Κόσμος

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ρεκόρ νοσηλειών στη Γιορτή των Ευχαριστιών

Νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού και νοσηλευομένων κατέγραψαν οι ΗΠΑ στη Γιορτή των Ευχαριστιών, αφότου εκατομμύρια πολίτες αγνόησαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με πολλούς να εκφράζουν φόβους ότι ξεκίνησε μια δυνητικά επικίνδυνη περίοδος διακοπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, καταγράφηκαν τουλάχιστον 110.611 νέες μολύνσεις ενώ τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν εξαντλήσει την χωρητικότητά τους.

Συνολικά 90.481 Αμερικανοί νοσηλεύονταν, ενώ αναφέρθηκαν 1.232 νέοι θάνατοι, με το σύνολο στους 263.454, γεγονός που διατηρεί τις ΗΠΑ ως την πλέον πληττόμενη χώρα στον κόσμο.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι οι αριθμοί θα επιδεινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, με τους θανάτους να εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν σε έως και 321.000 τον επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, για διάστημα πλέον των 20 ημερών, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πάνω από 100.000 νέες μολύνσεις καθημερινά.

Την ίδια ώρα, οι μολύνσεις που θα καταγραφούν τις ημέρες της Γιορτής των Ευχαριστιών αναμένεται να «φανούν» σε δύο εβδομάδες και οι θάνατοι στα αποτελέσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η Βόρεια και Νότια Ντακότα, η Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ και το Νέο Μέξικο.

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: