Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέα Υόρκη, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, κοιμήθηκε.

Νέα Υόρκη-κορωνοϊός

Νέα Υόρκη, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, κοιμήθηκε. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και με τις ΗΠΑ να μετράνε και αυτές νεκρούς και κρούσματα από τον ιό, λήφθηκαν μέτρα στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», ως μέτρο για ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επιχειρήσεις όπως οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι έκλεισαν από τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας καθώς η πολιτεία παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την διακοπή της εξάπλωσης του ιού.

Νέα Υόρκη-άδεια πλατεία
Νέα Υόρκη-άδεια πλατεία

Στους κατοίκους της Νέας Υόρκης όπως και σε όλους στις ΗΠΑ, έχει συσταθεί να μην βγαίνουν δίχως σοβαρό λόγο από το σπίτι τους, να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ξεπέρασαν τα 4.600, ενώ οι θάνατοι είναι 80.

Τα μπαρ στο κέντρο της Νέας Υόρκης έχουν πλέον κλείσει, ενώ τα εστιατόρια περιορίζονται αυστηρά σε take-away και delivery από σήμερα. Το παράδειγμα του «Big Apple» ακολούθησαν και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σαν Φρανσίσκο.

Νέα Υόρκη-άδειοι δρόμοι
Νέα Υόρκη-άδειοι δρόμοι

Σε καθημερινή βάση μια φυσιολογική μέρα στη πολυσύχναστη περιοχή της Νέας Υόρκης περνούν περίπου 330.000 άνθρωποι.

 

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάρκ Έσπερ αποσύρει από την Ουάσινγκτον τους στρατιώτες

Μνημείο Λίνκολν στρατός ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς. Στην πόλη ή καθ’ οδόν προς αυτήν βρίσκονται περίπου 5.000 Εθνοφρουροί για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Όπως και άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα οργανώνονται εδώ και μία εβδομάδα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Καταστήματα και γραφεία στην Ουάσινγκτον και τη γύρω περιοχή βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις, αναγκάζοντας τη δήμαρχο Μιούριελ Μπάουζερ να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, την Δευτέρα και την Τρίτη.