίσεως.

Άμεσα δημιουργήστε κέντρο διαχείρισης κρίσεως και αυτό να είναι μόνο ένα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν προτείνοντας τη συμμετοχή σε αυτό ενός ατόμου από την «αστυνομία», την «πολιτική άμυνα», την «ένωση δήμων», το «υπουργείο εσωτερικών» και των πολιτικών κομμάτων, επικεφαλής των θεμάτων υγείας. Να ορισθεί, συνέχισε, ένας εκπρόσωπος αυτού του κέντρου που θα ενημερώνει συνεχώς και προγραμματισμένα την κοινή γνώμη ενώ το κέντρο θα συντονίζεται τηλεφωνικώς με τα αρμόδια «υπουργεία».

Ο «βουλευτής» του τ/κ ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού, ο σκοπός όλων πρέπει να είναι ένας, κοινός και όχι οι «εκλογές» και κάκισε το γεγονός ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ προσπάθησε να επωφεληθεί πολιτικά από το γεγονός ότι κάποιος από τους ειδικούς στο συμβουλευτικό σώμα για θέματα υγείας που σύστησε η «προεδρία» εγκατέλειψε το σώμα αυτό, κάνοντας ονομαστική αναφορά. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η πολιτική εκμετάλλευση και το πολιτικό κέρδος δεν είναι σε αυτά που πρέπει να δίδεται σημασία, είπε.

Κρήτη

Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο για κορωνοϊό είναι οι επιστήμονες

αχιλλέας γραβάνης

Για τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

«Σιγά σιγά οδηγούμαστε σε μια πιο καθαρή εικόνα για την ίδια τη λοίμωξη.», επεσήμανε ο κ. Γραβάνης λέγοντας πως από τις έρευνες έχουν βγει πολύ ενδιαφέροντα και αισιόδοξα αποτελέσματα. 

«Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού», όπως οι υπόλοιποι κορωνοϊοί, είπε. Από ό,τι φάνηκε στην πορεία πρόκειται για «μια πιο γενικευμένη νόσο που αφορά κατ’ εξοχήν στα αγγεία μας», τα οποία φαίνεται να προσβάλλονται από τον ιό, προσέθεσε ο καθηγητής.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμη φάρμακο αποτελεσματικό ή εμβόλιο, έχουμε πλέον συμπτωματική αγωγή πολύ πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και χάνουμε πολύ λιγότερους ασθενείς.»

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αγωγή στους ασθενείς με κορωνοϊό αυτή τη στιγμή, ο κ. Γραβάνης είπε πως είναι φάρμακα που δεν σχετίζονται με τα αντιικά, αλλά αντιθρομβωτικά και αντιπηκτικά. 

Όπως είπε, τα φάρμακα αυτά που χορηγούνται έχουν ελαττώσει την απώλεια βαρέως πασχόντων.

«Οι λοιμωξιολόγοι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πέρα από την αντιική αγωγή.» 

Όσον αφορά τις έρευνες που γίνονται για την δημιουργία αποτελεσματικού φαρμάκου, ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν ήδη «ενδιαφέροντα αποτελέσματα από φάρμακα που τροποποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα», όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, που σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες έχουν βοηθήσει τους ασθενείς.

Επίσης, μια καινούρια μελέτη για τη θυμοσίνη Α1 έφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σχετικά με την παραγωγή Τα-λεμφοκυττάρων που «παλεύουν» τον ιό.

Ωστόσο, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «τα φάρμακα αυτά είναι για ασθενείς βαρέως πάσχοντες» που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν πρέπει να τα παίρνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους προληπτικά.

Στη μάχη των εταιρειών για τα εμβόλια, όπως είπε και ο καθηγητής, προηγούνται μέχρι στιγμής τέσσερα.

«Τέσσερα εμβόλια από μεγάλες εταιρείες είναι σε κλινική φάση 2.» Δύο από αυτά  έχουν αποφασιστεί να κάνουν σύμπτυξη της φάσης 2 και της φάσης 3 και μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν σε χιλιάδες εθελοντές, εξήγησε.

Όπως είπε, είναι γνωστό ότι τα εμβόλια αυτά «έχουν πάρα πολύ μικρή τοξικότητα, αν έχουν κάποια τοξικότητα». 

Ό,τι δοκιμές γίνονται δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες. 

Για το πότε θα είναι έτοιμα να χορηγηθούν ως αγωγή ο καθηγητής είπε πως το πιο πιθανό είναι του χρόνου τέτοια εποχή.

«Εμβόλιο ασφαλές, θα έχουμε παραπάνω από ένα», πιθανότατα του χρόνου, εκτίμησε ο καθηγητής.

«Η πιθανότητα να έχουμε μέχρι τέλους του χρόνου είναι πολύ μικρή.»