Κόσμος

Κίνα: Πώς η μυστικοπάθεια διευκόλυνε τη διασπορά του κορωνοϊού

Κίνα κορωνοϊός

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τρίτο, τα ερωτήματα σε σχέση με τη στάση της Κίνας είναι πολλά, τη στιγμή που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαλούν το Πεκίνο για ολιγωρία στην αναφορά του προβλήματος και απόκρυψη στοιχείων.

Όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Associated Press η ευρεία έλλειψη διαγνωστικών τεστ και τα προβλήματά τους σε μια εποχή που θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού οφειλόταν κυρίως στην ευνοιοκρατία και τη μυστικοπάθεια στους κόλπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Τα εσφαλμένα αποτελέσματα των εξετάσεων εμπόδισαν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους να διαπιστώσουν την έκταση και την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού – άλλη μια αποτυχία των Αρχών της Κίνας στη χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο πρώτο στάδιό της, που επέτρεψε στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί στην Ουχάν και στη συνέχεια σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μολύνοντας μέχρι στιγμής πάνω από 64 εκατ. ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 1,5 εκατ.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας εκχώρησε τα αποκλειστικά δικαιώματα σχεδιασμού και διανομής των διαγνωστικών τεστ σε τρεις εταιρείες στη Σαγκάη, με τις οποίες στελέχη του διατηρούσαν προσωπικές επαφές. Τα ντιλ αυτά προχώρησαν χάρη στην κουλτούρα νεποτισμού και υπόγειων διασυνδέσεων που άκμαζε μέσα σ’ ένα υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πάνω από 40 γιατρούς, υπαλλήλους του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ειδικούς του τομέα της Υγείας και άλλες πηγές, καθώς και σε εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα, συμβόλαια, μηνύματα και email.

Οι τρεις εταιρείες από τη Σαγκάη, η GeneoDx Biotech, η Huirui Biotechnology και η BioGerm Medical Technology, κατέβαλαν ως αντίτιμο στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από 146.600 δολάρια έκαστη, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής. Άγνωστο παραμένει αν τα ποσά αυτά κατέληξαν στις τσέπες συγκεκριμένων ατόμων. Στο μεταξύ το κινεζικό CDC και η προϊσταμένη του Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), προσπάθησαν να εμποδίσουν άλλους επιστήμονες και εταιρείες να κάνουν εξετάσεις για τον κορωνοϊό με δικά τους αυτοσχέδια διαγνωστικά τεστ. Μάλιστα η ΝHC ζητούσε από τα νοσοκομεία της Ουχάν να στέλνουν δείγματα του κορωνοϊού – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των τεστ – μόνον σε εργαστήρια υπό τη δικαιοδοσία της.

Παράλληλα αποδέχονταν ως έγκυρα μόνον τα αποτελέσματα των τεστ που είχαν κατασκευάσει οι εταιρείες από τη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολλές μέρες για να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα - είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα μεταξύ 5 και 17 Ιανουαρίου δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα της Covid-19, αν και η εκ των υστέρων ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκατοντάδες άτομα είχαν μολυνθεί. Κι αυτό με τη σειρά του συνέτεινε στην καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών, όπως η προειδοποίηση της κοινής γνώμης, η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Μια μελέτη εκτιμά ότι αν είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα δύο εβδομάδες νωρίτερα, τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είχε μειωθεί κατά 86%.

Όταν έφθασαν τα διαγνωστικά τεστ από τις τρεις εταιρείες της Σαγκάης, πολλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και έδιναν ανακριβή αποτελέσματα, χώρια που το προσωπικό των νοσοκομείων δίσταζε να χρησιμοποιήσει test kits άλλων εταιρειών, αφού δεν είχαν την έγκριση του CDC της Κίνας. Έτσι, με λιγοστά διαθέσιμα τεστ – και πολλά εξ’ αυτών αναποτελεσματικά , μόνον ένας στους 19 φορείς στην Ουχάν υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαγνώστηκε θετικός μέχρι τις 31 Ιανουαρίου σύμφωνα με υπολογισμούς του Imperial College του Λονδίνου. Άλλοι πολίτες που δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις, ή βγήκαν εσφαλμένα αρνητικοί, επέστρεφαν στα σπίτια τους διασπείροντας πιθανώς τον κορωνοϊό.

Κόσμος

Η Ιταλία μπλοκάρει το TikTok σε ανήλικους μετά τον θάνατο 10χρονης από ασφυξία

TikTok

Η Ιταλική Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tik Tok, για χρήστες η ηλικία των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Η ανεξάρτητη αυτή Αρχή, ζητά από την διοίκηση της πλατφόρμας να εξακριβώσει η ίδια, τα στοιχεία των χρηστών της.

Η απόφαση ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο ενός δεκάχρονου κοριτσιού το οποίο έχασε την ζωή του στην Ιταλία, ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει την συμμετοχή του σε «ακραία πρόκληση» και να την αναρτήσει στο tik tok. Η δεκάχρονη Αντονέλα από την Σικελία, έσφιξε μια ζώνη στο λαιμό της και έχασε την ζωή από ασφυξία. Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν μάταιη, διότι όταν έφτασε ήταν κλινικά νεκρή. Οι γονείς της αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας άρχισαν δυο ξεχωριστές έρευνες, ενώ μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι αυτό είχε πέντε σελίδες, σε δυο διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τις είχε δημιουργήσει όλες η άτυχη Αντονέλα, ή ενήλικες χρήστες.

Η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έλαβε την συγκεκριμένη απόφασή της με στόχο την προστασία των ανηλίκων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα επανεκτιμηθεί το όλο αυτό θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- TikTok: «Κλειδώνει» όλους τους λογαριασμούς ανηλίκων κάτω των 16 ετών